Volt egyszer egy magyar Cybertruck

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2020-06-28, 11:00

Közel száz évvel ezelőtt már volt egy elektromos Rába Pe-1 tehergépjármű-flotta a Magyar Királyi Posta szolgálatában.

Az elektromos autó mint technológia messze nem újdonság, sőt, mondhatni közel egyidős a belsőégésű erőforrással hajtott autózással. Pontosan azért nem terjedt el a 20. század elején, ami miatt ma sem szeretjük igazán: nehéz, drága és keveset megy el egy töltéssel. Ennek ellenére mindig is voltak próbálkozások a villanyhajtással a múltban.

Rába Pe-1 elektromos teherautó
A Rába Pe-1 elektromos teherautó rakterében 8 köbméternyi árut lehetett elhelyezni

Ilyen próbálkozás volt a Rába (alváz és karosszéria), a Ganz (motor) és a Tudor (akkumulátor) vállalatok által koprodukcióban gyártott Rába Pe-1 elektromos teherautó is, amelyet 1926 és 1929 között készítettek speciálisan a Magyar Királyi Posta igényeinek megfelelően. A konstrukció annyira masszív és megbízható volt, hogy még a ‘60-as években is közlekedett belőlük néhány Budapest útjain.

A 15 kW-os teljesítményű (20 LE) villanymotorral hajtott és 1000 Ah-s ólom akkumulátorral szerelt tehergépjárműből a posta 1927-ben vásárolta meg az első példányt. A típus sikerét bizonyítja, hogy ezt további 34 darab követte 1931-ig bezárólag.  Nem szabad elfelejteni, hogy akkoriban már egy ekkora flotta is nagynak számított. A Rába gépjárművek egy előre meghatározott útvonalon gyűjtötték a fővárosban a küldeményeket, töltésükről pedig az Egressy úti járműtelepen berendezett töltőállomás gondoskodott.

Kapcsolódó írások

1905 Baker electric coupé, fekete, oldalnézet, balról, RM Sotheby’s
2018. november 27.
2018 legfelkapottabb trendje az elektromos autózás. Hiába tűnik újszerű divatnak, az elektromos autók már az 1890-es években megszokottak voltak…. aztán jött jó pár évtized kihagyás.
2018-as Suzuki Vitara elölről
2018. október 23.
Több jeles magyar képviselője is volt az autóiparnak világszerte az idők során, mára pedig számos nagyvállalat van jelen az ország különböző térségeiben.

További hírek