2023. február 03. | 12:27

Elvileg a rászoruló nagycsaládosokat szerették volna támogatni az újautó-vásárlás terén, nem az amúgy is tehetős embereket.

Amikor 2019. július 1-jén a kormány elindította a nagycsaládosoknak járó újtautó-vásárlási támogatást, akkor sokan örültek neki, sokan viszont kritikával illették. A szándék jó, az ötlet jó, a kivitelezés viszont rossz.

Ennek az az egyszerű oka, hogy nem szabtak felső limitet az új autók árában. Tehát az is kapott 2,5 millió támogatást, aki egy 5 milliós Daciát vett és az is, aki egy 30 milliós Tesla Model X-et.

Feltételezhetően aki a Dacia, Volkswagen Caddy vagy Renault Scenic vonalon mozog, annak tényleg nagy segítség a legfeljebb 2,5 millió forintos támogatás. Viszont aki a 30 millió feletti autókategóriában keresgél, az a legritkább esetben teszi ezt évek alatt malacperselybe zsúfolgatott ezresekkel.

Tehát a támogatás könnyedén félremehetett és a 24.hu fotója alapján ez meg is történt. Egy 35 milliós alapárú Mercedes AMG GLE 53 4MATIC+ modellen jelent meg a nagycsaládos támogatás igénybevétele után kötelezően felragasztandó matrica.

A pénzügyminisztérium által kiadott jelzés, ami megmutatja, hogy 2019 és 2022 között milyen gyártóktól hány hétüléses autót vásároltak, érdekesen kezeli a prémium modelleket. Mert bár a legtöbb hétülésest a Daciától (8061 db), majd a Volkswagentől, Citroëntől, Opeltől, Toyotától, Peugeot-tól, Fordtól, Skodától, Fiattól és Renault-tól vásárolták, addig van a listán 2398 db egyéb szerepel.

Ezek az egyéb részek Lexus, Mercedes, BWM, Audi és Volvo modelleket jelentenek többek között, amik messze nem a támogatásra váró családok kiváltságai ebben a kategóriában. Viszont ha az összesen 27 299 támogatást igénylő családot nézzük, akkor kimondható, hogy majdnem minden 10. támogatás prémium autóra ment tisztességtelenül.

Ezekkel az autókkal kapcsolatban a minisztérium nem hajlandó pontosabb adatokat közölni, de tudjuk, hogy vettek ilyen autókat a magyarok. Még a program kezdetén Varga Mihály pénzügyminiszter beszélt erről.

A támogatás egyébként nagy sikert aratott azok körében, akiknek tényleg szükségük volt rá. A bő 27 ezer igénylésből csupán 202 alkalommal kellett visszafizetni a támogatást valamely feltétel nem teljesülése miatt.

Depositphotos