A nemrég megalakult Stellantis egy sajtótájékoztató keretein belül számolt be az első félév értékesítési eredményeiről. A statisztikai adatok közlése mellett a villanyosítás, mint kulcsszó, többször is előkerült a prezentáció során. 

Alfa Romeo Giulia
Fotó: Car Pixel

Mint kiderült, részben vagy egészben a Lancia, a DS Automobiles és az Alfa Romeo is elektromos márkává válik szép fokozatosan a következő években. A Lancia – amely jelenleg az Ypsilont forgalmazza Olaszországban – 2024-től szinte teljesen villanyosított lesz, ami azt jelenti, hogy három év múlva hibridek és villanyautók keverékét kínálja majd. A DS 2024-től kizárólag elektromos autókat fog piacra dobni, de ez nem jelenti azt, hogy a már meglévő, belső égésű motorral hajtott autókat megszüntetik, hangsúlyozta a Stellantis.

Ami az Alfa Romeót illeti, a tervek szerint a legendás olasz márka már 2027-ben teljesen elektromos márkává válik a kulcsfontosságú piacokon, vagyis Kínában, Európában és az Egyesült Államokban. A gyártó kínálata jelenleg két modellre – Giulia szedán és Stelvio SUV – korlátozódik, de a paletta 2022-ben a Tonale kompakt crossoverrel bővül. Később érkezhet egy teljesen elektromos crossover is, amely jelenleg a Brennero nevet viseli.

Villanyosítási tervek a Stellantistól

A Stellantis kijelentette, hogy a következő 10 évben minden márkájába befektet, és ez azt jelenti, hogy a két bajba jutott olasz vállalat végre friss termékeket kap. Eközben a Fiat visszatér a B-szegmensbe Európában a Punto közvetlen utódjával, egy szupermini modellel. A hírek szerint az új Punto 2023-ban jelenik meg.

Azt is megtudhattuk, hogy a Stellantis a következő 24 hónapban 20 villamosított modellt fog piacra dobni, 10 modell teljesen elektromos, másik kilenc pedig plug-in hibrid lesz, ezeken kívül lesz egy autó, amely mindkét hajtáslánc-típussal kapható lesz. A Stellantis által kiadott dokumentumban az is szerepel, hogy a Maserati az év negyedik negyedévében tervezi bemutatni a Grecale névre keresztelt luxus crossovert.