Banditák vigyázzatok, új zsaru érkezik! – Ford Explorer Interceptor

Frissítve:
2018-10-11, 16:02

2020-ra megérkezik a Ford legújabb rendőrautója. A Ford Explorer lesz az első SUV kivitelű rendfenntartó autó, amit az USA-ban eddig bevetettek.

A Ford bemutatta legújabb közszolgálatra szánt modelljét, az Explorer Interceptort. Az amerikai nagyvállalat már évtizedek óta együtt működik a rendfenntartó szervekkel, az elmúlt lassan 70 évben számos típusa felvillogózva rótta az utakat. Gyors áttekintésként nézd meg az alábbi videót:

Közülük a legismertebb a taxi változatban is híressé vált Crown Victoria, mely több generációt is megélt. Hírnevéhez hozzájárult hosszú élettartama és a populáris kultúra minden ágában betöltött szerepe. A Crown Vic’ most mégis átadja a stafétát. Utódja az első SUV kivitelű rendőrautó lesz, amit az USA-ban valaha is forgalomba helyeztek.

2020 Ford Explorer Intercepter, oldalnézet

A Ford szeptember 27-én bemutatta az Explorer Interceptort, mely a michigani állami rendőrség nyilatkozata szerint gyorsabb, mint bármelyik másik rendőrautó, ami jelenleg a piacon van. A nyilatkozat magába foglalja a V8-as szedánokat is, az Explorer maximális sebessége elérte a 240 km/órát.

Ehhez a teljesítményhez hozzájárul a 3 literes iker-turbós V6-os motor, de a típus hibrid változatban is kapható lesz. Ez utóbbi 220 km/órás sebességre lesz képes, a gyártó szerint az Explorer Hybrid Police Interceptor alacsonyabb maximális sebessége ellenére is túl fogja teljesíteni a nagyobb teljesítményű 3,7 literes, V6-os motorral felszerelt változatot.

 2020 Ford Explorer Intercepter mototér, felülnézet

Igaz a Ford még nem nyilatkozott, de ha lehet hinni a számításoknak és pletykáknak, a 2020-as standard hibrid változat 3,3 literes lesz, és 4 féle erőátvitel közül lehet majd választani. A hagyományos belsőégésű motorral felszerelt darabok 2,3 literes turbo-4-es és 3,3, literes V6-os, illetve 3 literes iker-turbós V6-al lesznek rendelhetőek.

Az államok rendőrkapitányságainak érdemes lesz jól végig gondolni melyik energiaforrást választják, mivel a hibridek évente, járművenként $3,500, azaz majdnem 990.000 forintot spórolhatnak meg.

Azok az intézmények, amik ennél is nagyobb teljesítményre és biztonságra vágynak, a Utah állambeli Armormax-hoz fordulhatnak. A sivatagi cég négykerék-meghajtású, páncélozott Dodge Charger Hellcar rendőrautók összeszerelésére specializálódott. A 707 lóerős erőgép minden tekintetben előnyösebb választás a Ford Explorernél.

Az Explorer már rendelhető, az első darabokat 2019 nyarán lehet majd átvenni –a rendőrségen.

Kapcsolódó írások

1984 Ford Bronco XLT, barna SUV, elölnézet, oldalnézet, balról
2019. szeptember 14.
1980-ban mutatkozott be a Ford Bronco harmadik generációja. Az évek múlásával több apró módosításon esett át, de a széria csak 1984-ben nyerte el legmarkánsabb jellegzetességeit
1965 Mercury M-100, piros, pickup, elölnézet, oldalnézet, jobbról, RM Sotheby’s
2019. december 26.
1965-ben a Mercury kanadai divíziója bemutatta a 4. generációs M-100-as pickup átdolgozott változatát. A kistehert csak Kanadában értékesítették, ami sokban egyezett a vele kortárs Ford F-100-assal

További hírek