2022. június 16. | 16:05

Október 1-ig változatlanul 480 forintba fog kerülni a benzin és a gázolaj literje a benzinkutakon. Az intézkedést Orbán Viktor jelentette be a Facebookon.

Ahogy az korábban várható volt, a mai napon döntés született az árstopos intézkedésekről. Orbán Viktor ismét közösségi oldalán jelentette be, hogy az árstopok maradnak, így az alap benzinért és gázolajért továbbra sem kérhetnek többet a kutak 480 forintért literenként a magyar rendszámú autósoktól. A kormányfő egyúttal az élelmiszerár-stopot is meghosszabbította októberig, míg a a hitelmoratóriumot és a kamatstopot az év végéig biztosan marad. Orbán azt nem árulta el, hogy az intézkedések felülvizsgálatáról mikor döntenek.

A lépés több szempontból is meglepő, hiszen Szlovénia például a napokban jelentette be, hogy még júniusban kivezetik a benzinárstopot, és szintén a közelmúltban nyilatkozott Hernádi Zsolt, a MOL vezérigazgatója arról, hogy hamarosan ideje lenne visszatérni a piaci árazásra

Magyarországon 2021. november 15-től korlátozzák 480 forintban az üzemanyagok literenkénti árát, az intézkedést azóta többször is meghosszabbították. Az árstopnak azóta sok kritikusa volt, a külföldiek számára már nem elérhető intézkedés miatt az Európai Unió hamarosan kötelezettségszegési eljárást indíthat Magyarország ellen. Májusban több tucat magyar benzinkútüzemeltető Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bíróságán perelte be a magyar államot a veszteségeik miatt. 

Címlapfotó: Pexels