2020. január 29. | 15:05

Az egyedi busz üzemképes állapotban cserélt gazdát.

A Magyar Rádió igényeinek megfelelően kialakított Ikarus 260.90 típusú gépjármű új helyre került, a veterán közvetítőkocsit az MTVA ajándékozta oda a megújuló Közlekedési Múzeumnak.

A 260-as típusból története során közel 100 kivitel és számos, eltérő alváltozat készült, a híres autóbusz évtizedekig meghatározó szereplője volt a magyar és külföldi tömegközlekedésnek. Eme cikk főszereplője üzemképes és esztétikailag is jó állapotban van. A jármű alvázát és felépítményét az Ikarus gyár 1979-ben kifejezetten a Magyar Rádió igényeinek megfelelően alakította ki, az autóbusz műszaki berendezéseit, a hangstúdiót és speciális kialakítását a Magyar Rádió hangmérnökei tervezték.

A speciális buszban egy keverőpultnak és egy sztereó stúdiómagnónak is helyet szorítottak. A most múzeumba kerülő Ikarus busz a helyszíni hangrögzítés képessége miatt elég sűrűn biztosította a hangot a Magyar Televízió élő adásaihoz. A közvetítőkocsi rendszeresen felbukkant a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, emellett számos kulturális rendezvényről tudósított a fővárosból és vidéki helyszínekről is.

„A megújuló Közlekedési Múzeum az utóbbi években nagy figyelmet fordít a legendás Ikarus autóbuszgyár járműveinek megőrzésére. A nagyközönség által ismert és szeretett típusok mellett időről-időre felbukkannak olyan speciális kialakítású, egyedi buszok, amelyeknek története is különleges. Ilyen ez a jármű is, amely az 1970-es évek végétől követte és közvetítette a hazai kulturális élet meghatározó eseményeit. A jármű szép példája annak, hogy az Ikarus gyár amellett, hogy tömeggyártásával nemzetközi szinten is sikeres tudott lenni, képes volt egyedi igények alapján, speciális feladatokra szánt járműveket is megalkotni”- nyilatkozta a nem mindennapi ajándék kapcsán Vitézy Dávid főigazgató.