Egy igazán különleges Ikarus kötött ki a Közlekedési Múzeumnál

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-01-29, 14:05

Az egyedi busz üzemképes állapotban cserélt gazdát.

A Magyar Rádió igényeinek megfelelően kialakított Ikarus 260.90 típusú gépjármű új helyre került, a veterán közvetítőkocsit az MTVA ajándékozta oda a megújuló Közlekedési Múzeumnak.

Ikarus busz szemből

A 260-as típusból története során közel 100 kivitel és számos, eltérő alváltozat készült, a híres autóbusz évtizedekig meghatározó szereplője volt a magyar és külföldi tömegközlekedésnek. Eme cikk főszereplője üzemképes és esztétikailag is jó állapotban van. A jármű alvázát és felépítményét az Ikarus gyár 1979-ben kifejezetten a Magyar Rádió igényeinek megfelelően alakította ki, az autóbusz műszaki berendezéseit, a hangstúdiót és speciális kialakítását a Magyar Rádió hangmérnökei tervezték.

Közvetítőkocsi szemből

A speciális buszban egy keverőpultnak és egy sztereó stúdiómagnónak is helyet szorítottak. A most múzeumba kerülő Ikarus busz a helyszíni hangrögzítés képessége miatt elég sűrűn biztosította a hangot a Magyar Televízió élő adásaihoz. A közvetítőkocsi rendszeresen felbukkant a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, emellett számos kulturális rendezvényről tudósított a fővárosból és vidéki helyszínekről is.

Ikarus busz oldalról

„A megújuló Közlekedési Múzeum az utóbbi években nagy figyelmet fordít a legendás Ikarus autóbuszgyár járműveinek megőrzésére. A nagyközönség által ismert és szeretett típusok mellett időről-időre felbukkannak olyan speciális kialakítású, egyedi buszok, amelyeknek története is különleges. Ilyen ez a jármű is, amely az 1970-es évek végétől követte és közvetítette a hazai kulturális élet meghatározó eseményeit. A jármű szép példája annak, hogy az Ikarus gyár amellett, hogy tömeggyártásával nemzetközi szinten is sikeres tudott lenni, képes volt egyedi igények alapján, speciális feladatokra szánt járműveket is megalkotni”- nyilatkozta a nem mindennapi ajándék kapcsán Vitézy Dávid főigazgató.

 

Kapcsolódó írások

Ikarus 55, piros busz, pályaudvaron, megállóban, elölnézet, oldalnézet, balról
2019. szeptember 29.
Az Ikarus nem csak hazánkban, de a szocialista blokkon túl is egy legendás gyártó volt. A sikerhez vezető úton számtalan prototípus látott napvilágot, melyekből végül sajnos nem lett semmi. Ma közülük négyet meg is ismerhetsz!
Ikarus prototípusok 2. rész
2019. október 24.
Évszázados története során az Ikarus számos olyan busz tervével állt elő, melyek nem csak hazánkban, de világszerte is nagy sikereket értek el. De mi a helyzet a leselejtezett tanulmányokkal?

További hírek