2020. szeptember 18. | 12:07

A magángépét eladta, a sportkocsik a garázsban porosodnak.

A hatszoros Formula-1-es világbajnok, Lewis Hamilton a múlt hétvégén Mugellóben rendezett Toszkán Nagydíj – amit később meg is nyert – során egy interjúban elárulta, továbbra is megvan a sportautó gyűjteménye, ám már nem vezeti ezeket a kocsikat, ugyanis aggódik a környezetünk állapotáért.

Történt ez azt követően, hogy a brit bajnok a nyakába rántotta az internetezők haragját, miután az Instagramon promotálta a Mercedes-Benz EQS-t, és mindenkit a jövőre érkező elektromos luxusautó megvásárlására, valamint az ökológiai lábnyomának csökkentésére buzdított. Hamiltont még a saját rajongótábora is nemes egyszerűséggel „képmutatónak” nevezte, szemére vetve, hogy miközben kiselőadást tart a környezettudatos életmód fontosságáról, magánrepülőgéppel és sportautókkal jár, a versenyzésről nem is beszélve.

Így nem meglepő, hogy a boxutcai riporterek sem tudtak szó nélkül elmenni a téma mellet, és Mugellóban fel is tették a kérdéseiket Hamiltonnak, aki elárulta, hogy jelenleg mindössze két utcai autót használ. Ráadásul mindkettő elektromos. Mégpedig egy Mercedes-Benz EQC-t és egy Smart EQ ForTwo-t.

A brit pilóta hozzátette, mindenkitől azt kéri, hogy amikor csak lehetőség van rá, elektromos autóval menjenek érte a repülőtérre, és már nem a saját magángépével röpköd, hogy minél jobban csökkentse az ökológiai lábnyomát.

„Több mint egy éve eladtam a gépemet. Most sokkal kevesebbet repülök. Igyekszem minél kevesebbet repülni az év során, és főleg kereskedelmi járatokkal utazom” – nyilatkozta a Mercedes csapat versenyzője.

Bár Hamilton garázsa tele van ritka és különleges sportkocsikkal, a gyűjteményében többek között találunk egy McLaren P1-est, egy 1966-os Shelby Cobra 427-est, egy Shelby Mustang GT500-ast, egy Ferrari LaFerrarit és 599 Apertát, egy Pagani Zonda 760-ast, és egy Vision Mercedes Maybach 6-ost. Ám mostantól már csupán a szemét fogja legeltetni rajtuk, ugyanis a hétköznapokban csak elektromos autóval jár majd.

„Tudom, hogy nem vagyok egy egyszerű helyzetben [ami az ökológiai lábnyomot illeti], hiszen nagyon sokat utazunk a világ körül és Formula-1-es autókkal versenyzünk. Ezért az ökológiai lábnyomunk is magasabb, mint az átlagé. Ám ez nem jelenti azt, hogy nem emelhetem fel a szavam olyan dolgokkal kapcsolatban, melyeket fontosnak tartok. Mindig azt vizsgálom, hogyan tudnám jobbá tenni a dolgokat és javítani a világra gyakorolt hatásomon” – válaszolt Hamilton az őt kritizálóknak.

A környezettudatosság jegyében a Formula-1 tavaly jelentett be egy fenntarthatósági tervezetet, amelynek célja, hogy a Száguldó Cirkusz 2030-ra teljesen karbonsemlegessé váljon. Valamint azt is el akarják érni, hogy 2025-re minden versenyhétvége fenntartható legyen.

Ezen kívül a Mercedes F1-es pilótája nemrég jelentette be, hogy jövőre saját csapatot indít az új elektromos tereprali sorozatban, az Extreme E-ben, X44 néven. Ugyanis jó lehetőséget lát arra, hogy a bajnokságon keresztül az embereket környezettudatosabb életre buzdíthatja. Emellett hozzátette, igyekszik ő maga is minél környezettudatosabban élni, és erre buzdítja a környezetében élőket is.

„Nem engedem, hogy bárki az irodámban, vagy akár a háztartásomban bármilyen műanyagot vásároljon. Az akarom, hogy minden újrahasznosítható legyen: a dezodor, a fogkefe, az összes ilyen jellegű dolog” – árulta el a bajnok.

„Továbbra is imádom a versenyzést és folytatni akarom. Ha megnézzük az F1-et, sokat változott az elmúlt időszakban, hiszen jelenleg egyharmaddal kevesebb üzemanyagot használunk, mint korábban. Szerintem, még mindig nagyon sok mindent tehet az Formula-1. Ezzel kapcsolatban most állítják össze a terveket. Nekünk pedig arra kell sarkallnunk az iparágakat és az F1-et, hogy tegyenek még többet a környezetünkért.”