2023. december 22. | 10:36

A kínai márka már képviseltette magát hazánkban buszgyárával, most viszont egy gigaberuházás keretein belül reformálná meg a jövő európai e-autó piacát.

Pár hónapja még a legtöbb ember számára semmit nem mondott a BYD, aztán októberben bemutatkozott hazánkban is a márka három modellje, az olcsóbbik Dolphin, a családi crossover ATTO 3 és a luxuslimuzin Seal. A minőség is meggyőzött minket a menetpróbán, aztán már a hónap végén arról mentek a spekulációk, hogy egy egész gyárat is felhúzhatnak nálunk a kínaiak.

Nos, úgy tűnik, helyes információi voltak annak, aki a híreket elindította, ugyanis ma bejelentette a cég, hogy Szeged városát választotta legújabb beruházásához. Ez azonban nem az első BYD gyártóüzem hazánkban, mivel egy tisztán elektromos buszokat gyártó üzem már működik Komáromban.

A BYD egyértelműen pályázik az európai autópiac első számú e-autó gyártója és értékesítője címére, ennek egyik legfontosabb lépése a saját üzem. A beruházás közvetlenül és közvetetten is több ezer új munkahely létrejöttében játszik szerepet, így a dél-alföldi régió fejlődési lehetőséget kap.

A gyártó ígérete szerint nemcsak a legmodernebb technológiákat alkalmazza majd, de a környezetvédelemre is kiemelt hangsúlyt fektet, mivel víziói között szerepel a Föld átlaghőmérsékletének egy Celsius fokkal való csökkentése, épp ezért többek között megújuló energiával is működteti majd az üzemet.

Azért Szegeden építkeznek, mert kiváló földrajzi adottságokkal rendelkezik, továbbá a magyar kormány maximális nyitottságot mutatott az együttműködésre. Ezen felül az is meghatározó szempont volt a kiválasztáskor, hogy nálunk húzott fel üzemet már több neves gyártó és beszállító.

Egyelőre a részleteket nem ismertették, így arról sem tudni, hogy mikor kezdik az építkezést vagy mikorra tehető a gyár indulása, de a cégnek van már tapasztalata az építés és terjeszkedés minél gördülékenyebb kivitelezésében: európai piacra lépésének első évében 230 értékesítési pontot nyitott 19 országban 5 elérhető modell kíséretében – ebből nekünk a már említett három jutott. A fejlesztések azonban nem állnak le, 12 hónapon belül további három új típust mutat majd be a BYD.

BYD

BYD