Hogyan lesz ismét piacvezető itthon a Suzuki?

Közzétéve:
2020-09-09, 10:46

Az áprilisi mélypont után a Magyar Suzuki Zrt. havi értékesítési adatai jelentős növekedésnek indultak, hála a lágy hibrid meghajtású modelleknek.

A szigorodó károsanyag-kibocsátási normák miatt a Magyar Suzuki Zrt. az év elején a benzines modellek kiárusításán dolgozott azért, hogy helyüket a lágy hibrid hajtáslánccal szerelt Vitara, SX4 S-Cross, Swift és Ignis modellek vegyék át. A Suzuki Jimny áldozatul is esett a CO2-mizériának, ám a sajtótájékoztatón megtudtam, hogy jövőre haszongépjárműként térhet vissza a piac leginkább szerethető terepjárója, szóval türelem! Sikerült tehát a hazai készleteket feltölteni hibrid modellekkel, ám a COVID–19 közbeszólt. 2020 márciusa és áprilisa között több mint 50%-kal kevesebb új autót helyeztek forgalomba az előző év azonos időszakához képest az egész autóipart nézve.

A májusban értékesített 697 új Suzukihoz képest júniusban ez a szám már megduplázódott, a hazánkban gyártott Vitara és SX4 S-Cross augusztusban vezette az eladásokat: Vitarából 755, míg SX4 S-Cross-ból 634 darab került forgalomba ebben a hónapban. Az éves értékesítés tekintetében a Vitara 3610 darabbal vezeti a piacot, az S-Cross pedig a 4. helyen áll 2769 darabbal. A Suzuki Swiftből és az Ignisből 744 darabot, utóbbiból 379 darabot értékesítettek az év során. A fenti adatok alapján a piaci részesedés tekintetében elmondható, hogy a Suzuki az év első 8 hónapja után 9,7%-kal a második helyen áll és csupán 0,38 %-kal marad el a Toyotától.

Swift 12V

Annak érdekében, hogy a 2020-ban bevezetett új környezetvédelmi előírásoknak a Suzuki flottája megfeleljen, az egész kínálatát hibridizálta, a városi kisautók 12, míg a SUV-ok 48V-os hibrid hajtást kaptak. A Vitarát és az SX4 S-Cross-t ebben a videóban rendesen ki is tárgyaltuk:

A 12V-os rendszerrel szerelt Ignis ráncfelvarrott változata már elérhető, a Swiftet hamarosan frissítik. A Toyotától érkező RAV4 plug-in hibrid változata Suzuki emblémával, Across néven érkezhet még az ősz folyamán.

Kapcsolódó írások

2018-as Suzuki Vitara elölről
2018. október 23.
Több jeles magyar képviselője is volt az autóiparnak világszerte az idők során, mára pedig számos nagyvállalat van jelen az ország különböző térségeiben.
2019. március 13.
Eddig a legsikeresebb modellje a Suzukinak a Vitara, se a Swift, se az SX4 nem tudta ezt a teljesítményt produkálni

További hírek