2023. augusztus 09. | 08:22

Egy új rendelet szerint jelentősen támogatnák, lényegében majdnem ingyenessé tennék számukra a jogosítványszerzést.


Frissítés (08.11): A HVG kérdéseire reagált az Igazságügyi Minisztérium az új támogatási rendszerrel kapcsolatban. Ebben fontos részletek derültek ki arról, hogy tényleg ingyenes lehet-e majd a jogosítvány a fiatalok számára.

Válaszukban azt írják, hogy az érintett tárcák már dolgoznak a támogatási rendszer részletein és megvalósíthatóságán. Egyelőre még kialakítás alatt áll az igénybevételének formája és lehetősége, de jelenleg úgy néz ki, hogy a 2024/2025-ös tanévtől már elérhető lesz.


Az talán senkinek sem okoz meglepetést, ha azt mondom, hogy elképesztően drága lett napjainkra a jogosítványszerzés. Esetenként akár félmilliót is kell fizetni, mire kézhez kapjuk a B-kategóriás vezetői engedélyünket.

A fiatalok részére 2018-óta biztosít támogatást a kormány. Sikeres KRESZ-tanfolyam és vizsga után visszaigényelhető 25 ezer forintot - ez nagyjából ezeknek a díja.

Bár sok kicsi sokra megy és vannak párezres tételek, amik összeadva azért sokat nyomnak a latba, a legnagyobb tétel mégis a gyakorlati órák során jön elő. A kötelezően levezetendő 29 óra több százezres tétel lehet a tanulóknak, de ez most változhat.

A szakképzési és köznevelési törvénybe kerülne be egy módosítás a HVG információi szerint. A lap kiemelt két részt részt, ami szerint:

Az állam ingyenesen biztosítja a „B” kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez a közlekedési alapismeretek és a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek elsajátítását.

A jelenleginél sokkal bőkezűbben támogatná a fiatalok jogosítványszerzését, gyakorlatilag majdnem teljesen ingyenessé téve azt.

Bár a lap szerint azért még vannak homályos foltok és nem egyértelmű minden. Viszont a szövegezés alapján esélyes, hogy a húzó tételek, mint a KRESZ-oktatás díja és a gyakorlati oktatás díja, nem a fiatalokat terhelné.

Ez pedig hatalmas megkönnyebbülést jelentene nekik, hiszen innentől csak a néhány ezer forintos vizsgadíjak maradnak, legyen az a vezetés, a KRESZ vagy az elsősegély. A javaslat a szakképzésben és középiskolákban tanuló diákokra vonatkozik.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkárának közleményében az áll, hogy a 25 ezer forintos támogatást eddig 163 ezer igénylőnek fizették ki négymilliárd forint értékben. Ha bevezetik az új rendszert, akkor várhatóan ennek majd a 10-12 szeresét kell félretennie az államnak, nem számolva a kedvezmény miatt megemelkedő kereslettel.

Alapjárat.hu