2019. január 10. | 18:26

Las Vegasban mindig történik valami izgalmas, amitől eldobod az agyad, most épp elektromos koncepciót mutatott be a Harley a CES-en

A Harley-Davidson immáron 115 esztendeje van jelen a piacon, mint motorkerékpár-gyártó. Az elektromosodás láza a kétkerekűeket is utoléri, és a Harley is lépést tart a trenddel.

A CES Fogyasztói Elektronikai Kiállításon, Las Vegasban mutatta be a 2020-as LiveWire motorkerékpár koncepciót, amely új fejezetet nyit a patinás gyártó történetének lapjain. Ahogyan ők maguk fogalmaznak, ez a jövő "felvillanyozó", amit jelen esetben szó szerint kell érteni, lévén, hogy egy elektromos koncepcióról van szó. Bár a technológia eltérő a szokványostól, a stíluselemek és a formatervezés alapján felismerhetők a tipikus Harley vonások.

A Harley-Davidson célja, hogy környezettudatos technológiával, de továbbra is azt a motorozási élményt adja, amit egy Harleytől vár az ember. A vállalat célja, hogy ezekkel a modellekkell az elektromos közlekedés vezető vállalatává váljon a Harley a következő jópár évben. Egy másik fontos cél, hogy olyanok érdeklődését is felkeltsék a városban történő kétkerékkel való közlekedésre, akiknek eddig ez meg sem fordult a fejében.

Matt Levatich, a Harley-Davidson elnök-vezérigazgatója a következőket mondta:

„A közlekedés fejlődésének egy történelmi fordulópontjánál vagyunk, és a Harley-Davidson áll a frontvonalon. Az olyan innováció, amely a testet és a lelket is megmozgatja, mindig is a márkánk lényegét jelentette, és történetünk eme új fejezete arról szól, hogy a különféle korcsoportba és társadalmi helyzetbe tartozó, meglévő és jövőbeli motorosok számára készítünk termékeket és lehetőségeket.

A LiveWire motorkerékpár nagy teljesítményű elektromos meghajtással, inspiráló formatervezéssel és mobiltelefonos összeköttetéssel a Harley-Davidson jövőjét vetíti előre a ma motorosai számára. A vadonatúj kétkerekű motorozást ígérő új motorkerékpár-portfolió első tagja, a LiveWire™ szenzációs kanyarodást, fürge menetdinamikát, kiváló minőségű anyagokat és fényezést, egy sor elektromos motorozási kiegészítőt és kezelőfelületet kínál a teljes mobilos összeköttetéshez.”

Technikai adatok az elektromos Harley koncepcióról

A Harley-Davidson ugyanazt a motorozási élményt kívánja tehát nyújtani a LiveWire motorkerékpár bevezetésével, ráadásul állításuk szerint a kezdő motorosok is könnyen elsajátíthatják a kétkerekű kezelését.

A LiveWire azonban nem csak a kezdők járgánya lehet, hanem azokat is igyekeznek megszólítani vele, akiknek az erő és a teljesítmény szavak ugranak be leginkább a Harley márkanév hallatán.

A motorkerékpár mindössze 3,5 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100-ra. Ez annak köszönhető, hogy a markolat meghúzásának pillanatában a H-D Revelation elektromos meghajtás biztosította forgatónyomaték névleges nyomatékának 100%-át képes azonnal kifejteni, mi több, erre a nyomatékra 100%-a lehet folyamatosan számítani.

Az motorozással még csak ismerkedők számára nagy megkönnyebbülést jelenthet, hogy nem kell majd sem a kuplunggal, sem a sebességváltással bajlódni. A forgalmas városi közlekedésben jól jöhet a fékezés energia-újrahasznosítás, így további töltés biztosítható az akkumulátor számára, amely kitolja a hatótávot.

Mire jó a H-D Connect?

A H-D Connect szolgáltatással a mobiltelefonos összeköttetés hozható létre a motoros és motorkerékpárja között, melyet egy negyedik generációs telematikai vezérlőegység biztosít felhőszolgáltatással kombinálva, méghozzá a Harley-Davidson App legújabb verziójának segítségével.

A H-D Connect számos adatot gyűjt be és továbbít a motorosnak okostelefonján keresztül. A motorkerékpár állaptán belül informálódhat a motoros járműve töltöttségi szintjéről, és tájékozódhat arról, még hány kilométert tehet meg adott töltöttséggel, persze ehhez megfelelő lefedettség szükséges. Ennek a funkciónak köszönhetően távolról is ellenőrizhető az aksi állapota, hogy milyen szinten áll az, és hogy mennyi idő szükséges a teljes töltöttségi állapot eléréshez. A motoros könnyen találhat töltőállomást szükség esetén a H-D Appba integrált helymeghatározónak betudhatóan.

A H-D App ezen felül emlékeztető küld a motorosnak a közelgő kötelező szervíz időpontjáról, valamint motorápolással kapcsolatos határidőkről is, továbbá szervizelésre vonatkozó automatikus emlékeztetőket is küld az alkalmazás.

A H-D Connect képes jelezni, hogy hol parkol a LiveWire. Abban az esetben, ha a motorkerékpárhoz akár csak hozzányúlnak, vagy netán el is mozdítják, értesítést küld a motoros okostelefon készülékére. A GPS-támogatású lopottjárműkövető rendszerrel követhetővé válik a motor helyzete, igaz, ez a rendőrség közreműködését igényli, és nem érhető el Föld minden pontján.

Mire jó és milyen egyáltalán a LiveWire?

A motor városi közlekedés mellett kisebb vidéki túrákra is alkalmas, hiszen egy töltéssel 177 kilométert lehet megtenni. Ez azt jelenti, hogy mondjuk Budapestről könnyedén elruccanhatsz tavasszal a Velencei tóhoz és vissza, még egy tókör is belefér.

A városi menetdinamikához igazították a LiveWire vázát, ugyanakkor a kanyargó utak nyújtotta izgalmakat is jól lehet venni vele. A H-D REvelation erőátviteli rendszer garantálja az alacsony súlypont mellett a könnyed kezelhetőséget, és biztonságos megállást ígér nagy sebességről is.

A Elektronikus Járművezérlés az alapfelszereltség része, csakúgy, mint a kanyarodást segítő blokkolásgátló fékrendszer és a kipörgésgátló. 100%-an elektronikusak a rendszerek, a legmodernebb menetdinamikai szabályozórendsszert és ABS-érzékelő technológiát alkalmaznak.

Ha kétségeid lennének a LiveWire hangjával kapcsolatban, a gyártó igyekszik ezeket eloszlatni. A kétkerekű a H-D revelation elektromos hajtásláncot alkalmazza, ennek köszönhetően minimális lesz a rázkódás mellett a hőtermelés és a zajkibocsátás is. Gyorsuláskor az egyedien megtervezett futurisztikus Harley-Davidson hang adja meg a klasszikus Harley-feelinget.

A tervek szerint már 2019-ben megvásárolható lesz a LiveWire, az árcédulára 27 860 euró lesz írva, ami jelen árfolyammal számolva 8,9 millió forintnak felel meg.

További információkat a Harley-Davidson magyar nyelvű honlapján találsz a modellel kapcsolatban.

  • Címkék: