2023. február 15. | 10:40

Egyelőre úgy néz ki, hogy az álláspontok még messze nem találkoznak egymással.

Továbbra sem csillapodnak a kedélyek a győri Audinál, ahol a dolgozókat képviselő szakszervezet béremelést és egyéb kedvezményeket szeretne a német vállalattól. Ennek az oka, hogy a fizetésük nem változik, de közben a gazdasági helyzet romlása miatt a pénzük egyre kevesebbet ér.

A tárgyalásokra azért figyel egy ország, mert az Audi Hungária itthon az ötödik legtöbb embert foglalkoztató vállalat. Összesen 12 ezer alkalmazottja van és akkor még nem említettük a gyárhoz kapcsolódó beszállítókat.

A gyár vezetése még Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterrel is tárgyalt. Közösen mérték fel az ipar és a gazdaság jelenlegi helyzetét, illetve azt, hogy az Audi Hungária rekordteljesítményt nyújtott az elmúlt egy-két évben.

Bár úgy tűnik, hogy az évi 8 milliárd eurós (bő háromezer milliárd forintos) árbevétel nem volt elég, mert a gazdasági környezetre való tekintettel a cég további költségvisszafogásokat tervez. Egy ilyen helyzetben elég nehéz tárgyalni velük a dolgozói bérek emelésének kapcsán.

Ebben a helyzetben próbál előrelépést elérni a dolgozók bérével kapcsolatban az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ), amely első körben 23 százalékos emelést szorgalmazna. Emellett 600 ezer forintos béren kívüli juttatást szeretnének 2024-re és további 300 ezer forint egyszeri kifizetést a 2023 júliusi bér mellé.

Egy autógyártónál ezek a dolgok nem is lennének lehetetlenek, hiszen a Mercedes is nemrég emelt fizetést kecskeméti gyárában. 2023-ban több lépcsőben 17+7 százalékos béremelésre számíthatnak a dolgozók és április elején bruttó 870 ezer forintos egyszeri kifizetésű teljesítményrészesedési bónuszt kaphatnak.

Ezzel szemben az Audi Hungária ismerve a szakszervezet követeléseit, egy szinte nevetséges 5 százalékos alapbéremelést ajánlott fel és 10 százalékos külön kifizetést a 13. hónapra. Emellett a béren kívüli juttatás összegét 15 százalékkal emelné, így érné el a 460 ezer forintot 2024-re.

A dolgozók emellett lojalitási bónusszal is számolhatnak havi fizetésükben, ha huzamosabb időt (minimum 5 évet) töltöttek a cégnél, amelynek mértéke 6000-től 43 500 forintig terjed havi szinten. Tehát látni, hogy egyelőre nem érkeznek a várt emelések, így biztosan lesz még pár tárgyalási köre a szakszervezetnek és az Audi Hungáriának.

Sturcz Bertalan/ Alapjárat