2020. október 14. | 10:37

A harmadik negyedévben rendesen megdolgoztatták az okmányirodákat a környezetkímélő járművekre váltó honpolgárok.

2020 szeptemberében minden eddiginél több, összesen 1029 pár zöld rendszámot adtak ki frissen forgalomba helyezett (új és használt) elektromos, illetve külső forrásból tölthető hibrid autókra Magyarországon. Ez volt az első hónap, amikor a zöld rendszámhoz jutó autók száma átlépte az ezres határt. A harmadik negyedévben összesen 2618 pár zöld rendszámot adtak ki az okmányirodák, ami szintén új rekord.

Szeptemberben a tisztán elektromos autók (5E) állománya bővült a legnagyobb mértékben, összességében 505 ilyen típusú környezetkímélő járműre került zöld rendszám, ami 25 százalékkal szárnyalja túl az eddigi rekordot, ami 2020 márciusában datálódott (404). A tisztán elektromos autók aránya a teljes állományon belül 2018 májusa óta nem volt ennyire magas (45,4%).

Igencsak népszerűnek bizonyultak az 5N kategóriába sorolt hatótávnövelt elektromos autók is, ezekből 381 darab gazdagodott zöld rendszámmal a naptári ősz beköszöntével. A kisebb elektromos hatótávra képes tölthető hibridek (5P) növekedése ellenben stagnál (143 db).

A fellendülésben szerepet játszhat az, hogy a magyar kormány még 2016-ban úgy döntött, támogatni fogja az elektromos autók vásárlását. A program olyan nagy népszerűségnek és sikernek örvendett, hogy a nemrég meghirdetett ötmilliárd forintos állami keret pillanatok alatt kimerült, ezért azt további 800 000 000 forinttal kiegészítették, de az igényeket látva újabb hasonló támogatási programot terveznek a kormánypárti politikusok. Ezt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter közölte nemrégiben Zalaegerszegen.

Magyarországon 2015 óta kaphatnak zöld rendszámot – ezzel együtt pedig számos kedvezményt – azok a villanyautók, amelyek képesek minimum 25 kilométert elektromos meghajtással menni. Emellett a hatótávnövelő belső égésű motorral szerelt autók is kaphatnak zöld rendszámot, de csak abban az esetben, ha elektromos üzemmódban képesek megtenni legalább 50 kilométert. De korántsem biztos, hogy minden marad a régiben.

„Ma már világos, hogy nem minden hibrid autó felel meg a környezetvédelmi előírásoknak, így a jövőben finomíthatnak a zöld rendszám kiadásának feltételein” jelentette ki Gablini Gábor, a Gépjárműkereskedők Országos Szövetségének (GÉMOSZ) elnöke.

Ha szeretnél Teslát venni, akkor keresd fel a mah-ev.hu weboldalt! Mudri Dániel készséggel áll rendelkezésedre telefonon vagy e-mailben (+36-20-366-3447, daniel.mudri@mahzrt.hu).

Az egyik legnépszerűbb elektromos autót, a Model 3-at teszteltük a rántópadon. Lesd meg a videót!