2023. június 12. | 07:58

Erről Kínában tárgyaltak egy konferencián, amely után egy videót is közzé tett.

Magyarország díszvendégként jelent meg a kínai Jipin városban, ahol idén megrendezték a World Power Battery konferenciát. Erre Szijjártó Péter magyar külügyminiszter ment el, majd az eseményt követően egy videóban számolt be az eredményeikről.

Ebben a videóban beszélt az eddigi kapcsolatokról és azt is elárulta, hogy újabb kínai akkumulátorgyárat terveznek Magyarországra hozni. Ennek kapcsán mondta azt, hogy most már több beruházás kapcsán Magyarország és Kína stratégiai partnerek.

Mi úgy tekintünk Kínára, mint egy országra, mellyel az együttműködés jelentős előnyökkel jár.

Korábban már a kormány bejelentette, hogy Magyarországot akkumulátorgyártó nagyhatalommá teszik. Ehhez fontos partner lehet Kína, hiszen hatalmas összegű beruházásokat hordanak hozzánk ebben az iparágban.

Jelenleg Magyarország a 4. legnagyobb akkumulátorgyártó a világon és Szijjártó elmondta, hogy ha a tervezett beruházások is elkészülnek, akkor a másodikak leszünk. Az elmúlt 1-2 évben Magyarország fő exporttermékévé vált az elektromos autók akkumulátora, ez pedig a kínai befektetőknek köszönhető.

Elmondta, hogy továbbra is ösztönözni fogják a kínai partnert arra, hogy az Európába tervezett beruházásaikat Magyarországra hozzák. Emellett további, egyenesen hozzánk szánt beruházás kapcsán is tárgyalnak majd.

Bár a kormány nagyon lelkes a célkitűzése kapcsán, a lakosok már kevésbé. Nemrég kiderült egy felmérésből, hogy a magyarok jelentős százaléka nem szeretne több akkumulátorgyárat az országban látni.

Hiszen ezeknek komoly környezeti terhelésük van, hatalmas a vízigényük és egy tanulmány szerint csak kiszolgáltatott külföldi munkásokkal lehetne feltölteni a munkahelyeket. A Debrecenbe tervezett kínai akkumulátorgyár kapcsán botrányba fulladt közmeghallgatások is zajlottak.

MTI/Kovács Attila