Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
péntek - 2023. december 08.
-0.5 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 577 Ft
100 635 Ft
D 598 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Újra szövetkezik egymással a McLaren és a BMW?

2022. július 18. | 21:13

Az elmúlt években többször is hírbe hozták egymással a BMW-t és a McLarent, de egyre több jel utal arra, hogy tényleg lehet a két vállalat között valamilyen együttműködés.

A Car Magazine értesülései szerint a két vállalat egy elektromos SUV és egy szintén tisztán villanyhajtású szupersportautó fejlesztésében működhet együtt a jövőben. A hírek szerint a McLaren a karbonszálas utascellák építésében elért tapasztalatát, míg a BMW az elektromos hajtással kapcsolatos szakértelmét vinné a projektbe. Utóbbi abból a szempontból mondjuk érdekes, hogy a BMW már bő egy évtizede használ különböző mértékben karbon elemeket szériagyártású autóiban, például az i8 sportautó és az i3 is karbon utascellát kapott annak idején.

Sokáig a McLaren is elzárkózott a tisztán elektromos autók, és az SUV-k ötletétől, de az utóbbi időszakban már egyre többször hangoztak el engedékenyebb nyilatkozatok a britektől. A McLaren éppen csak túlélte a koronavírus-járványt, így nem csoda, hogy minden eszközt megragad, hogy a jövőben biztosabb anyagi lábakon álljon. A Lamborghini Urus és a Porsche Cayenne példáján látni, hogy erre egy SUV-nál nem is találhatnának jobb eszközt. Még fontosabbá válik a szegmensben való részévétel, ha azt nézzük, hogy már az Aston Martin is jelen van a DBX-szel, és a Ferrari is kijön hamarosan a Purosangue SUV-val.

A BMW számára inkább a szupersportautó lehet fontos, ugyanis az akkumuáltortechnológia fejlődésével a VW-csoport (azon belül is az Audi) szinte biztos, hogy hamarosan jelentkezik valami hasonlóval és a Mercedes sem valószínű, hogy kimarad a buliból. A hírek szerint négymotoros, ezer lóerő fölötti autóról lehet szó, ami a McLaren történelmében is a valaha készült leggyorsabb autó lehet.

Ha össze is jön az együttműködés, mindkét gyártó szeretné, hogy ne olyan modellek szülessenek, amelyek csak emblémájukban különböznek. A Mclaren egyébként a kilencvenes években együttműködött már a BMW-vel. Akkor a márka első utca sportautójába, az F1-be a BMW szolgáltatta a hatliteres, V12-es motort.

Carmagazine via Carscoops | Címlapfotó: McLaren

Hibridekre és villanyautókra specializált módokat tesztel a Google Térkép A Volkswagen nem adja fel: bemutatták a továbbreszelt 1.5 TSI-t

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!