A WRC-ben szerezett tapasztalatokkal teszi kényelmesebbé autóit a Citroën

Kozma Ádám
Közzétéve:
2019-06-25, 14:11

Ki gondolta volna, hogy az oly népszerű Citroën SUV-k futóművét a WRC rally autóké alapján szögelik?

„A rally sorozat kapcsán lehetőségünk van beszélni a Citroënről olyan országokban, ahol jelen vagyunk” – nyilatkozta Linda Jackson cégvezető, és hozzátette, hogy a marketing lehetőségeken túl segít komfortosabbá tenni az utcai Citroëneket.

Citroen WRC futóműje munka közben

„Érdekes rész a felfüggesztés. A C4 Cactuson vagy a C5 Aircrosson található progresszív hidraulikus elemek - ami a jövőbeli modellekben is megtalálhatók lesznek - valójában a C3 World Rally autóra lettek kifejlesztve.” – mutatott rá a közvetlen párhuzamra.

„A futamokon egyre csak erősebb és gyorsabb ütéseket kap a rendszer, amit valahogy tompítani kell. A megoldás egy új felfüggesztés kifejlesztése volt a WRC autóinkra. Felmerült a kérdés, miért ne használhatnánk ugyan ezt a megoldást az utcai kocsikba is? Ez egy sokkal egyszerűbb megoldás, mint a régi hidraulikus rendszer, mert az nehéz, nagyon drága és csak a nagy járműveink alá érdemes beszerelnünk.” –fejtette ki Jackson.

Citroen C5 aircross

A Citroënt legtöbben talán a speciális, hidraulikus futóművéről ismerik, mivel híresen kényelmes rendszerekkel szerelte autóit. Ahogy Linda Jackson rámutatott, manapság már változtak a vevői igények, emiatt most szükséges ráfeküdni trendi modern kütyük bevezetésére is a kényelem mellett.

Szóval miközben a francia autók szerelmesei nem gondolják, hogy a DS, CX, XM széria vajpuha komfortja már a múlté lenne, Jackson inkább azzal számol, hogy az új vevők többségét könnyebben meg tudják fogni az utastérbe integrált tablet hegyekkel, miközben persze az autó alatt dolgozó kiváló futómű előnyeit is élvezik utazás közben.

Citroen C4 Cactus

Mivel a kényelem manapság nem csak a jól hangolt felfüggesztésben merül ki, rengeteget fejlesztettek az autókon. Többek között az ülések betétjeit cserélték speciális anyagokra, de az utastér rekeszeinek kialakítását és az okoseszközök csatlakoztatását is még egyszerűbbé kellett tenni.

Jackson elárulta, hogy a belső design terveit minél letisztultabbá formálták, igyekeztek elhagyni a gombok és tekerentyűk sorát, mert a tapasztalatok alapján a felhasználok a felét nem is használják, azt sem tudják, mire van. Az autók kényelemi kialakításának iránya ebből a szempontból tehát azt célozza, hogy csak a legszükségesebb elemeket hagyják meg, ezzel csökkentve a költségeket és az pazarló anyagfelhasználást.

Szomorú hír a teljesítmény megszállottjainak, hogy nincs tervben aszfaltszaggató széria piacra dobása, mert ezt is megengedhetetlen pazarlásnak tartják a cégnél. Aki erős Citroënre vágyik, az fáradjon ki egy WRC futamra és élje ki magát a recsegő ropogó C3 WRC látványán.

Citroen C4 WRC futómű mozgása

A Citroën vezérigazgatója szerint a márka mindig is hétköznapi autók vonalát képviselte, nincs szüksége nagy teljesítményű autók piacra dobására. A WRC verzió remek reklámfelület és rengeteg információt szereznek be a versenyek során, amit az utcai verziók fejlesztéséhez is fel tudnak használni. Ennyi és nem több, amit szükségesnek tart Jackson az erős autók vonalában a Citroën háza táján.

Volt ez másképp is, igaz sosem a kiemelkedő teljesítmény, inkább az összhatástól voltak jók a sportos utcai változatok. Talán majd egyszer…

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Címkék:

Kapcsolódó írások

Lancia Stratos
2019. december 14.
A Stratos volt az első raliautó a világon, amit kimondottan ilyen célú versenyzésre építettek. A középmotoros olasz háromszor nyert világbajnokságot zsinórban!
2019. április 21.
126 000 fontért, azaz majdhogynem 45 millió forintnak megfelelő összegért kelt el egy ritka Citroën DS21 Chapron kabrió. A korát megelőző csúcstechnológiás modellből kevesebb, mint 1400 példány látott napvilágot

További hírek