A WRC-ben szerezett tapasztalatokkal teszi kényelmesebbé autóit a Citroën

Kozma Ádám
Közzétéve:
2019-06-25, 14:11

Ki gondolta volna, hogy az oly népszerű Citroën SUV-k futóművét a WRC rally autóké alapján szögelik?

„A rally sorozat kapcsán lehetőségünk van beszélni a Citroënről olyan országokban, ahol jelen vagyunk” – nyilatkozta Linda Jackson cégvezető, és hozzátette, hogy a marketing lehetőségeken túl segít komfortosabbá tenni az utcai Citroëneket.

Citroen WRC futóműje munka közben

„Érdekes rész a felfüggesztés. A C4 Cactuson vagy a C5 Aircrosson található progresszív hidraulikus elemek - ami a jövőbeli modellekben is megtalálhatók lesznek - valójában a C3 World Rally autóra lettek kifejlesztve.” – mutatott rá a közvetlen párhuzamra.

„A futamokon egyre csak erősebb és gyorsabb ütéseket kap a rendszer, amit valahogy tompítani kell. A megoldás egy új felfüggesztés kifejlesztése volt a WRC autóinkra. Felmerült a kérdés, miért ne használhatnánk ugyan ezt a megoldást az utcai kocsikba is? Ez egy sokkal egyszerűbb megoldás, mint a régi hidraulikus rendszer, mert az nehéz, nagyon drága és csak a nagy járműveink alá érdemes beszerelnünk.” –fejtette ki Jackson.

Citroen C5 aircross

A Citroënt legtöbben talán a speciális, hidraulikus futóművéről ismerik, mivel híresen kényelmes rendszerekkel szerelte autóit. Ahogy Linda Jackson rámutatott, manapság már változtak a vevői igények, emiatt most szükséges ráfeküdni trendi modern kütyük bevezetésére is a kényelem mellett.

Szóval miközben a francia autók szerelmesei nem gondolják, hogy a DS, CX, XM széria vajpuha komfortja már a múlté lenne, Jackson inkább azzal számol, hogy az új vevők többségét könnyebben meg tudják fogni az utastérbe integrált tablet hegyekkel, miközben persze az autó alatt dolgozó kiváló futómű előnyeit is élvezik utazás közben.

Citroen C4 Cactus

Mivel a kényelem manapság nem csak a jól hangolt felfüggesztésben merül ki, rengeteget fejlesztettek az autókon. Többek között az ülések betétjeit cserélték speciális anyagokra, de az utastér rekeszeinek kialakítását és az okoseszközök csatlakoztatását is még egyszerűbbé kellett tenni.

Jackson elárulta, hogy a belső design terveit minél letisztultabbá formálták, igyekeztek elhagyni a gombok és tekerentyűk sorát, mert a tapasztalatok alapján a felhasználok a felét nem is használják, azt sem tudják, mire van. Az autók kényelemi kialakításának iránya ebből a szempontból tehát azt célozza, hogy csak a legszükségesebb elemeket hagyják meg, ezzel csökkentve a költségeket és az pazarló anyagfelhasználást.

Szomorú hír a teljesítmény megszállottjainak, hogy nincs tervben aszfaltszaggató széria piacra dobása, mert ezt is megengedhetetlen pazarlásnak tartják a cégnél. Aki erős Citroënre vágyik, az fáradjon ki egy WRC futamra és élje ki magát a recsegő ropogó C3 WRC látványán.

Citroen C4 WRC futómű mozgása

A Citroën vezérigazgatója szerint a márka mindig is hétköznapi autók vonalát képviselte, nincs szüksége nagy teljesítményű autók piacra dobására. A WRC verzió remek reklámfelület és rengeteg információt szereznek be a versenyek során, amit az utcai verziók fejlesztéséhez is fel tudnak használni. Ennyi és nem több, amit szükségesnek tart Jackson az erős autók vonalában a Citroën háza táján.

Volt ez másképp is, igaz sosem a kiemelkedő teljesítmény, inkább az összhatástól voltak jók a sportos utcai változatok. Talán majd egyszer…

Forrás:
Címkék:

További autós hírek

Ők ketten úgy keltek át ezen a békéscsabai gyalogátkelőn, ahogy az meg van írva. Deszkáról, rolerről leszállva! Talán ennek köszönhetik azt, hogy nem...

Sajnos a legalapvetőbb KRESZ szabályokat is képesek sokan megszegni figyelmetlenségből. Ezen, a rendőrség által közzétett térfigyelő kamerás felvételen az látszik, hogy a kanyarodási...

A Sanghaj mellett, a Jangce folyó partján fekvő Vuhsziban található híd omlott össze. Sajnos három autóra rázuhant és a benne ülök azonnal meghaltak....

Mentőautó ütközött személyautóval Nyíregyházán, a Pazonyi úton vasárnap este. A baleset következtében a gépkocsiban utazó 31 éves nő a helyszínen életét vesztette. További...

Olvasónktól kaptuk a videót az Illatos úti tahó teherautósról. Írja: “Az illatos út elején egy teherautó a tilos jelzés ellenére piros lámpánál és...

Kapcsolódó írások

2019. április 21.
126 000 fontért, azaz majdhogynem 45 millió forintnak megfelelő összegért kelt el egy ritka Citroën DS21 Chapron kabrió. A korát megelőző csúcstechnológiás modellből kevesebb, mint 1400 példány látott napvilágot
4 videó, amiket nem hagyhatsz ki a héten
2017. március 06.
Heti videóadag, ami megríkatja az igazi autófanok szívét
Forma-1, MotoGP és WRC október utolsó hétvégéjén!
2017. október 27.
Lewis Hamilton világbajnok lehet Mexikóban, Marc Marquez is közel kerülhet negyedik vb címéhez Malajziában. A WRC-ben szintén bajnokavatásra kerülhet sor. Terítéken a legnagyobb versenysorozatok!
Hétvégi program és versenyajánló 11.18.-11.19.
2017. november 16.
Ezen a hétvégén a TV képernyők előtt lesz érdemes figyelni az autósport eseményeket, WRC és WTCC verseny is lesz. Magyarországon egy egyedülálló programra szeretnénk felhívni a figyelmet!