csütörtök - 2022. december 08.
2.5 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 640 Ft
100 683 Ft
D 700 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

20 éve magabiztosan a SUV-k között: Nissan X-Trail 1.7 dCi 2020 - Teszt és videó

2021. január 09. | 10:44

A Nissan személyautó platformjára épült mezőjárójának harmadik szériája új erőforrással búcsúzik.

Az ezredforduló elején indult történet főhőse furcsa módon tetszett mindig is, mert az elplázacicásodott RAV4 és Grand Vitara mellett már csak a Honda CR-V volt japán fronton olyan ötajtós összkerekes, amivel ránézésre be lehetett vállalni kicsit nehezebb terepet is. Persze nem egy offroaderről beszélünk, hiszen a vékony kis futómű alkatrészek nem úgy néztek ki, mint ami tartósan bírná a kiképzést. De nem is ez volt a célja a városi-családi-utazós, akár terepen is eltotyogó gyufásdoboznak.

Az első generáció (T30) a Nissan FF-S alvázára épült és elektronikusan kapcsolható összkerékhajtás kapott, ami akkoriban a nálam sokkal tapasztaltabb terepesek körében közvetlen hajhullást okozott. Valahogy a fizikai karok, kapcsolók, vagy a fix összkerékhajtás megléte sokkal megbízhatóbbnak tűnt, bár ez a tézis még ma is helytálló. A motorizáció szempontjából az öreg kontinensen a 2,0 és 2,5 literes szívóbenzinnel, valamint egy Nisssan-féle 2,2-es dízellel lehetett választani, de akadt azért Japán belpiacos, 280 lovas verzió is, a 200 SX-ekből ismert SR20-as változó szelepvezérlésű változatával. Az első széria ugyan nem volt olyan sikeres, mint a versenytárs Toyota RAV4, de 30-50 ezres éves eladásával nem mondhatnám, hogy közönnyel fogadta az európai közönség.

A második generáció (T31) már közel sem hozta az elvártat, a carsalesbase.com adatai alapján a hat éves gyártási ciklus alatt alig hozott valamivel több vevőt, mint az előző az első teljes évben. Pedig első ránézésre lényegesen modernebb látványt nyújtott a Quashqai és Koleos alapjaira, vagyis a Nissan C-platformjára épült bokorugró, de még mindig megrendíthetetlen kockaforma maradt. Mivel az embereknek már a lekerekített forma kellett, nem is csoda a Nissan SUV kínálatában nagy sikert arató Qashqai elvitte a reflektorfényt a nagy testvér elől. Ekkor már bőven ment a közösködés a Renault-val, aminek eredménye a motorválasztékon is meglátszott. A kisebbik benzinest is a francia gyártótól kölcsönözték, ahogy a 2,2-es dízelt váltó 2,0 literes dCi-t is. Sajnos a belpiacos, 2,0 literes turbós változat is megszűnt a Japán környezetvédelmi szabályozások szigorodása miatt.

Nissan Xtrail 1.7 dci teszt alapjárat

A most kapható harmadik széria, a T32-es Nissan X-Trail nem mai csirke, hét évvel ezelőtt mutatták be a korszerű és divatos városi terepjárót a 2013-as Frankfurti Autoszalonon. Ekkor a Nissan nem viccelt, minden létező vezetéstámogató technológiát belepakolt, amit akkoriban tudott a gyártó. Végül a sokáig klasszikus kockaforma terepjárócskából lett igazán divatos és praktikus családi crossover.

A 7 éves modellciklus végén nincs sok változás

Ahogy az X-Trail esetében már megszokhattuk, a gyártás kezdetének hetedik éve után lezárul a modellciklus. A 2020-ban kapható SUV sem a karosszérián, sem az utastérben nem mutatott újat, a szerkesztőség által jól ismert autó fogadott, amivel a srácok már megjárták a Genfi Autószalont is.

Nissan Xtrail 1.7 dci teszt alapjárat

A kolbászzsírmetál helyett most egy nagyon fekete autót kaptunk, ami amúgy tiszteletet parancsoló látványt nyújtott az utakon. Alapvetően is borzasztóan nagy behemótnak tűnik a forma, ami a sötétített ablakokkal és a króm betétekkel az elegáns, vagy a „neszójjábe’ veszélyes vagyok” típusú embereket sejteti a volán mögött. Pedig ez az autó valójában egy igazi családi utazós, vagy gyerekeket gyakran szállító anyaoroszlán magabiztos eszköze inkább.

4690 mm-es hosszával, 1830 mm-es szélességével és 1740 mm-es magasságával kicsinek nem mondható, bár számomra érdekes módon a 2705 mm-es tengelytávja majdnem pont annyi, mint az új Focusé, széltében pedig még keskenyebb is. Azt, hogy az X-Trail mennyire nem terepezésre készült mi sem bizonyítja jobban, mint a brutál nagy túlnyúlásai elöl (975 mm) és hátul (1010 mm), ami a  210-ről 204 mm-re csökkentett hasmagasság mellett igazi padkajáró terepszögeket ereményezett az autó két végén (19-19 fok).

Nissan Xtrail 1.7 dci teszt alapjárat

A magasan futó övvonal izgalmas, és a látványos íveket húzó kerékjáratoknak jól áll a fekete, a korszerű LED-es lámpákkal és csillogó króm díszlécekkel szerintem abszolút jól illeszkedik az utcaképbe. Ugyanakkor az is tény, hogy a jövőre érkező új széria képeken mintha egy kategóriával nagyobb autót sejtetne, a Juke-on már bemutatott arculati elemekkel, mint a vékonyra elnyújtott lámpatestek.

Tágas, praktikus és még elegáns is!

A Nissan X-Trail utasteréről már olvashattál nálunk egy hosszabb beszámolót a Genfi túra kapcsán, így a helykínálat és az alapvető méretek már ismeretesek lehetnek. Ez egy nagy beltérrel rendelkező családi (egyterű is lehetne, de az már nem kell senkinek) SUV, ami a praktikus utastér kialakításnak hála nem lesz “Súlyosan Useless Verda”.

Nissan Xtrail 1.7 dci teszt alapjárat

A hátsó fertály helykínálata nem rossz az alapból 565 literes csomagtérrel (hétüléses esetén 445 liter), aminek alsó tálcája többféleképpen is variálható fakkokra alakítható. A 7 személyes kivitelre felkészített kialakítás az 5 személyes autók esetében extra raktérhosszt biztosít, amit hátsó ülések ⅔ arányban megoldható mozgatásával lehet elővarázsolni. A mostani tesztautóban használt anyagok egyébként igazán kiemelkedőek, bár a bőrülés csúszóssága miatt nekem kissé kellemetlen volt, viszont tartósnak tűnt és szépen harmonizáló színei voltak.

Nissan Xtrail 1.7 dci teszt alapjárat

A légkondi és szokásos használat közben nyomkodni való gombok elérhető távolságban vannak az X-Trailben, bár az összkép valamelyest elavult a frissebb típushoz képest. Sokat már nem kell várnia az újra annak sem, akit ez esetleg zavarna. Azonban aki most akarja megvenni a kifutó példányt újonnan, annak fel kell készülni az infotainment okozta sokkhatásra. Ez az autó egyetlen olyan része, ami borzalmasan idegesítő, eléggé idejétmúlt a külleme és a technológiája is. Ráadásul nehéz összehekkelni a telefonnal, hogy az ember arról tudjon zenét hallgatni.

Új szív a megszokott pacek mögött

Tulajdonképpen el is érkeztünk az autó egyetlen olyan részéhez, ami valójában megváltozott. A szigorodó emissziós szabályozást követve új szíveket kapott az autó. Egyrész benzines fronton az 1,6-ost váltotta a Renault-Dacia-Nissan-Mercedes típusaiból már ismert 1,33-as, négyhengeres turbós, ami 160 lóerő leadására képes, míg a dízelesek megkapták az 1749 köbcentis, új dCi-t. Az új erőforrások már tudják az Euro 6d tempnek megfelelő kibocsájtást.

Nissan Xtrail 1.7 dci teszt alapjárat

A benzines csak elsőkerekes hajtással és DCT automata váltóval érhető el, ami szerintem nem igazán vizsgázott valami jól a Renault Capture és a Juke alatt. Borzalmasan lassú reakcióidő mellett hirtelen ugrasztotta meg az autót. A X-Trail szerencsére dízel volt, méghozzá összkerekes, CVT váltóval, és meglepően jól működött.

Nissan Xtrail 1.7 dci teszt alapjárat

A tesztautóban muzsikáló új dCi dinamikusan repíti a nagy testet, ráadásul a CVT váltón keresztül lineárisan szabadítja rá a nyomatékot az első, vagy szükség esetén mind a négy kerékre. A dCi motor nyomatékgörbéje már 1750-es fordulatszámtól a csúcson van és egészen 2750-ig 340 Nm-rel terheli a hajtásláncot. A maximális 150 lóerős teljesítményét 3500-as fordulatszámnál adja le, és nagyobb kigyorsításoknál bizony le is forgatja a kelepelő négyhengerest. A terepezős-városozós nagyátlag 8,3 literre jött ki, ami nem rossz, tekintve, hogy a sárdagasztás és a városi dugózás sem éppen az a fogyasztáskímélő közlekedési forma. Így hát aki képes túltenni magát a dízel traktor hangján, az spórolhat a fogyasztáson.

Nem hozza zavarba az útminőség, a vészfékasszisztens viszont igen

Mivel az X-Trail számomra a könnyebb terepjárási képességekkel rendelkező autók kategóriájába tartozik, nem is volt kérdés, hogy átmozgatom egy mezőjárással. Miért is ne tettem volna, hiszen összkerék van, ráadásul az első két generáció SUV-hoz képest ügyesen mozgott földúton, nem beszélve arról, hogy az általam oly nagyra becsült Dusterrel is szoros rokonságban van a hajtáslánc terén. 

Mielőtt azonban a budai dombság esőáztatta lankáin megkezdtük volna az autó bizgetését, néhány száz kilométert mentem a városi forgalomban is vele. A dCi motor szokásos kelepelését már kár is firtatni, akinek sérti a fülét, az vehet downsizingolt benzinest a fura automata váltóval és elsőkerék-meghajtással. Tekintettel arra, hogy a klasszikus egyterűek helyett a divatos SUV-k hozzák izgalomba a vásárlók nagy részét, spéci hajtás nélkül is használható családi autó lehet az is.

Nissan Xtrail 1.7 dci teszt alapjárat

A bálnatest futóműve sok más kategóriatárshoz képest lágyabban gyűri maga alá a kátyúk lyuggatta budapesti utak viszontagságait, ugyanakkor stabilan tartja úton tempósabb kanyarokban is. A nyomatékos motornak köszönhetően országúton és városban is marad benne tartalék előzésre, vagy a hegyvidéki emelkedők dinamikus leküzdésére. A több mint másfél tonnás autó megindításához száraz úton bőven elég elsőkerékhajtásban használni, így biztosan lehet fogni néhány decit a fogyasztáson, viszont tapasztalataim alapján nedves útfelületen célszerű intelligens összkerékhajtásba tekerni az előválasztót. Ilyenkor az elindulás pillanatában akár 50-50%-is képes osztani a hajtást az első és hátsó kerekek között, nem pörögnek el a és stabilan indul meg.

A parkolást segítő rendszerek elég érzékenyek, annak sem kell kétségbe esni a volán mögött, aki kisebb karosszériához szokott. Azonban a vészfékasszisztens érzékenysége  - nem csak ennél az autónál - borzalmas. Konkrét példám erre az a szürreális élmény, amikor a Hungária körút jobb szélsőjéből a belső sávba soroltam át a középsőben haladó autó mögött, ami mögé érve a Nissan Inteligent Mobility állóra fékezte az autót. Az hagyján, hogy meglepődöttségemben majdnem beleharaptam a kormányba, de ha jött volna mögöttem valaki, az nem tudom, mit csinál. Ugyan csak egyszer fordult elő, és talán a követési távolságot is kissé szűkösre vettem, az autó sértett tinilányra hajazó hisztériásrohamát túlzásnak érzem.

Nissan Xtrail 1.7 dci teszt alapjárat

Félreértésünk az elektronikával rá is nyomta a bélyegét a kapcsolatunkra, és némiképp bizalmatlan voltam az autóval. Ilyen ez, ha az ember nem bír mit kezdeni az érzelmeivel, van ami első látásra szerelem, még ha egy használhatatlan trágya is, másnak meg elég egyszer hibázni ahhoz, hogy elrontsa a hangulatot.

Az aszfaltozás után végre kipróbáltam a megszokott mezőgazdasági utakon is az autót, gondoltam, na majd itt megizzasztom a fix összkerék-meghajtást. Bár nyilván nem laboratóriumi körülmények között hasonlítjuk össze az autókat, nagyjából ugyanazt az útvonalat járjuk be mindig. A cél ilyenkor az, hogy adott autóval az adott útvonalon végig tudunk-e haladni segítség nélkül. Nyilván időjárásés tesztautófüggő is, hogy milyen nyomvonalat használunk, bízom benne, hogy ennek tükrében mindenki el tudja dönteni, megfelelően kiszolgálná-e az igényeit a tesztelt kocsi.

Nissan Xtrail 1.7 dci teszt alapjárat

A viszonylag nagy első és hátsó túlnyúlás miatt a nagyobb árkok megkerülésével ugyan, de tisztességes sárban haladva is hiba nélkül lehozta a túrát a technika. A szerencsére már téli gumival szerelt tesztautó szépen kaparta magát felfelé a sáros emelkedőkön, sőt, súlyának köszönhetően még a mélyebb ganén is át tudta lökni magát önerőből kis lendülettel. Sziklamászásra nyilván nem való, de azoknak, akik családdal természetjárásra vagy horgászni mennének, esetleg azoknak, akik gyakran járják Európa hófödte csúcsait telente, használható technika lehet.

Ár és összegezve

A Nissan X-Trail 4x4-es kifutó modellje szerintem egész rugalmasan kezeli a változatos útfelületen történő közlekedést, a dízelmotorral és a CVT-váltó lineáris nyomatékközvetítésével jól hangolt összképet ad. Azonban a kifutó széria nem véletlen fut ki, habár a külső szerintem közel sem ment ki a divatból, az utastér és maga az infotainment nagyon megérdemli a cserét.

Aki 7 ülésest keres, vagy régóta szemezik a szériával, annak nem árt, ha körbenéz a magyarországi forgalmazónál, mert jelentős kedvezménnyel juthat hozzá. A Nissan árlistája alapján most minden modell 1,5 millió kedvezménnyel vihető, ráadásul a 7 üléses változatra még 2,5 milliós nagycsaládos támogatás is kérhető, így akár egy hajszállal 6 milla alatt is kijöhet a legolcsóbb verzió.

Nissan X-Trail T32 1.7 dCi 4x4i XTronic (2020)

 • Lökettérfogat: 1749 cm3
 • Hengerek/szelepek: 4/16
 • Max. teljesítmény: 150 LE (110 kW) 3500/perc
 • Max. forgatónyomaték: 340 Nm / 1750-2750/perc
 • Hossz./szél./mag.: 4690/2060/1710 mm
 • Tengelytáv: 2705 mm
 • Saját tömeg: 1742 kg
 • Városi fogyasztás: 7,5 l
 • Országúti fogyasztás: 6,9 l
 • Tesztfogyasztás: 8,3 l
 • CO2 kibocsátás: 182-196 g/km
 • Végsebesség: 194 km/h
 • 0-100: 12,7 s
Autóvásárlási tanácsadó: erre figyelj, ha hibridet vennél 320 km/órás sebességet próbálnak kicsikarni egy 40 éves Aston Martin Bulldogból

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!