Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
szombat - 2023. december 09.
0.5 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 573 Ft
100 634 Ft
D 593 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

E, mint elektromos E-Merci: Mercedes-AMG EQE 43 2022 - Teszt

2022. július 15. | 17:21

Íze és szaga, mint az EQS-é, valamivel kevesebbet tud, de néhány millióval olcsóbb is.

Te hány csillaggal értékeled ezt a tesztautót?
szavazat - átlag: (5-ből)
Mercedes-AMG EQE 43 4MATIC (2022)
Mercedes-AMG EQE 43 4MATIC (2022)
Előnyök
minőségi beltér
tisztes hatótáv
bitang teljesítmény
Hátrányok
magas ár
nagy önsúly
egyediség hiánya
szűkös nyílású csomagtér

Unásig ismételt lózung, hogy manapság egyedi autót már nem kapunk az újautó-piacon. A konszernek, gyártók egymással szövetkezve azonos, moduláris platformokra építik autóikat, amiknek külső-belső kialakítása alig-alig tér el egymástól, ráadásul a motorválaszték is egyre csak szűkül.

mercedes amg eqe 43 teszt alapjarat

Mi a helyzet a Mercedes elektromos autóival? Az EQA, EQB és EQC szabadidő-autók is egyenkabátot viselnek, bár nem kifejezetten villanyautóknak készültek. A nemrégiben nálunk járt EQS viszont a gyártó első, dedikált villanyautója, ami a jövőben több típusnak alapul szolgáló, EVA2-es (Electric Vehicle Architecture) platformra épül.

A forma megalkotásánál a légellenállás mindent felül írt, az EQS 53 esetében a teljesítmény a 700 lóerőt súrolja, képes 200 kW-os villámtöltésre és akár 400-450 kilométeres táv megtételére - tehát minden szempontból a végletek autója az AMG által hangolt villanyszedán. Egy lépcsővel lejjebb találjuk az érdemben nem igazán különböző EQE-t, ami mindenben egy picivel gyengébben teljesít, szégyenkezésre azonban semmi oka.

Ez akkor most melyik?

Ránézésre még az avatott szemeknek sem egyszerű megkülönböztetni az EQS-t és az EQE-t, hiszen a sziluett teljes mértékben megegyezik. A túlnyúlásokból loptak valamicskét a dizájnerek, ugyanis az EQE 27 centivel rövidebb (4964 mm), a tengelytáv 3120 mm, ez 9 centivel marad el a nagytestvértől. A 0,22-es légellenállási együttható kimagasló a kategóriában, azonban az EQS itt is ráver 2 századot.

mercedes amg eqe 43 teszt alapjarat

A kilincsek az EQE esetében is elegánsan simulnak a karosszériába, az autó alja teljesen le van burkolva, a levegő útját pedig az AMG-csomagos tesztautó álló pálcákkal megtűzdelt, burkolt maszkja zárja elöl. Az 1,3 milliós, feláras Digital Light LED fényszórók vonalain alig-alig változtattak az EQS-hez képest, itt viszont nincs fényhíd, ami összekötné őket. A „motorháztető” az EQE-nél sem nyitható, a tulajdonos kizárólag az ablakmosó folyadék utántöltését tudja szakszerviz nélkül megoldani, ennek a betöltő nyílása a bal első sárvédőn található.

A fán spóroltak

Az EQS-ben eltöltött egy hét után az EQE utasterében sincsenek váratlan megoldások. A magas minőségben megmunkált részletek és a finom bőr mellett azért befigyel a hajópadló-szerű, fahatású műanyag borítás végig a műszerfalon - tapintása nem éppen kellemes és olykor nyöszörgésre is hajlamos. Az EQS-ben megismert, Hyperscreen kijelző-hármas az EQE-hez is kérhető lesz, a tesztautó egyelőre a feláras, 12,8 colos OLED kijelzőt kapta meg a középkonzolra, míg a kormány mögé egy 12,3 colos LCD került (a 3D-s műszeregység nem elérhető).

Az új S-osztályból és C-osztályból is ismerős volt számomra ez a kialakítás: a fizikai gombok szinte teljesen eltűntek, a kormányon található impulzív felület kezelésének kiismerésére kell némi idő, de a kijelzők kidolgozottsága és naprakész szoftvere örömteli és gyors használhatóságot eredményez.

mercedes amg eqe 43 teszt alapjarat

A 900 000 forintos, világos nappa bőr kárpitozás és az üvegtető kellemes hangulatot varázsolnak odabent, bár a bőr takarításával nem szívesen bajlódnék. Az autó orrába elhelyezett HEPA szűrő az EQE esetében opcionális, a tesztautó ezt megkapta, így akkor sem kell aggódni, amikor a pesti dugóban egy elhanyagolt, 600 000-et futott Ford Transit fekete füstje borítja be az autónkat, mert a szűrő tökéletesen semlegesíti a kintről érkező szagokat.

mercedes amg eqe 43 teszt alapjarat

A már említett tengelytáv-csökkenés a hátsó lábtérre van negatív hatással, de ne ijedjen meg senki, az EQE-ben sem kell nyomorogni, hiszen itt is bőséges a térkínálat alul-felül, megfelelően hosszú az ülőlap és a töméssel sem spóroltak. Az EQS ötajtós kialakításával ellentétben az EQE-nek csak négy ajtaja van, így a csomagtér nyílása és térfogata is szerényebb, 430 liter marad a csomagoknak.

4,2 másodperc alatt százon

A hazai menetpróbán a majdnem belépő szintű, egymotoros 350+ változatot vezettem, ami 292 lóerős teljesítményével és papíron 654 kilométeres hatótávjával ígéretes opciónak tűnt. Hiszen miről kellene szólnia egy villanyautónak? Megfizethető ár, takarékos működés, 4-500 kilométeres hatótáv és gyors tölthetőség. És bár a 350+ 31 milliós listaárával ki is esik a megfizethető kategóriából, mégis az lehet a legjózanabb választás, ha elektromos Merci szedánra fájna a fogunk.

mercedes amg eqe 43 teszt alapjarat

Persze ha a katalógusadatokkal szeretnénk villogni, esetleg egy 2,5 tonnás villanyautót tartanánk hétvégi sporttevékenység űzésére, akkor az AMG 43 opcionális karbon-kerámia fékekkel, 476 lóerővel és 858 Nm-es nyomatékkal áll a rendelkezésünkre.

Az első-hátsó tengelyen található villanymotorokat az AMG hangolta, ellentétben az AMG 52 modellel, ahol az állandó mágneses szinkronmotorok az AMG saját fejlesztései speciális tekercseléssel és inverterrel. Az EQS-sel ellentétben itt nem kérhető a Dynamic Plus csomag és a Boost módot sem találunk, de hidd el, a 4,2 másodperces 0-100-as sprint megteszi a hatását, 210 km/órával pedig úgysem fogsz sokat közlekedni.

Tudtad-e?

A 245 lóerős EQE 300-as alapmodell a WLTP-szabvány szerint 623 kilométeres hatótávra képes.

A hatótáv itt már mellékes, bár papíron 533 kilométert tud, a valóságban 400-450 kilométert teljesít. Ennek tudatában nem igazán fájt a fejem, mikor 50%-os töltöttséggel indultam el egy 140 kilométeres autópályás túrára, de persze előny volt az is, hogy az út végén egy 40 kW-os töltőre tudtam csatlakoztatni az autót. Nem kímélve, óra szerint 140-nel haladtam végig, 100 kilométer után 27,7 kWh-s átlagfogyasztást jelzett a kijelző, ami a teszthét végére 24-25 kWh-ra csökkent.

mercedes amg eqe 43 teszt alapjarat

A bruttó 100 kWh-s akkucsomagból 90,6 kWh használható fel, ezt AC-n egyelőre 11 kW-tal (a jövőben rendelhető lesz a 22 kW-os töltés), DC-n 170 kW-tal is lehet tölteni, utóbbival 10%-ről 80%-ra akár 32 perc alatt is végbe mehet a töltés. A navigációs rendszer okosan, előre tervezi a töltőpontokat egy-egy hosszabb út során, ezt érdemes is használni, hiszen az hőszivattyús rendszernek ilyenkor van ideje előre temperálni az akkucsomagot egy esetleges villámtöltés előtt.

Létezik tekercsrugóval

Érdemi különbségek vezetés közben sem jönnek elő az EQS-hez képest, ugyanúgy egy hatalmas hajót terelgetünk, ami krémesen, lágyan rugózik Comfort módban, a rekuperációt maximálisan kihasználva szinte csak a menetpedálra van szükségünk. Annak ellenére, hogy nincs dupla falú üvegezés, szinte tökéletesen kizárja a külvilág hangjait, viszont a nagytestvér ebben és a futómű zajainak megszűrésében egy fokkal jobb teljesít.

A kormány gyorsgombjain Sport módba kapcsolva az adaptív lengéscsillapítók felkeményednek és minden kezelőszerv reakcióideje lecsökken, már-már potens versenygépnek érezzük ilyen teljesítmény és nyomaték mellett. Egyenesben tényleg borzasztóan gyors és az elöl dupla lengőkaros, hátul független felfüggesztés próbálja is palástolni a 2,5 tonnás önsúlyt, de sosem fog MX-5 módjára kanyarodni.

mercedes amg eqe 43 teszt alapjarat

Az EQS nem, viszont az EQE alapból tekercsrugós felfüggesztéssel érkezik, a légrugózás csak a magasabb erőszinteken alapfelszereltség. Ez is az EQE mellett szól tehát, hogy nem kötelező a későbbiekben borsos szervizszámlát eredményező légrugóval kérni. Egy közel öt méteres autónál az összkerékkormányzás szűkös parkolókban nagy segítség lehet, az EQE esetében maximum 4,5 fokban képesek elfordulni a hátsó kerekek (az EQS 10 fokra is képes).

Ár és összegezve

Egy luxuskategóriás autótól, 60-70 millió forintért azt várná az ember, hogy minden tökéletesen működik benne, maradéktalanul, kompromisszumoktól mentesen kiszolgál. Nos, a korábban tesztelt EQS hajtásláncát tekintve tényleg fenomenális, remekül fedi el a bálnához hasonlítható méreteit és súlyát, az MBUX multimédiás rendszerben apró hibákat véltem csak felfedezni, viszont a beltéri elemek nyöszörgése és az idebent használt műanyag elemek mínuszosan hatnak a minőségi mércére.

Ugyanez elmondható a kevesebb extrát és valamivel kisebb méretű hátsó teret kínáló EQE 43-ról. De persze ez semmit nem von el erényeiből, hiszen egészen élhető hatótávot, brutális teljesítményt és gyors tölthetőséget kínál. A józan eszem mégis a 28-31 milliós alapváltozatok felé terelné az érdeklődőt, hiszen a 350+ nagyobb hatótávot kínál, felesleges erőfitogtatás nélkül. Az EQE 500 4MATIC 36,3 milliótól, az AMG EQE 43 4MATIC 43,9 milliótól, míg az EQE 53 4MATIC+ 46,4 milliótól indul.

Az S-osztályról készült videónkat itt találod:

Mercedes-AMG EQE 43 4MATIC (2022)

 • Akkukapacitás: nettó 90,6 kWh
 • Hatótáv (WLTP): 462-533 km
 • Max. teljesítmény: 476 LE
 • Max. forgatónyomaték: 858 Nm
 • Hossz./szél./mag.: 4964/1906/1492 mm
 • Tengelytáv: 3120 mm
 • Saját tömeg: 2525 kg
 • Gyári vegyes fogyasztás: 19,7-22,5 l/ 100 km
 • Tesztfogyasztás: 25,4 l/100 km
 • CO2 kibocsátás: 0 g/km
 • Végsebesség: 210 km/h
 • 0-100: 4,2 s
Ferrari fényezés és kárpitminta 1960-ból, 17 ezer dollárért Elfogyott az EU türelme: eljárást indítanak Magyarország ellen a kettős üzemanyagár miatt

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!