2023. április 09. | 08:05

Különleges hibrid technika a Nissan új e-POWER rendszere. Korábban már más gyártó is próbálkozott vele, de nem lett világsiker. Mit csinált jobban a Nissan, és egyáltalán tényleg jobb?

Mindig, amikor azt gondolnánk egy technológiával kapcsolatban, hogy innen már nincs tovább, akkor jön valaki és ad egy pofont. A kezünkbe nyomja az újdonságot és büszkén távozik, míg mi égő arccal nézünk bele a jövő csodáiba és csak próbáljuk megérteni a miérteket.

Kicsit ilyen volt nekem anno a Renault E-tech hibrid rendszere is, amit aztán kipróbálhattam egy kombi Megane-ban és rendesen beleszerettem. Nagyon hasonló érzés fogott el most is a Nissan új e-POWER rendszere kapcsán is, amit egy napjainkban divatos crossoverben, a Qashqaiban próbáltam ki.

Nagyon jó kiállású autó a Qashqai, pont emészthetően futurisztikus

Dolgoztak rajta

Bár működési elve jóval egyszerűbb a legtöbb hibrid rendszerénél, bőven van benne technikai ínyencség. Felvázolom az alapokat: a Qashqai e-POWER van egy benzinmotor, aminek nincs fizikai kapcsolata a kerekekkel. Ez kizárólag áramot termel egy akkumulátornak, ami egy villanymotort táplál. A rendszer végén ez hajtja meg a kerekeket, ettől gurul az autó.

Tehát ha felcsapjuk a motorháztetőt, ott figyel a belső égésű, 1,5 literes, háromhengeres turbómotor 154 lóerővel. Mégsem ez a lényeg, hanem a 140 kW-os (187 lóerős) és 330 Nm nyomatékot tudó villanymotor, ami megmozdítja az 1,7 tonna körüli Qashqait.

Elsőre bár jól hangzik, a rendszerrel azért bőven vannak kérdések. Kezdjük azzal, hogy van egy belső égésű motor, ennek a működési veszteségét most engedjük el, hiszen ez egy átlagos autónál is fennáll. Jelen rendszernél veszteség jön létre a generátorban, az áram útjában, az inverterben, az akkumulátorban és valamennyi a villanymotorban is. Ez a veszteség csökken, ahogy a technika fejlődik, idővel nem csak a generátor és a villanymotor lesz hatékonyabb, de a vezetők is. Jelenlegi ismereteink szerint azonban ennek nullára csökkentése lehetetlen.

Ha ezen az elven indulunk el és egy hagyományos belső égésű motorról beszélünk, akkor olyan, mintha piszok nagy hajtási veszteséggel dolgozna. Viszont itt nem egy hagyományos motorról beszélünk most, hanem egy kvázi többfokozatú stabil generátorrá alakított motorról. Teljesen felkészítették az újfajta üzemre, amivel a rendszer tényleg képes kevesebbet fogyasztani, tehát a veszteségeket egy piszok jól megtervezett motorral kompenzálják.

A beltér ergonomikus és helyenként prémium hatású az anyaghasználat

Nem egy átlagos belső égésű motor

A belső égésű motorok termikus hatásfoka már a feltalálásuk óta emelkedik, de nagyon lassan. Nézzük csak azt a tényt, hogy jelenleg 40 százalékon állnak átlagosan, és ez több mint 100 év fejlesztése. Csak az utóbbi időben indult meg, mivel 30 évvel ezelőtt még csak 30 százalékot jegyeztek.

Erre most a Nissan dobott egy merészet, és állításuk szerint az e-POWER rendszerhez csatolt 1,5 literes motor termikus hatásfoka 50 százalék körül alakul. Ehhez egy elég szegényes keverékkel is még stabilan működő motort hoztak létre, amelyben komoly szerepe van az EGR-nek, tehát a kipufogógáz-visszavezetésnek. Ebben a formájában a motor talán már nem is lenne igazán jó egy hagyományos autóban, azonban generátornak kiváló.

Annyira rábízták az autót, hogy a Qashqai e-POWER nem tölthető külső áramforrásról, kizárólag a motor felel az áramellátásért. Tehát van egy elektromos autó,amellyel ugyanúgy a kútra állunk be, mint a többiek és csupán 5 percet vesz igénybe a tankolás.

Ha felnyitod a motorháztetőt, észre sem veszed, hogy itt valami turpisság van

Érdekes, hogy a villanyautósok hada és a belső égésű motor mellett pártolók védvonala között milyen nyugalommal vert tábort a Nissan a Qashqai SUV-val, ami kicsit mind a két csoportot fejvakarásra késztette. Hiszen nem nevezhetjük egyszerű hibridnek, mert ott a motor képes hajtani a kerekeket közvetlenül is. A mild- és plug-in hibrid elnevezések eleve kiesnek, a legközelebb talán a range extenderes, tehát a hatótávnövelővel felszerelt elektromos autókhoz áll - de még ez sem pontos meghatározás.

Ez olyan elektromos autó, amelyben egy kisebb belső égésű motor azért felel, hogy áramot termeljen, amíg tart az üzemanyaga, ezzel kitolva a töltési intervallumokat. Ilyen verziója volt a BMW i3-nak, amibe konkrétan egy robogó motorja termelt áramot a plusz kilométerek érdekében.

A Qashqai e-POWER mégsem feltétlenül nevezhető range extenderesnek, csak nagyon hunyorítva. Hiszen itt egy egészen kicsi, 2,1 kWh-s akkumulátort táplál a benzinmotor. Az autó ezért sem kapja meg Magyarországon a zöld rendszámot.

Miért jó ez a megoldás?

Az e-POWER rendszer nem klasszikus hibrid, sokkal közelebb áll az elektromos autókhoz. Bár kívül esik a ma gyakran használt kategóriákon, azt a pozitív hozadékot magában foglalja, hogy nem fogyaszt sokat. A teszthét alatt hajtottam autópályán, országúton és városban is. Nem kíméltem, ami nem azt jelenti, hogy kinyomtam a szemét minden pillanatban, de úgy használtam, ahogy egy hagyományos, belső égésű modellt kell.

A rendszer lényege, hogy a belső égésű motor folyamatosan egy olyan optimális tartományban képes üzemelni, amiben a lehető legkevesebb üzemanyag elégetésével termel kellő mennyiségű energiát. Tehát nincs meg feltétlen az a magas energiabefektetéssel járó üzem, ami az elindulás miatt szükséges egy hagyományos autónál, ráadásul az autó fékezéskor regeneratív módon áramot termel vissza az akkumulátorba.

A legmagasabb felszereltség üléseihez már beépített masszázsfunkció is jár, ami remek

Országúton azért tudott jól teljesíteni a rendszer, mert nem csak a belső égésű, de a villanymotor is egy igazán optimális üzemben működik és nem fogyaszt olyan sok energiát. Ennek megfelelően olyan 6 és 7 liter között fogyasztott száz kilométerenként. Ez annak fényében érdemel figyelmet, hogy az autó közel 1,7 tonna és remek térkínálatot, rengeteg extrát és kényelmet nyújt négy embernek - és egy ötödiknek is, bár a hátsó középső ülés nem valami bőséges.

Ha a Qashqai hagyományos, mild-hibrid rendszerével szerelt modelljét nézzük, ott 8 literre jött ki a vegyes fogyasztás, ami már közelebb áll az elektromotortól mentes valósághoz. Hiszen ha azt nézzük, az e-POWER rendszer majdnem 190 lóerőt és 330 Nm nyomatékot tud, ami nem kevés.

Egészen különös érzés vezetni

Itt jön ki egyébként a rendszer másik előnye, mert az autó mozgása abszolút villanyautós tudott maradni. Ugye a közvetlen hajtásért a villanymotor felel, így a mozgása is ezt idézi abból kifolyólag, hogy a teljesítményszintet a belső égésű motor és az akkumulátor mindig fent tudják tartani. Enyhe gyorsításnál finom mormogás hallatszik a motortérből, míg egy mély padlózás hatására a belső égésű motor felpörög egy magasabb üzemi tartományba, hogy megtermelje a szükséges energiamennyiséget.

Ezzel kapcsolatban az az érdekes, hogy a motornak nincs lineáris fordulatszám emelkedése, hanem lépcsőzetesen váltogat üzemmódok között. Mintha lenne 6-8 olyan fordulatszám-tartomány, amiben tud dolgozni és a gázpedál állásától függően csak ugrál fel és le. Emiatt bár valamelyest megvan az az érzésünk, hogy a belső égésű motornak köze van a hajtáshoz, mégsincs meg az az egyértelmű összhang, mint a hagyományos hajtással szerelt autóknál, de nem olyan monoton, mint egy CVT váltós technika.

E-Pedal módban ha felegendjük a gázpedált, akkor az autó intenzív visszatermeléssel lassítja magát, az üzemi fék csak rögzítéshez és élesebb helyzetekhez kell

Ár és összegzés

Minden furcsaságával együtt nekem kifejezetten bejött az az élmény, amit egy ilyen e-POWER rendszerrel szerelt Qashqai nyújt és most már a fogyasztással sem tudom ekézni, mert nem kér sokat. Ehhez pedig nincs töltőoszlopnál ácsorgás, ugyanúgy tankolom, mint a hagyományos autókat, miközben a karaktere mégis más. Menet közben pedig egy egészen finom és stabil rendszer dolgozik azért, hogy minél kevesebb költséggel és problémával járjon a helyváltoztatás.

A hátsó ajtók 90 fokban képesek nyílni, hogy könnyebb legyen beszállni és a gyerekülést berakni

Az alap Qashqai 12 millióról indul a leggyengébb hibrid kivitelében fapados felszereltséggel, az alap e-POWER viszont 16 millió forint. Ha esetleg most lecsapnál a lehetőségre, akkor kijöhet kevesebből is, mivel jelenleg a Nissan konfigurátorát elindítva egy kedvezményes árat ad, így csak 14 millió forint.

A legmagasabb Tekna+ felszereltség persze már itt is egészen más magaslatokban játszik. Nem csak felszereltségben nyújt többet, de cserébe bő 19,1 millió forintról indul és bár innen már kevés az extra, azért még lehet rá költen,i ha nagyon akarunk.

Aki ebben a kategóriában keres valami takarékos autót, annak jó vétel lehet a Qashqai e-POWER, mindenképpen ajánlom a modellt legalább egy kipróbálásra. Nem olyan, mint egy hagyományos hibrid és sokakat lehet, hogy ez a különleges működés fog majd megnyerni a mindennapokban.

Sturcz Bertalan/ Alapjárat / Nissan