Közelebb a valósághoz: Peugeot 3008 Hybrid4 2020 – Teszt és Videó

Kámány Andrea újságíró
Közzétéve:
2020-12-01, 15:30

A Peugeot nem csak tisztán elektromos hajtásban gondolkodik, itt van a Hybrid4 3008, ami jelenleg a legerősebb SUV a gyártó termékpalettáján.

A Peugeot 2011-ben már bemutatta a konnektoros 3008-at összkerékhajtással, ezt akkoriban egy kétliteres dízelmotor és egy 36 lóerős villanymotor hajtotta. A népszerűtlensége okán azonban a gyártó elég hamar, 2015-ben ki is vette a modellt a programból. Most viszont az új Hybrid4 került hozzám olyan sikerszériák után, mint az e-208 vagy az e-2008.  A PSA-csoporton belül azonos platformon megtalálhatjuk ennek az autónak a testvérmodelljeit is konnektoros változatban, mint a Citroën C5 Aircross, a DS 3 Crossback, de az Opel Grandland X is ide sorolható.

Peugeot 3008 Hybrid4 – elegáns nagyfiú 

Megint egy nagyon szép dobás a gyártó részéről a 3008 dizájnja, azonban ez még egy fuvallattal nagyobb, mint legutóbbi tesztalanyom, az e-2008. Annak ellenére, hogy itt már 4447 mm-es hosszúsággal, 1906 mm–es szélességgel, 1624 mm-es magassággal és 2675 mm-es tengelytávval kell számolni, egyáltalán nem érződik kényelmetlenül nagynak.

Peugeot 3008 hybrid4 teszt alapjárat

Megjelenését tekintve apró részletek adják az autó egyértelmű eleganciáját, nagyon szép ívelésű, automata LED-fényszórók és króm betétek láthatók rajta, hátul pedig a már ismerős, háromsávos helyzetjelzővel ellátott lámpatestek. Külsőleg a hibrid SUV nem tűnik ki belső égésű társai közül, ám ha alaposan szemügyre vesszük, feltűnik a bal oldali, második „üzemanyag-töltő fedél” és a napon kékeszöld színben csillogó oroszlán az autó orrán. Az is kiderül, hogy az autó összekerékhajtású (is lehet), erről pedig a sárvédőn díszelgő Hybrid4 felirat árulkodik.

Peugeot 3008 Hybrid4 – a külső megfog, a belső megtart?

Ahogy haladunk az autó belseje felé, továbbra sem kell csalódnunk, ami a dizájnt és nem mellesleg a kényelmet illeti. Az tesztautó különlegessége volt az a négyszázezer forint felárú, világosszürke Alcantarával borított ülés, amibe fekete nadrággal bizony nem mertem beülni. Ha ilyen extrával kéred az autót, akkor sáros kirándulónadrágnak és ételnek még csak az autó közelében sincs helye – nagyon könnyen koszolódik! Ahogy a villanyos kistestvérnél, az ülések itt is rendkívül kényelmesek, és ezt még csak fokozza a vezetőoldali masszázsfunkció, hátsó lábtér azonban a villanymotor elhelyezkedése miatt kevesebb jut.

Peugeot 3008 hybrid4 teszt alapjárat

A tesztautóban nem a 3D-s műszeregység a kapott helyet, itt a hagyományos, 2D-s megoldással találkozunk, ami szintén remekül ellátja a funkcióját mindenféle túlbonyolítás nélkül. Ami jó hír, hogy ennél a típusnál jól látható és kezelhető a tempomat bajuszkapcsolója! Valahogy az egész belső elrendezés tisztára és praktikusara sikeredett.

Peugeot 3008 hybrid4 teszt alapjárat

A már említett hátsó villanymotor miatt a csomagtartó térfogata nettó 395 liter, előrehajtott ülések esetén pedig 1824 literesre bővíthető, ami így tökéletesen kihasználható (egy Playstation Playseat szimulátorülést teljes felszerelésével együtt könnyedén tettem be és vettem ki belőle), és nagyon praktikusan a csomagtérből egyetlen gombnyomással dönthetőek a hátsó ülések. A vájtfülűek lelki békéjéről pedig az imádott Focal-hifi gondoskodik.

Peugeot 3008 Hybrid 4 – SUV-ban Launch Control? Bizonyám!

Egy egészen különleges hajtáslánc található a konnektoros 3008-ban, hiszen a nyolcgangos váltóban található egy 100 lóerős, és a multilink felfüggesztéssel ellátott hátsó tengelyen egy 112 lóerős villanymotor. Ezek, és egy 200 lovas, 1,6 literes turbós benzinmotor összteljesítménye alkotja a 300 lóerőt és 520 Nm nyomatékot, amivel ez a gyártó jelenleg legerősebb SUV-ja a piacon. Ez a teljesítmény Sport módban hívható le, amikor is a belső égésű motor és mindkét villanymotor bekapcsolódik a hajtásba. A 0-100-as gyorsulás ilyenkor mindössze 5,9 másodperc, ami nagyon szép teljesítmény egy közel 1900 kilós autótól. Ha 300 lóerő, akkor rajtautomatika: a fék és a gáz egyidejű megnyomásakor az autó érzetre közel húzza magát az aszfalthoz, kimerevedik, és amint leugrasz a fékről, puskagolyó módjára lő ki, mind az 520 Nm elszabadul, az utasod pedig csak nyerít örömében. Vicces fícsör, sok haszna ugyan nincs, de hát miért ne.

Peugeot 3008 hybrid4 teszt alapjárat

A 3008 Hybrid4 esetében egyébként négy hajtási mód közül lehet választani: sport, hibrid, full villany és 4WD. Tisztán elektromosan a WLTP-szabvány szerint 59 kilométert tud elmenni az autó, ami a gyakorlatban olyan 45-50 km-t jelentett. Az eSave módnak köszönhetően - amit a menürendszerben választhatunk ki - eldönthetjük, hogy mennyi áramot szeretnénk tartalékolni a későbbiekre. Választhatunk 10 km, 20 km vagy a teljes hatótáv megőrzése között. Ez egy nagyon hasznos dolog akkor, ha mondjuk hozzám hasonlóan az agglomerációban dolgozol, és autópályán is kell közlekedj, mert így kizárólag a városi részekre tudod időzíteni a villanymotor használatát. Hibrid módban, feltöltött akksikkal nekiindulva a fogyasztás olyan 2,2-2,5 liter körül alakult 100 kilométeren. Ne feledkezzünk el a töltési időkről sem: leggyorsabban 7,4 kW-os töltőről 2 óra alatt, hálózati csatlakozóról pedig nagyjából 8 óra alatt érhető el a teljes töltöttség.

Peugeot 3008 Hybrid4 - Kétarc Harvey

Csak a tisztánlátás kedvéért, nézzük meg picit részleteibe menőleg a három motor adta lehetőségeket. Említettem ugye, hogy az egyik villanymotor elöl, a másik pedig hátul található. Tehát a két villanymotor előnye, hogy az autó összkerékhajtással is képes mozogni, ugyanis a motorok képesek egymással közösen, egyszerre hajtani a kerekeket. Az autó elektronikája jellemzően nagyon ügyesen osztja meg a hajtást a három motor között, azonban egy kapcsolóval magunk is választhatunk a már említett módozatok közül. Sport módban a maximális teljesítmény elérésének érdekében mindhárom motor egyszerre hajt, 4WD üzemmódban csak a hátsó villanymotor dolgozik párban a benzinmotorral, ilyenkor tölti is az akkumulátorokat, ha szükséges, míg hibrid üzemmódban a rendszer önállóan találja ki, hogy mikor mi hajt és melyik energiaforrást használja.

Peugeot 3008 hybrid4 teszt alapjárat

Mindezekből adódik, hogy egy egészen intelligens rendszerrel találjuk szemben magunkat a 3008 plug-in hibrid esetében. Volt szerencsém kipróbálni az autót terepkörülmények között is, a Hungaroring Offroad Centrumában. A legnagyobb kenőmájas közepette vittük ki a ködös erdőbe a Peugeot-t, és ha nem is mindent, de a legtöbb akadályt nagyon ügyesen megugrotta. Csúsztunk vele rézsűn, le is átlóztunk, és a lejtmenetvezérlés is bizonyított a taknyos, faleveles, ferde lejtőn, ami a völgy felé vezetett. Szürreális látvány volt az elegáns, króm betétekkel díszített csokornyakkendős SUV, ahogy halad a sáros ösvényen az erdő közepén. Imádtuk.

Peugeot 3008 Hybrid4 ár és összegezve

Ez egy nagyon szép, erős és elegáns SUV, ami ugyan megállja a helyét terepkörülmények között, de azért mégsem arra való, hogy a román erdőkbe elindulj vele egy medvevadászattal egybekötött expedícióra. Maradjon meg ez az autó azoknak, akik ki tudják és szeretnék is használni a plug-in hibrid hajtáslánc minden előnyét és hátrányát, akiknek van idejük és kedvük ahhoz, hogy minden nap töltsék az autót (hiszen a benzinmotor 8-10 literes fogyasztása mellett csak így éri meg). Olyanoknak is jó lehet, akik a hegyekben laknak, vagy szívesen mennek síelni telente, és jól jön az összkerékhajtás havas vagy sáros útfelületen. Mindennek viszont, amiről eddig olvashattatok, kőkeményen ára van. A tesztautó GT felszereltségével - ami jelenleg a plafon - és csak ebben a konfigurációban érhető el összkerékhajtással, így 18 630 000 forintba kerül, ami még haverok között sem nevezhető olcsónak. A csak benzinmotoros, 180 lóerős GT változat már 12 900 000 forintért megvásárolható, de a legegyszerűbb, 1,2 -es benzines kivitel már 7 699 000 forintért elérhető. Szóval dönteni kell, mennyit ér meg az összkerékhajtás és az Alcantara üléshuzat, igaz, a 300 lóerő elgondolkodtató.

Peugeot 3008 Hybrid4 GT (2020)

 • Lökettérfogat: 1598 cm3
 • Max. összteljesítmény: 300 LE
 • Max. forgatónyomaték: 520 Nm
 • Hossz./szél./mag.: 4447mm / 1906 mm / 1624 mm
 • Tengelytáv: 2675 mm
 • Saját tömeg: 1890 kg
 • Vegyes fogyasztás: 2,2-2,5 l/100 km
 • Villany fogyasztás: 17 kWh
 • Gyári gyorsulás: 5,9 mp (0-100 km/h)
 • Végsebesség: 240 km/h (elektromos módban 135 km/h)
 • CO2 kibocsátás: 32 g/km

Kapcsolódó írások

peugeot-3008-hdi-teszt-alapjarat
2021. április 22.
Így muzsikált a nagyobbik dízelmotorral az új 3008.
1984 Ford Bronco XLT, barna SUV, elölnézet, oldalnézet, balról
2019. szeptember 14.
1980-ban mutatkozott be a Ford Bronco harmadik generációja. Az évek múlásával több apró módosításon esett át, de a széria csak 1984-ben nyerte el legmarkánsabb jellegzetességeit

További hírek