szombat - 2023. március 25.
11.5 °C
közepes eső
alapjarat.hu logo
95 607 Ft
100 652 Ft
D 605 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Átlépte a 30 ezret a zöld rendszámos autók száma hazánkban

2021. május 12. | 16:29

Egy év alatt 11 500 autó kapott zöld rendszámot Magyarországon.

Összesen 1068 darabbal nőtt a Magyarország útjain közlekedő zöld rendszámos autók száma idén áprilisban, így a számuk az év negyedik hónapjának végére elérte a 31 016 darabot. A legnagyobb előrelépést a tisztán elektromos, vagyis az 5E kategóriába tartozó autók könyvelhették el, miután 516 darabot helyeztek belőlük forgalomba. Ez 76 százalékos gyarapodást jelent tavaly áprilishoz viszonyítva. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni a COVID-19 koronavírus-járvány következtében életbe léptetett korlátozó intézkedések eladási adatokra gyakorolt negatív hatását, ami a tavaly áprilisi statisztikát illeti.

2019 óta a második legnépszerűbbnek az 5N, vagyis azon hatótávnövelt elektromos autók kategóriája számít, ezek a modellek villanyos hajtás segítségével legalább 50 kilométer képesek megtenni. A zöld rendszámos járművek ezen csoportja áprilisban 366 darabbal bővült, míg az 5P kategóriába tartozó, a tisztán elektromos hajtással minimum 25 kilométer megtételére alkalmas tölthető hibridekből áprilisban összesen 185 darabot értékesítettek.

Az 5Z, vagyis az egyéb, nulla helyi emissziós autóknak fenntartott kategóriában tavaly decemberig tévesen szerepelt egy nem odaillő autó. Ezt hosszú időt követően végül sikerült a megfelelő csoportba átsorolni, hogy aztán idén áprilisban megérkezzen az első, immár valóban ebbe a kategóriába tartozó autó Magyarországra, ami nem más, mint a hidrogén üzemanyagcellás Toyota Mirai.

A zöld rendszámos autók száma az elmúlt egy évben 11 510 darabbal, összesen 59 százalékkal növekedett, ami mindenképpen elismerésre méltó teljesítmény, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy már alig van nyilvános töltőpont hazánkban, ahol ingyenesen lehetne áramot vételezni az autók számára.

Ez a gyarapodás azt jelenti, hogy a jelenleg a magyar utakon futó, zöld rendszámra jogosult, környezetbarát technológiát használó autók egyharmadát az elmúlt 12 hónap során helyezték forgalomba. Ráadásul az Információs és Technológiai Minisztérium közleményének tanúsága alapján ezek közül nagyjából ezer autó megvásárlását segítették állami támogatással. Emellett azt is érdemes kiemelni, hogy az említett 11,5 ezer autó csaknem fele, összesen 5651 darab volt tisztán elektromos.

Ami az idei évet illeti, az eddig eltelt négy hónap alatt az 5E kategória 1845 taggal bővült, ami 39 százalékos előrelépés a tavalyi év azonos időszakához mérten. Az 5N kategóriában 1329 autót helyeztek forgalomba 2021 első négy hónapjában, vagyis a javulás 46 százalék, míg az 5P kategória 570 járművel gyarapodott, és 39 százalékot erősödött a tavalyi eredményhez képest.

 

Egy új technológia lehetővé teheti az úton lévő villanyautók vezeték nélküli töltését Cristiano Ronaldo kihagyta a hétfői edzést, helyette vásárolt magának Ferrarit

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!