Egy lépéssel közelebb a villámgyorsan feltölthető elektromos autók

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2021-01-20, 08:58

Jelen pillanatban az még nem világos, hogy a gyorstöltésű akksik mennyire strapabírók.

Olyan, az autóipar számára is elérhető akkumulátorokat gyártottak sikerrel Kínában, amelyeknek mindössze öt perc a töltési idejük, vagyis felcsillant az esély arra nézve, hogy a nem is oly távoli jövőben az elektromos autók feltöltése nagyjából annyi időt fog elvenni az embertől, mint egy hagyományos tankolás.

Gyorsan tölthető akkumulátorok
Fotó: StoreDot

Az új, litium-ion-akkumulátorokat az izraeli StoreDot nevű cég fejlesztette ki, amiket aztán a kínai Eve Energy üzemében gyártottak le. Ez fontos, hiszen azt jelenti, hogy a gyorstöltésű akkumulátorokat nem laboratóriumi körülmények között, hanem hagyományos termelőkapacitások révén sikerült előállítani. Az akkumulátor demonstrációjára egy kétkerekű robogó segítségével került sor.

Az új típusú akkumulátor jól jönne az autógyártóknak, hiszen a villámgyors töltés lehetősége sokkal vonzóbbá tudja tenni az elektromos autókat a felhasználók számára. Ugyanakkor nagyobb töltőkre lesz szükség ahhoz, hogy ezeket az akkumulátorokat ténylegesen fel lehessen tölteni percek alatt.

Elektromos autó töltés közben
Fotó: Pixabay

Az új technológiában félvezető nanorészecskékkel helyettesítették a grafit elektródát, ez teszi lehetővé a jóval gyorsabb töltési időt. Ezek a nanorészecskék germánium alapúak, de a StoreDot már a szilícium használatán töri a fejét, ami olcsóbb a germániumnál. Az új prototípus előállítására még idén sor kerülhet.

Egy amerikai energetikai szakértő, Chao-Yang Wang azt nyilatkozta, hogy szerinte akár az évtized közepén piacra dobhatják a gyorstöltésű akkumulátorokat. A szakértő úgy vélekedik, hogy ezek az új típusú akkumulátorok nem kerülnek majd többe, mint a jelenleg megvásárolható akksik.

Elektromos autó töltés közben
Fotó: Pixabay

Chao-Yang Wang ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy egyelőre nincs információ arról, mennyire strapabírók a szupergyorsan feltölthető akkumulátorok. Ez fontos kérdés, hiszen nem mindegy, hogy hány alkalommal lehet majd őket újratölteni anélkül, hogy romlana a kapacitásuk. Wang amondó, hogy legalább 500 töltést ki kell bírniuk ezeknek az akkumulátoroknak ahhoz, hogy ki lehessen jelenteni, hogy a technológia megéri az érte kért árat.

A StoreDot mellett a Tesla, az Enevate és a Sila Nanotechnologies is azon dolgozik, hogy kifejlesszen egy ehhez hasonló, vagy akár még ennél is jobb technológiát.

Ha szeretnél Teslát venni, akkor keresd fel a mah-ev.hu weboldalt! Mudri Dániel készséggel áll rendelkezésedre telefonon vagy e-mailben (+36-20-366-3447, daniel.mudri@mahzrt.hu).

 

Kapcsolódó írások

Tesla Model 3 szemből
2019. június 16.
A Model 3 a világ összes elektromos autóját kenterbe veri, ha a minél gyorsabb feltöltésről van szó.
A Ford 2 plug-in hibridet szán a kínai piacra
2017. április 07.
A Ford felfedte terveit a kínai piaccal kapcsolatban, hogy 2025-re széles palettával rendelkezzenek az elektromos, plug-in hibrid és egyéb elektromos járművekkel

További hírek