2022. április 06. | 11:00

A napelemes cellák hetente átlagosan 112 kilométernyi extra hatótávot képesek biztosítani.

A német Sono Motors partneri együttműködést kötött a részben napenergiával működő, tisztán elektromos autója gyártásával kapcsolatban, amely a tervek szerint 2023-ban kezdődik majd Finnorszgában a Valmet Automotive közreműködésével – olvasható a cég közleményében.

A vállalat még 2019-ben elárulta, hogy az autó gyártásáért a kínai Evergrande Group svéd járműipari egysége, a National Electric Vehicle Sweden (NEVS) felel majd, ám a megállapodást végül sosem írtak alá. Ez főként annak köszönhető, hogy a NEVS anyavállalata több mint 300 milliárd dolláros adósságot halmozott fel.

A 2016-ban Münchenben alapított Sono olyan tisztán elektromos járműveket fejleszt, amelyeknek napelemes cellákat integráltak a karosszériájába. Ennek révén átlagosan mintegy 112 kilométernyi extra hatótávot lehet nyerni hetente az akkumulátor által biztosított 305 kilométeres hatótávolságon felül.

Sono Sion napelemes elektromos autó
Kép: Sono Motors

A Valmet Automotive többek között a Mercedes-Benz számára is készít autókat, valamint két finnországi üzemben akkumulátormodulokat is gyártanak. A cég harmadik üzeme a tervek szerint idén nyílik majd meg Németországban. A Sono az első évben még mindössze néhány ezer autót tervez gyártani a Sion névre keresztelt napelemes villanyautóból, de a cél az, hogy a gyártás volumene pár éven belül elérje a 43 ezret.

A német cég járműve jelenleg nettó 23 950 euróba (aktuális árfolyamon átváltva 9 millió forintba) kerül, ám a növekvő gyártási költségeknek köszönhetően, amint az előfoglalások száma eléri a 18 500-at, ezt az összeget 25 126 euróra (9,47 millió forintra) fogják emelni. Eddig körülbelül 17 ezer előjegyzés érkezett a Sionra.

A vállalat szeretné minél alacsonyabban tartani a költségeket azáltal, hogy csupán egyetlen modellt kínál, külső partner végzi a gyártást és egységesített, kész alkatrészeket használ például a Vitesco és a Hella kínálatából.

Nyitókép: Sono Motors