szombat - 2023. szeptember 23.
17.5 °C
enyhe eső
alapjarat.hu logo
95 660 Ft
100 711 Ft
D 681 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Ha kigyullad az elektromos autó, csak kell rá húzni egy plédet - VIDEÓ

2023. január 27. | 14:40

Persze nem csak egy hétköznapi, egyszerű plédről van szó és nem is egy emberes munka.

Sokan joggal félnek attól, hogy mi lesz, ha kigyullad egy elektromos autó. Aki egy kicsit is foglalkozott már a témával az tudja, hogy szinte lehetetlen eloltani az akkumulátortüzet.

Ezért komoly fejtörést okoz a tűzoltóknak is a kérdés, új technológiák után kell kutatni, amivel az új trendnek számító elektromos autókat is tudják kezelni. Ide már nem elég a vizes slag vagy a porral oltó, itt nem olyan egyszerű elfojtani a tüzet.

Emiatt kezdett terjedni egy videó egy új megoldásról, amit a Centro Zaragoza nevű cég talált ki közreműködve a zaragozai tűzoltókkal. A rendszer lényege nem feltétlen az, hogy elfojtsák a tüzet, hanem hogy elzárják mindentől, ami körülötte van.

Van az a mondás, hogy ha kigyullad az elektromos autó, akkor annyit tudsz tenni, hogy megvárod, amíg leég, majd betemeted a krátert. Elméletben a tűzálló lepel alatt vissza lehetne fojtani az akkumulátortüzet, bár a videó alapján egy elég sovány tűz keletkezett csak a Nissan Leaf alatt.

Elektromosautó-tüzek ellen egyébként jelenleg egy olyan módszert is alkalmaznak, amihez csak egy nagy konténer speciális folyadék kell. Ennek a lényege, hogy még a tűz kezdetén megfogják az autót tűzálló emelőkötelekkel és beleengedik a folyadékba.

Ez sajnos nem oltja el az égő lítiumot, viszont itt egy olyan zárt térben folytatja az égést, amivel nem tud kárt tenni másban. Kérdés viszont, hogy mit csinálnak utána a nagy mennyiségű speciális vízzel, amiben az a fokozottan mérgező anyag lángol? Tehát ez sem egy környezetbarát megoldás, de legalább megoldás.

A lepedős módszerrel is az a gond, hogy a tűz életbentartásához szükséges oxigén egyszerűen nem kell, hogy a légkörből érkezzen. A lítium-ion akkumulátorban égés közben kémiai reakciók miatt termelődik kellő oxigén, ami életben tartja az égést, ezért nem alszik ki víz alatt sem.

Nissan
Súlyosan megsérültek utasai, miután elaludt vezetés közben 5 év után, de végre elkészül a Liszt Ferenc repülőtér főparkolója

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!