Májusban tovább folytatódott az immár hónapok óta megszokott trend, és ismét több mint ezer, egészen pontosan 1037 darab autó kapott zöld rendszámot Magyarországon. Mindezt annak ellenére, hogy a nemrég meghirdetett elektromosautó-pályázat csak a jövő héten kezdődik.

Magánszemélyek esetén, ha az autó vételára a 12 millió Ft-ot nem éri el, akkor 2,5 millió Ft támogatás jár. Ha 12 és 15 millió Ft között van a vételár, akkor pedig 1,5 millió forinttal kerül kevesebbe az autó. A hét vagy többszemélyes autók esetében a támogatási határok 14 és 17 millió Ft, a támogatás összege a maximum 5 személyes autókéval azonos: 2,5 és 1,5 millió forint. A támogatást csak a tisztán elektromos autók vásárlására lehet igénybe venni, tehát a tölthető vagy plug-in hibrid (PHEV) modellek esetén továbbra is a teljes vételárat ki kell fizetni.

zöld rendszámos autók számának növekedése – grafikon

A legnagyobb előrelépést ezúttal is az 5E, vagyis a tisztán elektromos kategóriába tartozó autók könyvelhették el, miután 486 darabot helyeztek belőlük forgalomba.

Ahogy 2019 óta megszokhattuk, a két hibrid kategória közül az idei év ötödik hónapjában is a hatótávnövelt elektromos autók (5N) zártak eredményesebben. Ezek a modellek villanyos hajtás segítségével legalább 50 kilométer képesek megtenni. A zöld rendszámos járművek ezen csoportja májusban 380 darabbal bővült. Ezzel szemben az 5P kategóriába tartozó, a tisztán elektromos hajtással minimum 25 kilométer megtételére alkalmas tölthető hibridekből május folyamán összesen 189 darabot értékesítettek. Vagyis a zöld rendszámos hibridek száma 569 darabbal emelkedett az elmúlt hónapban.

Az 5Z, vagyis az egyéb zéró emissziós autókat magába foglaló kategóriában nem változott a helyzet. Itt továbbra is csak egyetlen hidrogén üzemanyagcellás Toyota Mirai található.

A tisztán elektromos autók tekintetében az elmúlt egy év 65 százalékos gyarapodást hozott, míg a zöld rendszámos autók mennyisége 12 037 darabbal, vagyis 60 százalékkal növekedett Magyarország útjain. Ráadásul mindez azt jelenti, hogy a zöld rendszámra jogosult, környezetbarát technológiát használó autók egyharmadát az elmúlt 12 hónap során helyezték forgalomba hazánkban.

zöld rendszámos autók növekedése Magyarországon – táblázat

Ami az idei évet illeti, az eddig eltelt öt hónap alatt az 5E kategória 2313 taggal bővült, ami 45 százalékos előrelépés a tavalyi év azonos időszakához mérten. Az 5N kategóriában 1709 autót helyeztek forgalomba, míg az 5P kategória 907 járművel gyarapodott 2021-ben.