2021. június 11. | 11:15

Egy év alatt több mint 12 ezer autó kapott zöld rendszámot Magyarországon.

Májusban tovább folytatódott az immár hónapok óta megszokott trend, és ismét több mint ezer, egészen pontosan 1037 darab autó kapott zöld rendszámot Magyarországon. Mindezt annak ellenére, hogy a nemrég meghirdetett elektromosautó-pályázat csak a jövő héten kezdődik.

Magánszemélyek esetén, ha az autó vételára a 12 millió Ft-ot nem éri el, akkor 2,5 millió Ft támogatás jár. Ha 12 és 15 millió Ft között van a vételár, akkor pedig 1,5 millió forinttal kerül kevesebbe az autó. A hét vagy többszemélyes autók esetében a támogatási határok 14 és 17 millió Ft, a támogatás összege a maximum 5 személyes autókéval azonos: 2,5 és 1,5 millió forint. A támogatást csak a tisztán elektromos autók vásárlására lehet igénybe venni, tehát a tölthető vagy plug-in hibrid (PHEV) modellek esetén továbbra is a teljes vételárat ki kell fizetni.

A legnagyobb előrelépést ezúttal is az 5E, vagyis a tisztán elektromos kategóriába tartozó autók könyvelhették el, miután 486 darabot helyeztek belőlük forgalomba.

Ahogy 2019 óta megszokhattuk, a két hibrid kategória közül az idei év ötödik hónapjában is a hatótávnövelt elektromos autók (5N) zártak eredményesebben. Ezek a modellek villanyos hajtás segítségével legalább 50 kilométer képesek megtenni. A zöld rendszámos járművek ezen csoportja májusban 380 darabbal bővült. Ezzel szemben az 5P kategóriába tartozó, a tisztán elektromos hajtással minimum 25 kilométer megtételére alkalmas tölthető hibridekből május folyamán összesen 189 darabot értékesítettek. Vagyis a zöld rendszámos hibridek száma 569 darabbal emelkedett az elmúlt hónapban.

Az 5Z, vagyis az egyéb zéró emissziós autókat magába foglaló kategóriában nem változott a helyzet. Itt továbbra is csak egyetlen hidrogén üzemanyagcellás Toyota Mirai található.

A tisztán elektromos autók tekintetében az elmúlt egy év 65 százalékos gyarapodást hozott, míg a zöld rendszámos autók mennyisége 12 037 darabbal, vagyis 60 százalékkal növekedett Magyarország útjain. Ráadásul mindez azt jelenti, hogy a zöld rendszámra jogosult, környezetbarát technológiát használó autók egyharmadát az elmúlt 12 hónap során helyezték forgalomba hazánkban.

Ami az idei évet illeti, az eddig eltelt öt hónap alatt az 5E kategória 2313 taggal bővült, ami 45 százalékos előrelépés a tavalyi év azonos időszakához mérten. Az 5N kategóriában 1709 autót helyeztek forgalomba, míg az 5P kategória 907 járművel gyarapodott 2021-ben.