2023. február 17. | 14:42

A jelenlegi olasz vezetés elítéli az Európai Unió azon tervét, miszerint 2035-től ne lehessen belső égésű motoros autót forgalmazni a területén.

Ahogy sok embernek, úgy bizonyos országok vezetőinek sem tetszik az EU azon 2035-ös tervezete, amely szerint ettől kezdve nem lehetne belső égésű motorral szerelt új autót forgalmazni. Erről az Európai Parlament is szavazott nemrég és enyhe többséggel elfogadták a javaslatot.

Nem tetszését fejezte ki most újabban Olaszország vezetése is, mert szerintük az ötlet rossz hatással lenne nemzetükre nézve. Számukra ugyan fontos a levegő és a víz tisztasága és a környezet védelme, de nem úgy akarják elérni, hogy több vállalatot is nehéz helyzetbe hoznak és többezer ember munkáját elveszik - mondta Matteo Salvini közlekedési miniszter.

Szerintük egy sokkal lassabb, részletesebb és megfontoltabb kivezetéssel kéne elérni az EU 2035-re kitűzött CO2-semleges újautó-tervét. Salvini szerint több időre és hatékonyabb finanszírozásra van szükség az átmenet folyamán.

Azt is elmondta, hogy az elektromosítás ideológiai fundamentalizmusa önmagában öngyilkosság és ajándék Kínának. Ezzel arra célzott, hogy saját országaink autóiparai különösen nehéz helyzetbe kerülnek, míg a kínai villanyautók eláraszthatják a kontinenst.

Olaszország emiatt ellenjavaslatot fog előterjeszteni az Európai Parlamentben és arra törekednek, hogy a 2035-re kitűzött 100 százalékos karbonsemlegesség az új autóknál csupán 90 százalék legyen. Szerintük ezzel már több ideje lenne a gyártóknak az alkalmazkodáshoz.

Az olasz autóipar egyébként közvetlen vagy közvetett módon 270 ezer embert foglalkoztat és az ország GDP-jének 5 százalékát teszi ki. Emellett hivatkoznak arra is, hogy az elektromosautó-eladások 27 százalékkal csökkentek az utóbbi időben.

Az eladott új autók közül csupán 3,7 százalékban regisztráltak elektromos autókat az olasz statisztikák szerint. Ennek fényében érthető, hogy az elektromosítási lázban kevésbé résztvevő országoknak több idő kell a drasztikus lépéshez.

Depositphotos