2023. július 05. | 09:37

Készült egy lista arról, hogy mely országok a legbiztonságosabbak az EU-ban, és Magyarország nincs jó helyen.

Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) minden évben összeszedi, hogy a tagállamiban, illetve plusz négy országban mennyire biztonságosak a közutak. Ehhez egy mutatót használnak, amely azt adja meg, hogy egymillió lakosra hány halálos áldozat jut.

A lista szerint a skandináv országokban érdemes keresni a legbiztonságosabb helyeket a kontinensen. Hiszen Svédország és Norvégia esetében is csupán 21 ember hal meg közlekedési balesetekben évente egymillió főre levetítve.

Nem sokkal rosszabb a helyzet Dániában és az Egyesült Királyságban sem, ahol ez a szám 26-26. Ezek mind jó értékek, ha azt nézzük, hogy az EU-s átlag 44 közúti halott/egymillió fő.

A legrosszabb adatokat Romániában regisztrálták, rögtön utána Bulgária következett. Előbbiben 86, utóbbiban 78 ember hal meg közúti balesetekben egymillió lakosra levetítve, ami nagyon magas érték.

De Magyarország sincs sokkal jobb helyzetben, legfeljebb a sereghajtókhoz képest. Nálunk átlagosan 55-en halnak meg közúti balesetekben egymillió emberenként, ami lehangoló eredmény.

Ezzel a ranglista rossz oldalán vagyunk, hiszen az EU-s átlagot is alulmúljuk, nem hogy az éllovasokat. Ez persze sok tényezőtől függ, ilyen az infrastruktúra, a közlekedési morál, az emberek átlagos idegállapota, a hatóságok intézkedései, a népesség nagysága és még lehetne sorolni.

A helyzeten talán valamelyest javíthat majd a fővárosban a BKK Közlekedésbiztonsági stratégiája. Emellett az EU is kitűzte célul, hogy 2050-től nem lesz több halálos baleset a közutakon, de ez egyelőre utópiának tűnik.

Korábban összeszedtük, hogy mely autópályákon és gyorsforgalmi, illetve főutakon történik a legtöbb karambol. Arra is fény derült, hogy ezek közül hány volt halálos kimenetelű.

MTI / Mihádák Zoltán