2023. február 13. | 13:49

Bár jelen esetben nem történt baleset, kifejezetten veszélyes művelet volt.

Egyes Tesla-tulajok sokszor szeretik magukat a technikára bízni. Ez főleg az rélszlegesen önvezető rendszert illetően probléma, hiszen ezek még nem a szó szoros értelmébe vett automatán közlekedő autók.

Szimplán képesek lefutni bizonyos szakaszokat önállóan és nem nekimenni másoknak, bár sokszor csúszik egy kis hiba a rendszerbe. Ennek ellenére a tulajok kísérleti jelleggel, felelőtlenségből vagy egyszerű figyelmetlenségből bízzák magukat erre a rendszerre.

Ebből időnként balesetek jönnek ki, időnként pedig szerencsésen megússzák a dolgot. Ahogy az a teslás is, akit nemrég vettek videóra egy autópályán. A Tesla a belső sávban haladt szabályosan, de a mellette haladó videózó autósnak gyanús lett.

Melléérve vették észre, hogy a sofőrölésben ülő nő alszik és csak egy kis idő múlva ugrott fel ismét a feje, valószínűleg felébredt. Bár sok modern autóval együtt elvileg a Tesla is nézi a sofőr figyelemszintjét, ennek a rendszernek a működésére sokan panaszkodnak, ahogy láthatóan itt sem volt hatékony.

Azt nem tudni, hogy a jelen esetet jelentették-e a rendőrségnek, de ez egy komoly dolog. Ha a nő nem egy részleges önvezetésre képes autóban ül, vélhetően súlyos balesettel végződött volna egy ilyen elalvás.

Nem sokkal korábban egyébként találtak már menet közben alvó Tesla-sofőrt, aki állítólag 15 percen keresztül szunyált autójában. A mellette haladó próbált dudálva jelezni neki, de nem ébredt fel, akkor rendőrt hívtak.

Az üggyel kapcsolatban az csak egy dolog, hogy az éberségfigyelő nem működik megfelelően a Teslákban, de korábban Elon Musk még egy lapáttal rátett a dologra Twitteren. Azt mondta a tulajoknak, hogy kikapcsolhatják azt a rendszert, mely részleges önvezetéskor a kéz kormányon tartásának fontosságára hívja fel a figyelmet fény és hangjelzéssel.

Tesla