2023. március 27. | 11:18

A motort anno valószínűleg tartalékként vehették egy FXX-hez, de sosem került beépítésre.

Időnként komoly ritkaságok kerülnek elő aukciókon akár autókkal kapcsolatban is. Ahogy most egy legendás Ferrari motor bukkant fel a semmiből a brit RM Sotheby's aukcióháznál.

A motor egészen pontosan egy Ferrariból származó 6,3 literes V12-es. Ez a Tipo F140 motorcsalád tagja, abból is pontosan a DA verzió, ami régebben még a legendás Ferrari Enzóban kezdett kereken 6 literes hengerűrtartalommal.

Ezt követte az F140C a Ferrari 599-ben, majd 6,3 literesre nőtt az F12 Berlinettában, ahol már FC volt a jelölése.

Később szerepelt a Ferrari 812 Superfast és Competizione kiviteleiben is ahol már a 819 lóerőt is elérte. Ehhez pedig egészen félelmetes 9500 fordulat per perc volt a csúcs, ami utcai autóhoz mérten földöntúli.

A konkrét árverésre került motor valószínűleg egy FXX-é lehet eredetileg, amit egy kereskedő rendelt meg tartalék motornak, de sosem került beépítésre. Ha tényleg így van, akkor olyan 789 lóerő lehet, hacsak nem az Evo változat motorja, abban az esetben a 848-at is elérheti.

A motor életútját nem egyszerű lekövetni, az aukciós ház oldalán sincs feltüntetve. Annyit viszont tudunk, hogy az FXX-et nem vehette meg bárki, a Ferrari csak egy szűk vásárlókörének ajánlotta fel a modellt, akik már régóta birtokolták az olasz márka modelljeit előtte.

Az aukció március 22 és 29 között tart és az aukciósház kalkulációi szerint 200 ezer - 350 ezer angol font körül fog elkelni. Ez átszámítva 87,7 - 153,5 millió forint, amiből már akár egy belépő szintű Ferrarit is lehet venni, nem hogy egy sosem használt motort.

Depositphotos