2023. január 04. | 13:45

Egy friss kutatás szerint az új autók elkészítése rengeteg szén-dioxid-kibocsátással jár.

A hagyományos, belső égésű motoros autók megítélése világszerte egyre rosszabb, mivel az üzemanyag – vagyis a benzin és gázolaj – elégetésével jelentősen hozzájárulnak a globális felmelegedéshez. Egy meglepő új tanulmányból azonban kiderül, hogy a régi járművek vadonatúj elektromosra cserélése valójában több kárt okozhat, mint amennyi haszonnal járna. Japán kutatók szerint környezetvédelmi szempontból kedvezőbb hatása lehet, ha minél hosszabb ideig használjuk régebbi benzinüzemű autónkat, és megpróbáljuk addig kitolni az élettartamát, ameddig csak lehetséges.

A Kyushu Egyetem kutatói szerint a vita a benzines és elektromos autókkal kapcsolatban leginkább az üzemanyag-hatékonyságra és a járművek által kibocsátott szén-dioxid mennyiségre koncentrál. Bár a villamos energia és a hidrogén tisztább energiaforrások, a tanulmány megállapítja, hogy a villanyautók elkészítése is rengeteg energiát emészt fel. A kutatók úgy találták, azzal, hogy amennyiben a régebbi, gazdaságosan üzemeltethető, üzemanyag-takarékos autókat hosszabb ideig tartjuk az utakon, jelentősen csökkenti lehet a CO2-emissziót, mintha felgyorsítanánk a zöld technológiára történő globális átállást.

„Minél gyorsabban lecserélünk egy autót, az annál több szén-dioxid kibocsátást eredményez. Nincs ez másként az elektromos autók esetében sem, mert amikor növekszik az új autók iránti kereslet, az felgyorsítja a gyártás során keletkező CO2-kibocsátást” – nyilatkozta Shigemi Kagawa, a Kyushu Egyetem Gazdaságtudományi Karának professzora.

kipufogófüstbe burkolózó autók a dugóban

Túl rövid az autók élettartama

Japánban az autógyártás és a régi autók újra cserélése egy meglehetősen gyors folyamat. A kutatók úgy találják, hogy egy autó átlagos élettartama a gyártótól a roncstelepig mindössze 13 év. Sőt, a vadonatúj autók mindössze hét évig maradnak első tulajdonosuknál.

Ez a rövid életciklus azt jelenti, hogy a gyárak folyamatosan egyre több és több károsanyagot pumpálnak a légkörbe, ahogy folyamatosan növekszik a kereslet, és egyre több autó gördül le a futószalagról. A helyzeten pedig az sem változtat, ha benzines helyett elektromos autókat készítenek. Az egyetem kutatói hozzáteszik, hogy Japánban a tömeges fogyasztásra épülő gazdasági kultúra, valamint a költséges járműellenőrzési rendszer is hozzájárul ehhez a környezeti dilemmához.

„Egy autó ökológiai lábnyoma messze túlmutat azon, hogy mennyi üzemanyagot használ. Az alternatív üzemanyagokkal üzemelő– a vezetés során keletkező emisszió csökkentéséért felelős – járművek gyártásához ugyanúgy szükség van vasra, csavarokra és anyákra az építéshez, gyárakra az összeszereléshez és hatalmas konténerhajókra a szállításhoz. A láncnak ezek a szemei pedig mind CO2-kibocsátással járnak” – olvasható a tanulmányban.

Az üvegházhatást okozó gázok termelését tekintve, Japánban az autók a teljes kibocsátás mintegy kilenc százalékát adják – ennek a mennyiségnek a 40 százaléka az új autóknak, míg 24 százaléka a gyártási folyamatoknak köszönhető.

új autók összeszerelés közben a gyártósoron

„Az a hipotézisünk, hogy a jelenlegi belső égésű motorral hajtott járművek egy kicsit hosszabb ideig kellene használni a zöld járművekre való áttérés során, ami egy életképes stratégia lehetne a környezetvédelem szempontjából” - magyarázta Kagawa.

Mennyi időről is beszélünk?

A kutatók gazdasági statisztikák segítségével vizsgálták az 1990 és 2016 között újonnan forgalomba helyezett és használt autók mennyiségét Japánban. Az adatok lehetővé tették számukra, hogy modellezzék, hogyan befolyásolja az autók rövid életciklusa a szigetország ökológiai lábnyomát.

Az eredmények azt mutatják, hogy amennyiben a tulajdonosok 10 százalékkal tovább használnák járműveiket, mielőtt azok a roncstelepre kerülnének, azzal 30,7 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást lehetne megspórolni. Ezzel pedig összességében 1 százalékkal lehetne csökkenteni a CO2-emissziót. Ez annak köszönhető, hogy az új autók gyártása során valójában több üvegházhatású gáz keletkezik, mintha továbbra is a régi autóinkkal közlekednénk – még akkor is, ha ezzel benzint égetünk.

„Ez azt jelenti, hogy csökkenthetjük a CO2-kibocsátást, ha hosszabb ideig megtartjuk és vezetjük a jelenlegi autókat. Sőt, ha az autónk viszonylag új és jó az üzemanyag-hatékonysága, a hatás még nagyobb. Tehát amikor legközelebb új autót vásárolnánk, fontoljuk meg, hogy a jelenlegi autónkban van-e még néhány kilométer” – zárta gondolatait Kagawa.