2023. augusztus 28. | 10:53

Az utóbbi években sem javult a közlekedési morál Magyarországon, és ennek lehet az egyik oka, hogy a jogosítványt szerzőket nem szűrik meg eléggé a tanfolyam során.

Továbbra is lehangoló szinten van a hazai közlekedési amely nem javult az elmúlt években sem. Ennek elég sok forrása és oka van, de az egyik legjelentősebb több szakértő szerint is az, hogy nem szűrik meg eléggé a jogosítványszerzőket.

Nemrég súlyos baleset történt az Árpád hídon puszta felelőtlenségből, ami sajnálatos tragédia, de elindított valamit. A Lázár János alá tartozó Építési és Közlekedési Minisztérium azt ígérte, hogy felülvizsgálják a hazai közlekedést szabályozó KRESZ-t és a jogosítványszerzés menetét is.

A módosítással kapcsolatban az előkészületek már folyamatban vannak, és várhatóan több szakértővel való egyeztetést követően születnek döntések. Ilyen az Autósiskolák Vezetőinek Országos Szervezete is, amely közös munkacsoportot hoz létre a minisztériummal.

A szervezetnek egészen egységes véleménye az, hogy pszichológiai vizsgálathoz kellene kötni a jogosítványszerzést. Erről Hofmann Csaba, a szervezet alelnöke beszélt egy interjúban és hozzátette, nem szabadna forgalomba engedni a nárcisztikus alakokat.

Kifejezetten azokra az emberekre gondolt, akik magukat mindenki felett állónak gondolják, és simán elszáguldanak a leállósávban/buszsávban a dugók mellett, átrepülnek a piros lámpán vagy pofátlanul, másokra ráhúzva a kormányt cikáznak sávról-sávra. Szerinte a pszichológusok ezt a réteget ki tudnák szűrni még a jogosítványszerzés előtt.

Azt is elmondta, hogy szerintük a KRESZ-be bekerülhetnének tanítható esettanulmányok és viselkedési normák a biztonságos közlekedéssel és a veszélyhelyzetekre való reagálással kapcsolatban. Hiszen véleménye szerint a balesetek nagy százalékát okozzák olyan emberek, akik valamilyen elferdült személyiségük miatt rosszul reagálnak a forgalmi szituációkra.

Szerinte gyakran fordulnak elő a forgalomba szándékos bűncselekmények is, amelyeket főleg agresszív emberek követnek el. Ezek azok a helyzetek, amikor a másikra ráhúzzák a kormányt vagy büntetőfékeznek.

Arra azért emlékeztet, hogy bizonyos esetekben ha a hatóságok elkapnak egy ilyen veszélyes sofőrt, akkor őt most is elküldhetik rendkívüli alkalmassági vizsgálatra, ahol akár örökre eltilthatják. Bár a másik probléma, hogy gyakran az emberek nem veszik komolyan az eltiltást és mégis autóba ülnek.

Alapjárat