2019. március 25. | 16:40

Ismét eltelt egy borús, téli szezon és a motorosok mellett a féltett szabadidő és projekt autók is kigurulnak a sötét garázsból

2008 óta rendezik a Hungexpo területén az Automobil és Tuning Show-t, a 11 év alatt talán két alkalom volt, amikor nem látogattam ki legalább egy napra az ország legnagyobb szakmai fórumára. Az első években nézőként vettem részt, aztán 2014-től pedig fotós szemmel látogatom az egyre népszerűbb kiállítást.

Két évvel ezelőtt a Tomracing Motorsport standján kiállítóként és fotósként dokumentáltam a hétvége történéseit, nagy sikere volt Radír autójának és persze a gyönyörű lányoknak. Tavaly Horváth "Laller" Lajos standján töltöttem egy napot, és őszintén megmondva nem sokat láttam a számtalan programból.

Idén azonban mindenre jutott idő, pedig mindössze két napot töltöttem kint a Hungexpo területén. Nagyon megörültem, amikor kiderült, hogy az Alapjárat is kiállít az AMTS-en, mert ez ismét egy igazolása annak, hogy jó az amit csinálunk mi a szerkesztőségben. A standunk elég frekventált helyen, az "A" pavilonban volt, konkrétan a kanapén ülve láttam a színpadi műsorokat.

Péntek délelőtt a saját standunk körül tevékenykedtem, aztán elindultam felfedezni a programokat. Az "A" pavilonból indulva bejártam a "G"-t és az "F"-et is, ezekből állítottam is össze egy rövid galériát, amelyet az  Alapjárat Facebook oldalán tekinthetsz meg.

Rengeteg ismerőssel találkoztam és ez mindig nagy öröm, mert nagyon sok olyan kolléga, illetve haver van, akikkel sajnos csak ilyen rendezvényeken találkozunk, és ekkor tudjuk futtában megvitatni az élet nagy dolgait. Ezért lassan haladtam a betervezett útvonalamon, de nem bántam. Útba ejtettem a Gender Racing Team standját, ahol pénteken leleplezték a legújabb autójukat, egy F3-as Dallarát, amellyel idén szállnak harcba a bajnoki címért.

Ezután már átjutottam a szemben lévő épületbe, ahol megcsodáltam a M1RA Motorsport idei fényezését és váltottam pár szót Nagy Danival is. Ebben a csarnokban néhány versenyautón kívül a széria, utcai autók kaptak még helyet. Nem tudom megmondani, hogy miért, de az új Audik nagyon tetszenek, kifejezetten az A1 és a TT RS Roadster. Mind a kettőből volt kint egy-egy példány, amelyeknél elidőztem pár percet.

Tovább haladva az Opel Dakar Team autóival szinte mindenhol találkozok, így nem volt nagy meglepetés, hogy itt is láttam a Grandlandx alapjaira épült, Dakar Ralit megjárt szörnyet és Hoffer Zsoltiék GSi-jét, amelyet a Rallylegenden is fotóztam.

Az egyik sarokban a BME önvezető Smartjába botlottam, amely mellett az OXXO Hungary Truck Racing Team figyelemfelkeltő standján családias hangulat fogadott. Nagy készülődés volt, hiszen mindenki arra várt, hogy leleplezzék az idei kamion festését, illetve elárulják a nevét, de utóbbira még nem került sor, mivel a csapaton belül heves ellentéteket váltott ki.

Az évről-évre egyre nagyobb területen elterülő rendezvény kültéri része idén is eszméletlen volt, Gymkhana pálya mellett állva rájöttem, hogy hiányoznak a drift pálya mellett töltött versenyek, az autók közelsége és az égett gumifüst illata. 2019-ben Magyarországra látogat a Drift Kings, amire szeretnék kimenni fotózni. Az off-road szerelmeseit a kialakított pályán egész nap várták a programok.

Szombaton szinte egész nap a stand körül tevékenykedtem kollegáimat segítve, hiszen rengeteg olvasó volt kíváncsi ránk. Ezt ezúton is szeretném megköszönni a többiek nevében, nagyon jól esik az ilyen visszaigazolás. Volentér Balázs és Nagy Norbert lelkesen osztogatták az autogramkártyáikat és beszélgettek a rajongókkal.

Délután bejártam a "D" és "B" pavilont, ahol a különböző tuning klubbok ültetett és pimpelt csodái kaptak helyet, találtam egy-két szemre való négykerekűt. Ezekből válogattam össze az aznapi képeket.

Összegzésképpen talán ez volt az eddigi legnagyobb területet elfoglaló AMTS, legalább is nekem úgy tűnt. A pontos látogató számról nem tudok nyilatkozni, de szerintem többen voltak, mint tavaly, legalábbis az első napon tuti, hogy többen látogattak ki. Minden évben várom az Automobil és Tuning Show-t, amely egyben az autós szezon kezdetét jelenti. A 2019-es szervezés kifejezetten tetszett, egy rossz szavam nem lehet, flottul ment minden.

Természetesen 2020-ban is ott a helyem az AMTS-en, akárcsak neked, ha voltál idén akkor azért, ha nem pedig azért!