2019. július 20. | 14:44

Most akkor legyen-e újra tankolás, vagy sem?

Társszerző: Hajdu Balázs

Jean Todt, az FIA elnöke a közelmúltban elmondta, napirenden van a verseny közbeni tankolás újbóli bevezetése a Forma-1-ben. A jelentős szabálymódosítás – a többi lényeges változtatással együtt – 2021-ben léphetne életbe. A döntés meghozatala előtt azonban egy átfogó vizsgálatra van szükség, hogy látni lehessen a lehetséges következményeket.

A következő összeállításban 10 olyan esetet láthatsz, amikor valami nem működött megfelelően a boxkiállás során. Akadt némi probléma a tankolásnál is.

10. Heikki Kovalainen & Kimi Räikkönen – 2009, Brazil Nagydíj

A Jégember forró pillanatokat élt át a boxban. Heikki Kovalainen, és a McLaren csapata megpróbált Räikkönen elé kerülni a kiállás után. A szerelők zöld jelzést adtak mindkét finn versenyzőnek, ám Kovalainen autóján rajtamaradt az üzemanyagtömlő. A kifröccsenő benzin Räikkönen forró Ferrariján belobbant, ám a tűz hamar el is aludt. Meleg helyzet volt.

9. Eddie Irvine – 1999, Európa Nagydíj

Michael Schumacher Silverstoneban lábtörést szenvedett, így Eddie Irvine vált a finn Mika Häkkinen elsőszámú kihívójává a világbajnoki pontversenyben. Az Európa Nagydíjon minden remény szertefoszlott: Irvine megérkezett a boxba, a Ferrari szerelői viszont nem készítették elő az összes abroncsot. Komikus jelenetek játszódtak le, melyen a Scuderia szurkolói nem nevettek olyan jókat.

8. Robert Kubica & Adrian Sutil – 2010, Magyar Nagydíj

A Lotus Renault pilótája, Kubica már végzett a saját kerékcseréjével, a csapat azonban nem látta, hogy Sutil éppen a Force India szerelőihez igyekszik a kiállás végrehajtására. Ritkán látható ütközés, mindenesetre a Lotus kimerítette a nem biztonságos kiengedés fogalmát.

7. Felipe Massa – 2008, Szingapúri Nagydíj

A 2008-as szezon a boxutcai szabályok tekintetében elég kaotikusra sikerült. Ebben az évben ugyanis bezárták a boxutcát, amennyiben a biztonsági autó kihajtott a pályára. Mindezt tetézve a Ferrari szerelői alaposan elrontották Felipe Massa kiállását. A modern technológia vívmányait követve a maranellóiak egy piros-zöld lámpás berendezést használtak a „nyalókás ember” helyett. Massa túl hamar kapott zöld jelzést, magával rántotta a tankolásnál segédkező szerelőt, és a boxutca végéig vitte a tömlőt is. A brazil pilóta ezzel minden esélyét elveszítette a futamgyőzelemre.

6. Kimi Räikkönen, Lewis Hamilton, Nico Rosbert – 2008, Kanadai Nagydíj

A fentebb említett szabályok miatt a boxutca végén lévő lámpa pirosra váltott. Kimi Räikkönen és Robert Kubica illemtudóan várakoztak, amikor érkezett Lewis Hamilton, és hátulról belement Räikkönen Ferrarijába. A dominó-effektus áldozata lett Nico Rosberg is.

5. Nigel Mansell – 1991, Portugál Nagydíj

Nigel Mansell szerelői egy gyors kerékcserét próbáltak megvalósítani, ám nagy igyekezetükben rosszul rögzítették a Williams jobb hátsó kerekét. A saját útját járó abroncs elsodorta egy másik csapat szerelőit. A boxban kézzel felraktak egy másik kereket, ám Nigel Mansellt végül kizárták a versenyből.

4. Eddie Irvine – 1995, Belga Nagydíj

A brit pilóta kellemetlen meglepetésben részesült, amikor üzemanyag fröccsent a forró autójára, mely szinte rögtön lángra kapott. A szerelők szerencsére gyorsan közbeavatkoztak, és eloltották a tüzet, a Jordan versenyzője azonban nem tudta folytatni a futamot.

3. David Coulthard – 1995, Ausztrál Nagydíj

A futamot vezető David Coulthard annyira igyekezett a boxba, hogy a bejáratnál eltalálta a falat, és feladni kényszerült a viadalt.

2. Lewis Hamilton – 2007, Kínai Nagydíj

Trükkös körülmények között zajlott a verseny Kínában. A McLaren csapata nagyon várta az újabb esőt, így Hamiltont hagyták körözni. Abroncsai azonban annyira elkoptak, hogy nem tudott befordulni a boxutcába, és a sóderágyban rekedt. Mint később kiderült, ez a hiba a világbajnoki címébe került.

1. Jos Verstappen – 1994, Német Nagydíj

Az elmúlt évtizedek egyik legijesztőbb jelenete volt ez a Száguldó Cirkuszban. Tankolás közben komoly mennyiségű üzemanyag ömlött ki, a boxutcában fekete füst gomolygott. A tüzet szerencsére eloltották, Jos Verstappen pedig komolyabb sérülések nélkül ki tudott szállni az autóból.

Az összes jelenet egy videóban a Formula 1 YouTube csatornáján érhető el.

  • Címkék:
  • F1