2019. július 13. | 13:07

A hétszeres bajnok nevéhez számos F1-es rekord fűződik, pályafutását méltóképpen ünnepelték az idei Sebességfesztiválon.

Tárrszerző: Hajdu Balázs

A Goodwoodi Sebességfesztivál az autóversenyzés és annak legendáinak ünnepe. Michael Schumacher 2019-ben lett 50 esztendős, 25 éve nyerte első Forma-1-es világbajnoki címét, így az idei eseményen a német legenda előtt is tisztelegtek. Pályafutása során Michael Schumacher 91 futamgyőzelmet ünnepelhetett, 2012-ben vonult vissza (végleg), 2013-ban súlyos sérüléseket szenvedett egy síbalesetben. A hírek szerint jelenleg otthonában lábadozik.

A következő összeállításban megnézheted a hétszeres világbajnok versenyautóit, valamint legfontosabb eredményeit.

Formula Ford (1988)

Ahogy a fiatal tehetségek többsége, Schumacher is a Formula Ford mezőnyében kezdte versenyzői pályafutását. Tehetségére nagyon hamar fény derült: az 1988-as Európai Formula Ford 1600 bajnokságban második helyen végzett. Következő idényében már a Formula 3-ban indulhatott.

Team Sauber Mercedes (1990)

Michael Schumacher egyike volt azoknak a fiataloknak, akiket a Mercedes junior versenyzői programjába szerződtettek. 1990-ben és 1991-ben a Sportautók Világbajnokságában indult, ahol néhány futamot meg is tudott nyerni. 1991-ben a Le Mans 24 óráson az összetett ötödik helyén végzett Karl Wendlinger és Fritz Kreutzpointner társaságában.

Jordan-Ford 191 (1991)

Schumacher az 1991-es Belga Nagydíjon mutatkozott be a Forma-1 mezőnyében. A Jordan csapat állandó pilótája, Bertrand Gachot rendőrségi ügybe keveredett, így kapott lehetőséget a fiatal német pilóta. Schumacher az időmérőn megszerezte a 7. rajtkockát, a versenyt azonban az első körben kuplungproblémák miatt feladni kényszerült. Annak ellenére, hogy a Jordan aláírtnak hitte Schumacher hosszútávú szerződését, a német a következő versenyt már a Benetton csapatánál kezdte meg.

Benetton-Ford B192 (1992)

Schumacher első teljes szezonja 1992-ben indult a Forma-1-ben. A német pilóta rögtön meghálálta a belefektetett bizalmat: az idény során nyolc alkalommal állhatott dobogóra, valamint megszerezte első futamgyőzelmét is Belgiumban. Az összetett versenyben a harmadik helyen végzett.

Benetton-Ford B193 (1993)

Michael Schumacher a képen látható autóval vágott neki az 1993-mas bajnokságnak. Ugyan nem tudtak lépést tartani az egyeduralkodó Williams-Renault csapatával, Schumacher így is számos alkalommal állhatott fel a dobogóra, valamint nyerni tudott a Portugál Nagydíjon. A következő szezonban már meg sem állt az egyéni világbajnoki cím megszerzéséig.

Ferrari 412T2 (1995)

Michael Schumacher soha nem versenyzett ezzel az autóval, ám ez volt az első F1-es Ferrari, melyet vezetett. Miután 1995-ben megvédte világbajnoki címét a Benettonnal, a következő idénytől Maranellóba tette át székhelyét.

Ferrari F310 (1996)

A Ferrari F310 volt az első Ferrari, mellyel Schumacher rajthoz állhatott a Száguldó Cirkuszban. Az autó nem volt az élmezőnybe való, Schumacher azonban három futamgyőzelmet tudott belőle kicsikarni.

Schumacher a Ferrarinál

1997-re Michael Schumacher világbajnokságra esélyes autót faragott a Ferrariból. Abban az évben Jacques Villeneuve, a következőben Mika Häkkinen bizonyult nála jobbnak. 1999-ben lábtörést szenvedett, így az első Ferraris VB-címére 2000-ig kellett várni. A történet folytatását nem kell ragozni: 2000 és 2004 között zsinórban 5 egyéni világbajnoki cím.

Rekordok

A Ferrari bivalyerős motorja, Jean Todt csapatvezetői munkája, valamint Ross Brawn és Rory Bryne zsenialitásának köszönhetően Michael Schumacher átírta a történelemkönyveket. 2006-ban vonult vissza először, 91 futamgyőzelemmel a zsebében – ebből 72-szer nyert a Ferrari volánja mögött.

Schumacher statisztikája a Ferrarinál

Michael Schumacher 181 versenyen állt rajthoz a Forma-1-ben a Ferrari színeiben, 72 győzelmet, 116 dobogós helyezést, és 56 pole pozíciót tud felmutatni. Összehasonlításképpen, a második legeredményesebb pilóta, Niki Lauda 15 futamot nyert maranellói időszakában.

Visszatérés a Mercedesszel

Michael Schumacher három idényen át vezethette a Mercedes egyik autóját. A visszatérés során nem gyarapította győzelmei számát, a dobogóra is csak egyszer állhatott fel, szakértelmével és tapasztalatával azonban hatalmas mértékben járult hozzá az istálló fejlődéséhez.

  • Címkék:
  • F1