Az Audi jövőképébe nem férnek bele a belső égésű motorral szerelt járművek

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2021-01-11, 08:47

A négykarikások másfél évtized múlva csak villanyautókat szeretnének árulni az újautó-piacon.

A Volkswagen-csoport prémium autógyártója, az Audi a következő 10-15 évben fokozatosan leállna a belső égésű motorok gyártásával. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos erőforrásokkal szerelt Audi-modellek a közeljövőben eltűnhetnek az újautó-piacról. A palettán elfoglalt helyüket pedig a villanyautók vehetik át.

Markus Duesmann, az Audi vezérigazgatója és a Volkswagen-csoport technológiai vezérigazgatója a WirtschaftsWoche német hetilapnak azt nyilatkozta, hogy az Audi a fenntarthatóságra szeretne fókuszálni az előttünk álló évtizedekben. A vállalat jelenleg egy konkrét időterv kidolgozásán dolgozik, amely magában foglalja a belső égésű motorok kivéreztetésére vonatkozó pontos ütemtervet, valamint az egyes üzemek fokozatos bezárásával kapcsolatos tervezett időpontokat is.

Egymás mellett parkoló Audi-modellek

Duesmann véleménye szerint a környezetvédelem és a gazdasági siker nem áll távol egymástól, azok összeegyeztethetők, egyszerre is megvalósulhatnak. Ezzel ugyebár arra utalt, hogy akkor is sikeres lehet egy vállalat, ha villanyautók gyártására és értékesítésére koncentrál. Az Audi eltökélt szándéka, hogy 10-15 év múlva szinte kizárólag csak elektromos autókat kínáljon a fogyasztóknak.

Az Audi vezérigazgatója korábban úgy fogalmazott, hogy a belső égésű motorok ideje még bőven nem járt le, most vagy meggondolta magát, vagy eleve ezzel a másfél évtizedes időintervallummal számolt, és erre értette azt, hogy a hagyományos erőforrásoknak még sok idejük van.

Kapcsolódó írások

Elektromos autó töltés közben
2020. december 04.
Az ázsiai ország teljesen karbonsemlegessé szeretne válni 2050-ig.
Peugeot e-208 oldalról
2021. január 20.
Az Auto Express értesülését személyesen a francia cég igazgatója erősítette meg.

További hírek