2021. szeptember 01. | 15:04

Az autó többféle hajtáslánccal lesz elérhető a vásárlók számára.

A Kia bemutatta az új Sportage európai változatát, amely takarékos hibrid hajtásláncokat is kínál.

Az 1865 mm széles, 4515 mm hosszú és 1645 mm magas új Sportage (tengelytáv: 2680 mm) számos technológiai újdonságot hordoz. Az elektronikus szabályozású felfüggesztés (ECS) új generációja magasabb szintű komfortot és biztonságot kínál minden forgalmi helyzetben, valamint egy új Terrain Mode segíti az előrehaladást nehezebb terepen.

A Kia új formanyelve („Egyesült ellentétek”) képezi az új Sportage formavilágának alapját is. Elölnézetben a Sportage megjelenését a különösen részletgazdag fekete hűtőmaszk vonalai uralják, amelyek a teljes orron keresztülhúzódva vizuálisan is szélesítik a formát. Az új maszk összeköti a jellegzetes tigrisorr vonalait az egyedi és feltűnő, bumeráng formájú, és az intelligens világítási rendszer részét képező mátrix LED fényszórókat is körülölelő futurisztikus, LED-es nappali menetfényekkel.

Az oldalvonalak sportosak és feszesek, a kontrasztos formákat összefogó felületek pedig kifinomultak és tiszták. Az újdonság – felszereltségtől és kivételtől függően – 17, 18, vagy 19 colos könnyűfém keréktárcsákon gurul.

A 12,3 colos érintőképernyő és a szintén 12,3 colos műszeregység egyaránt meghatározó eleme az utastérnek, előbbi használata egyszerű és intuitív. Az új Sportage fedélzeti szoftverei és navigációs térképe online is frissíthető. Az európai Sportage használói a Kia Connect nevű applikációt használva távolról is elérhetik autójukat, az alkalmazáson keresztül az autó helyén kívül az is lekérdezhető, hogy a Sportage ajtajai és ablakai éppen zárva, vagy nyitva vannak-e. A lábtér, a hátsó üléssorban 996 mm hosszú, ugyanitt a fejtér mérete 998 mm. A csomagtartó alaptérfogata 591 liter, a hátsó ülések lehajtásával pedig tovább bővíthető, egészen 1780 literig.

Az új Sportage széles hajtáslánc-választékában a benzin- és dízelmotorok mellett a hibrid rendszerek is megtalálhatók. Az 1,6 literes T-GDI benzinmotor Hybrid 48V kivitelben is elérhető, 150 vagy 180 lóerős változatban. A Kia 1,6 literes dízelmotorja 115 és 136 lóerős teljesítményváltozatban kérhető. A motor136 lóerős változata Hybrid 48V kivitelben is készül.

Az 1,6 literes T-GDI motorhoz hétfokozatú duplakuplungos automata sebességváltó csatlakozik, hatsebességes kézi erőátvitellel is elérhető. Az 1,6 literes dízelek hatfokozatú intelligens kézi váltóval vagy hétsebességes duplakuplungos automatával kaphatók.

A plug-in hibrid Sportage motorterében az 1,6 literes T-GDI benzinese dolgozik, a hajtás állandó mágneses villanymotorja 66,9 kW-teljesítményű, a lítiumion-polimer szerkezetű akkumulátor kapacitása 13,8 kWh. A hajtás kombinált rendszerteljesítménye 265 lóerő, ebből 180 lóerőt a benzinmotor áll.

A hibrid Sportage-et szintén az 1,6 literes T-GDI 180 lóerős változata mozgatja, itt a rendszer állandó mágneses szinkron villanymotorja 44,2 kW teljesítményű, a lítiumion-polimer akku kapacitása pedig 1,49 kWh. A kombinált rendszerteljesítmény 230 lóerő.

Az új, európai Sportage a Frankfurti Autószalont váltó Müncheni Autószalonon lesz először élőben látható a szeptember 7-12. között nyitva tartó rendezvényen.

Kia