Ráncfelvarrás állhat az európai Model S és Model X drágulása mögött

Kóti Gergő újságíró
Közzétéve:
2020-11-26, 14:08

Jelentősen megugrott a két autó ára, már a modellfrissítésről pletykálnak.

Jelentősen megemelte a Tesla a következő európai szállítmányában található Model S-ek és Model X-ek árát. Az amerikai gyártó lépésének következtében pedig gyakorlatilag azonnal felröppentek a találgatások azzal kapcsolatban, hogy a kaliforniai cég a két elektromos autójának ráncfelvarrását fontolgatja.

Több európai Tesla-tulajdonos is arról számolt be, hogy a Palo Altó-i cég online konfigurátorában fontos változások történtek az egyes modellek árát illetően.

A Model 3 esetében a legkisebb a növekedés: a tisztán elektromos szedán esetében – természetesen kiviteltől függően – 500-1000 euróval (aktuális árfolyamon átszámolva mintegy 180-360 ezer forinttal) kell többet fizetni. Ám a Model S és a Model X esetében már jóval nagyobb áremelkedéssel kell számolni.

Tesla Model S a Tesla online konfigurátorában

Tesla Model X a Tesla online konfigurátorában

Az egyes piacok esetében némiképp eltérő a növekedés mértéke, de a változtatásnak köszönhetően nagyságrendileg 5000 euróval (1,8 millió forinttal) szerepel nagyobb összeg a Model S és a Model X árcéduláján, mint korábban.

Így jelen pillanatban Németországban 82 ezer euró (29,6 millió forint) az elektromos szedán indulóára, míg a villanyos SUV-ért 90 990 eurót (32,8 millió forintot) kell leszurkolni a kasszánál.

A váratlan európai áremelkedés már csak olyan szempontból is meglepő lépésnek számít, hogy a Tesla az elmúlt időszakban folyamatosan csökkentette a Model S árát az Egyesült Államokban – reagálva a 2021-ben érkező Lucid Air árát érintő változásokra.

Tesla Model S és Lucid Air egymás mellett – montázs

Jelen pillanatban az elektromos szedán mintegy 30 ezer dollárral (9 millió forinttal) kerül többe Németországban, mint az USA-ban. Ez elsősorban a szállítási költség, valamint a különféle járulékok és adók számlájára írható. Ráadásul, ami még tovább rontja a helyzetet, hogy a németeknél jelenleg alkalmazott 16 százalékos adókulcsot 2021-ben 19 százalékra emelik. Ez pedig még tovább fogja drágítani a Teslákat.

Az áremelkedés a kaliforniai gyártó következő európai Model S és Model X szállítmányát fogja érinteni, amely leghamarabb jövő márciusban érkezhet meg az öreg kontinensre.

Az Egyesült Államokban az árak – legalábbis egyelőre – nem változnak, és továbbra is rekord „alacsony” áron lehet hozzájutni a Model S-hez. Ám az új megrendelések esetében a Tesla 3-5 hetes szállítási idővel kalkulál.

Természetesen a Teslás közösségben azonnal elindultak a találgatások azt illetően, hogy az árváltozás hátterében egy esetleges ráncfelvarrás előkészítése állhat, hiszen nemrég a Model 3 is egy frissítésen esett át. Ám ezzel kapcsolatban egyelőre konkrét információkat nem találtunk, ahogy a gyár részéről sem szivárogtak ki erre vonatkozó hírek.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

2019. február 21.
Tegnap végigszáguldott a hír, hogy Tesla-kereskedés nyílik Budapesten, ami nem feltétlenül olyan lesz, mint ahogy azt a cikkek sugallják
2020. január 08.
A 2 milliárd dolláros üzem hivatalosan is megkezdte a gyártást

További hírek