2020. február 16. | 16:17

Elon Musk 2020. február 14-én jelentette be, hogy bővítik két modell hatótávját is.

Elon és a Twitter neve mostanra minden Tesla rajnogó fejében összefonódott. Valamiért a milliódolláros cég tulajdonosa ezt a felületet választotta nagy hírek bejelentésére. Nem tette ezt másképp Valentin-Napon sem, amikor is bejelentette, hogy a Model S és a Model X is hatótáv növekedésen esik át. A bejelentésről szóló poszt még nem tartalmazott minden részletet, de a nem sokkal utána érkező infók egészen meggyőzőek.

A Tesla mind a Model S, mind pedig a Model X legújabb verzióinak esetében számos frissítést eszközölt az utóbbi hónapokban, most pedig elérkezett az egyik legpraktikusabb újdonság, méghozzá a kiterjesztett hatótáv. Az új feature új elnevezéseket is hoz magával, az eddig a modellek neve mögött szereplő "Long Range" megnevezés, "Long Range Plus" formában él majd tovább.

A Model S esetében ez az update 17 plusz mérföldet jelent, azaz az eddigi 373 megtehető mérföld, 390-re nőtt ezzel pedig az alapból 600 km-t autózni képes modell hatótávja 628 km-re növekedett az újonnan érkező szoftverfrissítésnek köszönhetően. Ezek a számok 4,6 %-os növekedést jeleznek. A Model S Performance kiadásánál azonban a hivatalos weboldalon nem jelentkezik változás, továbbra is 348 mérföld, azaz 560 km a 19 colos kerekekkel és 326 mérföld, azaz 525 km a 21-es cipőkkel.

A másik érintett modell a Model X, amely a frissítés után 351 mérföldet, azaz 565 km-t lesz képes megtenni a korábbi, 328 mérföld, azaz 528 km helyett. Bár ezzel együtt is kevesebb km-re képes az X mint az S, a szoftverfrissítés itt 7%-os hatótáv növekedést eredményez. A Performance kiadás esetében itt sem jelentkezik változás a Tesla hivatalos weboldalán, maradt a 491 megtehetó kilométer a 20 colos felnikkel és a 438 km 22-es kerekekkel.

A már biztosan elért és bejelentett frissítés mellett Elon meglobogtatott egy újabb ígéretet is, mi szerint a Model S hamarosan eléri a 400 mérföldes, azaz 643,6 km-es hatótávot is. A Twitter post alatti kommentek között másokban is felmerült a kérdés, hogy mi ennek az akadálya. Musk válasza, hogy az új szoftver egyelőre úgy érzékeli, hogy a hardver nem képes a 400 mérföldre, ez azonban nem sokáig lesz már így, hiszen tervben vannak az új és hatékonyabb kerekek is. A jelenlegi pletykák szerint, egy 120 kWh-s akkumulátorpakkal már az 500 mérföldes ugrás sincs távol.

Ha Te is vásárolnál egy Teslát, nincs más dolgod, mint felkeresni a MAH Zrt. vagy a mah-ev.hu munkatársait, akik már a 1,5 millió forintos állami támogatás igénylésében is tudnak segíteni!