hétfő - 2023. szeptember 25.
19.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 660 Ft
100 711 Ft
D 681 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Sok évtizednyi együttműködés után az Alpina beolvad a BMW-be

2022. március 11. | 10:16

A BMW megindokolta, miért volt szükség erre az akvizícióra.

A BMW felvásárolja az Alpina manufaktúrát, a márka hosszú ideje működő tuningcégét. Az üzlet pénzügyi részletei nem ismertek, a megállapodás a trösztellenes jóváhagyás után lép életbe.

Az alku részeként az Alpina 2025 végéig folytatja az átalakított BMW modellek gyártását. Hogy azt követően mi lesz, arról nem nyilatkoztak a felek, de az biztos, hogy a vállalat leállítja a járművek gyártását a buchenloe-i üzemében. A BMW az állásukat elvesztő embereknek az anyavállalaton belül, a beszállítóknál vagy a fejlesztési partnereknél kínál majd állást.

A jelenlegi és a korábbi Alpina termékek szerviz-, alkatrész- és tartozéküzlete a tuner meglévő buchenloe-i üzemében marad. A BMW fejlesztési üzletágát is ott fogják kibővíteni. Az Alpina restaurálást is vállal, ez a tevékenység magában foglalja a klasszikus alkatrészek és klasszikus tartozékok gyártását és forgalmazását, a cég régi járműveinek értékesítése mellett.

Átalakított BMW az Alpina jelzésével

Az akvizícióról szóló közleményében a BMW megjegyezte, hogy a károsanyag-kibocsátásra és a biztonsági rendszerekre vonatkozó szigorú szabályok miatt egyre nehezebb fenntartani egy olyan cég működtetését, mint az Alpina. A bajor márka szerint ez az egyesülés garantálja partnere életben maradását.

Az Alpina 1965-ben kelt életre, és már a kezdetektől BMW modellek tuningolásával és versenyeztetésével foglalkozott. Az együttműködés következő szintjén átvette az autógyártó modelljeit, azokat módosította és értékesítette – önálló járművekként. A chiphiány ellenére az Alpina 2021-ben több mint 2000 autót gyártott, ilyen produktumra korábban egyetlen naptári évben sem volt még képes.

A kiszivárgott kémfotók azt mutatják, hogy az Alpina jelenleg a B3 és XB7 kínálatának felfrissített változatát fejleszti. Emellett bemutatta a frissített B8 Gran Coupét is, kibővített testreszabási lehetőségekkel.

F1: Hamilton lemaradt a háború ellen tiltakozó csapatfotóról, de van rá magyarázata Amikor éppen nem a Mjölnirrel tesz rendet, Thor ilyen autókat vezet

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!