Citrom ízű banán vagy 26 lovas pöfögő? – 1985 Trabant 601S - VIDEÓ

Közzétéve:
2021-02-21, 08:50

Péter még 1985-ben vette meg első autóját, egy sárga Trabant limuzint. Nyugdíjazását követően ismét beszerzett egy NDK-s pöfögőt, ami egyezik eredeti Trabijával!

Azt hiszem, hogy a Trabant tipikusan az az autó, amit a volt KGST országokban mindenki ismer. A fiatalabb generációk számára retró életérzés, míg legtöbbünknek saját élményei is fűződnek a hajdani Kelet-Németország legkisebb családi autójához.

Még tavaly decemberben a Klasszik Kasztni csatornája egy ’85-ös limuzinról osztott meg egy videót, amiben tulajdonosa, Vincze Péter elmesélte, hogyan is jutott hozzá élete első autójához, egy szintén 1985-ös sárga Trabanthoz, illetve hogy milyen élményei fűződnek a 601 limuzinhoz.

Az tulajt nyugdíjazását követően nosztalgikus élmények ragadták el, így döntést hozott: ismét szerez magának egy Trabit, lehetőleg olyat, ami egyezik korábbi példányával.

1985 Trabant 601, sárga limuzin, elölnézet, tulaj jobbra
Vincze Úr és felesége kifejezetten sárga Trabit szeretett volna, s szerencséjükre azt is kaptak!

A videóban Vincze Úr elmesélte, hogy ő és felesége is sárga Trabantot szeretett volna. A MERKÚR telepig vezető vonatúton nagyon izgultak, hogy citrom színű példányt kapjanak. Mikor megérkeztek, nagy örömmel látták, hogy aznap rengeteg sárga 601-es érkezett!

A házaspár a reggel 8 órai nyitás előtt már egy órával hamarabb megérkezett, ám 102-es sorszámukra hivatkozva az újautó-elosztó munkatársai azt javasolták nekik, hogy délután jöjjenek vissza:

„Na, végre nyolckor kinyitottak, elsőként bementünk és közölték velünk, hogy nagyon gratulálnak, de 102.-nek fogjuk átvenni az autót, valamikor délután. Indult újra az izgalom, hogy elfogy-e a sárga Trabant, vagy még marad belőle. De hál’Istennek maradt!” – emlékezett vissza.

1985 Trabant 601, sárga limuzin, elölnézet, tulaj jobbra

1985 Trabant 601, sárga limuzin, elölnézet, tulaj mellette
Vincze Péter és Trabantjai, a felső képen eredeti ’85-ösével, az alsón „új” 601-esével

A videóbeszámolóból az is kiderült, hogy Péter olyan Trabantot szeretett volna, ami egyezik élete első autójával. Némi keresgélés után sikerült egy szintén 1985-ös, szintén sárga limuzint találnia, aminek még a fényezése is eredeti!

Ezzel szemben a motorral volt némi nehézsége, mivel az autó 9 évig állt, s ez idő alatt iszapos, nyúlós üledék képződött a motorban és előkompressziós térben. Emiatt kénytelen volt az addig gyári motort megbontani!

Ha részletesebben is érdekel a kétütemű banán története, vagy hogy hogyan okozott „szmogriadót” Vincze Úr első Trabantja a vásárlást követő estén, nézd meg a videót! Amennyiben a videó nem indulna el, ezen a linken tekintheted meg!

Ha te is Trabant-rajongó vagy, de a 601-es kombik jobban tetszenek, nézd meg a Klasszik Kasztni 1988-as zöld Universaljáról készült videóját. Ha inkább a felvétel összegzését olvasnád el, less bele a róla szóló írásomba!

 

Kapcsolódó írások

Trabant 601
2020. augusztus 20.
Zsolt már gyermekkorában is ismerte ezt a Trabit, majd évtizedekkel később eladásra vásárolta meg. Ez utóbbi végül nem jött össze.
DeLorean DMC 12, fémszínű, nyitott ajtók, elölnézet, oldalnézet, balról döntve, alulról fotózva
2014. április 04.
Képes vagy felismerni mind a 8 veterán járművet?

További hírek