szombat - 2023. február 04.
3.5 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 627 Ft
100 671 Ft
D 684 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A MERKÚR-tól sem érkezett szebb Trabi: Egy 1988-as Trabant 601 Universal története - VIDEÓ

2020. augusztus 20. | 10:00

Zsolt már gyermekkorában is ismerte ezt a Trabit, majd évtizedekkel később eladásra vásárolta meg. Ez utóbbi végül nem jött össze.

A Trabant tipikusan egy olyan autó, amiről mindenkinek van egy saját sztorija. Van, aki a zárat tépte le, van, aki szerint a zöld Trabi szerencsét hozott és vannak olyanok, akiknek egyszerűen csak egy kellemes emlék.

A múlt héten a Klasszik Kasztni csatornája közzétett egy videót, melyben egy 1988-as 601 Universal kombit mutattak be. A már megszokott rövid típusismertetés után ez alkalommal is megszólaltatták az autó tulajdonosát, Kajcsa Zsoltot, aki részletesen elmesélte, hogy is jutott hozzá az autóhoz.

„Tudom, hogy kié volt a faluban. Egyik osztálytársam unokatestvéréé vagy nagynénjéé volt. Nagy valószínűséggel ebben még gyerekkoromban ültem, tudom, hogy kié volt. Én vagyok a második tulajdonos.”

A gyermekkori élményt követően Zsolt azt is elmesélte, hogy jutott hozzá a Trabihoz:

„Ez a legújabb vásárlásunk. Gyakorlatilag ezt szó szerint a szomszédban találtam. Egy autószerelő műhely van a szomszédunkban. Srácok árulták, hozzáteszem, irreális áron. Egy hónap múlva azért felhívtak, hogy hát csak meg kellene megint nézni. Körülbelül fél óra múlva saját lábán átgurult az udvarunkra.”

A ’88-as Universal Trabi egy teljes körű felújításon esett át, ránézésre azt hihetnéd, hogy tegnap hagyta el a Merkur telepet. Ami még különleges, hogy az a jellegzetes Trabi illata is megvan, ráadásul Zsolt új üléskárpitok helyett bontottat vásárolt, hogy megtartsa az autó nosztalgikus jellegét.

A videóban elmesélte, hogy az autót eredetileg eladásra vette, ám úgy hozzánőtt, hogy képtelen eladni – igazi veterán-rajongó, ha engem kérdezel. Elmesélte, hogy egy alkalommal 60 km-t vezetett egy hengerrel, amit egy gyors gyertyapipa-cseréléssel hamar meg is oldott. Hozzáteszem, a felújítást követően azonnal egy 100–150 km-es Pilis túrára vitte a Trabit.

Ha részletesebben is érdekel a zöld kombi Trabi története, nézd meg a Klasszik Kasztni videóját! Amennyiben a videó nem indulna el, ezen a linken tekintheted meg.

Az NDK legendás családi kisautója mellett a csatorna még korábban közzétett egy másik videót, amiben egy Goggomobil TS 250 Coupé modellt mutattak be. A két autóban a közös, hogy mindkettejüket kétütemű, kéthengeres erőforrással látták el, ám a Goggót a Berlini Fal szerencsésebb oldalán szerelték!

Ütős tuningot kapott a BMW M2 CS Vasárnap estig tartó razzia lesz az M7-esen

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!