A MERKÚR-tól sem érkezett szebb Trabi: Egy 1988-as Trabant 601 Universal története - VIDEÓ

Közzétéve:
2020-08-20, 09:00

Zsolt már gyermekkorában is ismerte ezt a Trabit, majd évtizedekkel később eladásra vásárolta meg. Ez utóbbi végül nem jött össze.

A Trabant tipikusan egy olyan autó, amiről mindenkinek van egy saját sztorija. Van, aki a zárat tépte le, van, aki szerint a zöld Trabi szerencsét hozott és vannak olyanok, akiknek egyszerűen csak egy kellemes emlék.

1988 Trabant 601 Universal, zöld kombi
Zsolt már gyerekkorában is utazott ezzel a Trabival, de csak évtizedekkel később jutott hozzá. A képen: 1988 Trabant 601 Universal

A múlt héten a Klasszik Kasztni csatornája közzétett egy videót, melyben egy 1988-as 601 Universal kombit mutattak be. A már megszokott rövid típusismertetés után ez alkalommal is megszólaltatták az autó tulajdonosát, Kajcsa Zsoltot, aki részletesen elmesélte, hogy is jutott hozzá az autóhoz.

„Tudom, hogy kié volt a faluban. Egyik osztálytársam unokatestvéréé vagy nagynénjéé volt. Nagy valószínűséggel ebben még gyerekkoromban ültem, tudom, hogy kié volt. Én vagyok a második tulajdonos.”

A gyermekkori élményt követően Zsolt azt is elmesélte, hogy jutott hozzá a Trabihoz:

„Ez a legújabb vásárlásunk. Gyakorlatilag ezt szó szerint a szomszédban találtam. Egy autószerelő műhely van a szomszédunkban. Srácok árulták, hozzáteszem, irreális áron. Egy hónap múlva azért felhívtak, hogy hát csak meg kellene megint nézni. Körülbelül fél óra múlva saját lábán átgurult az udvarunkra.”

1988 Trabant 601 Universal kombi műszerfala, anyós oldala felől fotózva
Zsolt szándékosan bontott üléskárpitokat vásárolt, hogy megőrizze az autó autentikus, retró érzetét. A képen: 1988-as Trabant 601 Universal műszerfala

A ’88-as Universal Trabi egy teljes körű felújításon esett át, ránézésre azt hihetnéd, hogy tegnap hagyta el a Merkur telepet. Ami még különleges, hogy az a jellegzetes Trabi illata is megvan, ráadásul Zsolt új üléskárpitok helyett bontottat vásárolt, hogy megtartsa az autó nosztalgikus jellegét.

A videóban elmesélte, hogy az autót eredetileg eladásra vette, ám úgy hozzánőtt, hogy képtelen eladni – igazi veterán-rajongó, ha engem kérdezel. Elmesélte, hogy egy alkalommal 60 km-t vezetett egy hengerrel, amit egy gyors gyertyapipa-cseréléssel hamar meg is oldott. Hozzáteszem, a felújítást követően azonnal egy 100–150 km-es Pilis túrára vitte a Trabit.

Ha részletesebben is érdekel a zöld kombi Trabi története, nézd meg a Klasszik Kasztni videóját! Amennyiben a videó nem indulna el, ezen a linken tekintheted meg.

Az NDK legendás családi kisautója mellett a csatorna még korábban közzétett egy másik videót, amiben egy Goggomobil TS 250 Coupé modellt mutattak be. A két autóban a közös, hogy mindkettejüket kétütemű, kéthengeres erőforrással látták el, ám a Goggót a Berlini Fal szerencsésebb oldalán szerelték!

Kapcsolódó írások

1985 Trabant 601, sárga limuzin
2021. február 21.
Péter még 1985-ben vette meg első autóját, egy sárga Trabant limuzint. Nyugdíjazását követően ismét beszerzett egy NDK-s pöfögőt, ami egyezik eredeti Trabijával!
DeLorean DMC 12, fémszínű, nyitott ajtók, elölnézet, oldalnézet, balról döntve, alulról fotózva
2014. április 04.
Képes vagy felismerni mind a 8 veterán járművet?

További hírek