2020. július 25. | 16:00

A sok kacat mellet azért értelmes dolgokat is ki lehet fogni a webáruház kínálatából.

Manapság már szinte mindent be lehet szerezni online, és az emberek is egyre bátrabban vásárolnak az otthonuk kényelméből. Szétnéztem, hogy jelenleg milyen autós kiegészítők megvásárlását venném én magam fontolóra az Amazon.com webáruház kínálatából. Mielőtt belevetnéd magad a listába, és kedvet kapnál egy kis online pénzköltéshez, vedd figyelembe valamennyi árucikk esetében:

  • hogy a megvásárolni kívánt árut kiszállítják-e Magyarországra,
  • amennyiben igen, mennyi a kiszállítási díj és vám (ha van),
  • valamint milyen értékelést és kommenteket kapott az eladó.

1. Holttérfigyelő tükör (blind spot mirror)

A fránya holttér minden autós és minden közlekedő életét megkeseríti. Ugyan terjednek már a modern holttérfigyelő rendszerek, de nem mindenki olyan szerencsés, hogy azzal felszerelt, fiatal autó van a feneke alatt. Akinek nincs ilyen extra az autójában, ne keseredjen el, a külső visszapillantó tükörbe ragasztható kiegészítő tükörrel könnyedén orvosolhatja a problémát. A felszereléskor arra kell figyelni, hogy alaposan rögzítsük, mert különben egy nagyobb úthibánál el fogjuk hagyni.

2. Csomagrögzítő háló (cargo net)

A csomagrögzítő háló egy kifejezetten praktikus autós kiegészítő. Létezik belőle több fajta és méretű. De vegyük bármelyiket is, valószínűleg életünk egyik legjobb autóval kapcsolatos beruházása lesz. Főleg a nagyobb autók „sokhullás” csomagterében bosszantó, ha egy apró tárgy legbelülre gurul. Ezt hivatott megakadályozni a csomagtartó aljára rögzített háló, amely használaton kívül egyáltalán nem zavaró, hiszen belesimul a padlóba.

3. Autós menekülő eszköz (car emergency escape tool)

Soha ne legyen rá szükség, de ha mégis kell, akkor életet menthet. Ez a kis szerszám arra való, hogy vész esetén könnyedén be lehessen vele törni az autó üvegét, vagy elvágni a segítségével a beragadt biztonsági övet. Ha valaki beszerez egyet, akkor arra ügyeljen, hogy ne a csomagtérben, hanem a keze ügyében tartsa. A könyöklő alatti rekesz pont ideális hely.

4. Pohártartó-világítás

A hangulatvilágítás nem egy öncélú kiegészítő, valóban képes kellemes atmoszférát teremteni az autóban. Akinek a járművében nem található meg ez az extra, az online beszerezhető pohártartó világítással egyszerűen pótolhatja. Az Amazonon fellelt kiegészítők mind tölthetők USB-kábel segítségével, legtöbbjük pedig több színben is képes világítani hangulattól vagy épp egyéni ízléstől függően.

5. Gombjavító készlet (button repair kit)

Aláírom, olcsó és kókler megoldásnak tűnhet a gombokról lekopott festéket ellenálló és tartós vinyl matricával pótolni. Igaz, olcsónak valóban olcsó, de nem feltétlenül kókler, ha valaki ügyes kezű. A kifehéredett, feliratuktól megszabadított klímagombok vagy ablakemelő-kapcsolók problémájára általában csak a gomb komplett cseréje a megoldás, ami sok pénzbe kerülhet és a beltér komoly megbontásával járhat. Ez teljesen elkerülhető az olcsó gombjavító készlet alkalmazásával, amikor a lekopott kapcsolókra szimplán egy oda passzoló matricát helyezünk fel. Ma már szinte minden modellhez elérhető az Amazon webshopjában ez a kiegészítő, legyen szó klímáról, rádióról, váltógombról vagy az ablakemelő kezelőjéről.

6. Hátsó lökhárító protektor (rear bumper protector)

Ma már nem kell különösebben magyarázni, hogy a kombikat nem csupán nagycsaládosok, üzletkötők vagy kőműves brigádok veszik. Egy kombi ma életstílust is jelent, ennek megfelelően egy kombit ma illik menőnek nézni. Mit tehet az új Audi A6 Avant tulajdonos, ha egy barátja megkéri, hogy a frissen vásárolt mosógép elszállításában segítsen? Hát a legjobb, amit tehet, hogy igyekszik megvédeni új kedvencét a sérülésektől. Erre a célra pont megfelel a lökhárító protektor, ami a nagy és nehéz terhek berakodásakor megvédi annak felső részét a karcoktól és egyéb sérülésektől. Természetesen ebből is többféle létezik, van felragasztható, csomagtérből szükség esetén kihajtható vagy éppenséggel átlátszó fólia kivitelű is.

7. Tablet tartó autóba (car tablet holder/tablet stand)

Az okos eszközök, köztük a tabletek az életünk szoros részét képezik. Legyen szó filmnézésről, tanulásról vagy egy kisgyermek szórakoztatásáról, a tabletek remek szolgálatot tehetnek az autóban is. A webáruházban fellehető kínálat szinte végtelen, nem létezik az autóknak olyan pontja, ahová ne lenne felszerelhető tablet tartó. Mindenki kiválaszthatja a kedvére valót.

8. Biztonsági öv állatoknak (pet/dog seat belt)

Feltételezem mindenki szeretné a legnagyobb biztonságban tudni kis kedvencét az autóban is. Nem, az nem elég, hogy az öledben fogod a kutyust. Azt hiszed baleset esetén van esélyed megvédeni/fogni/visszatartani őt? Dehogy! Aki ebben reménykedik, az még nem élt át egy városi koccanást sem. A kutyát/macskát is fix bokszban vagy rendes biztonsági övvel kell szállítani! Az Amazonon lehet venni állatoknak kitalált öveket, amelyek kis pénzért nyújtanak nagy biztonságot. Egy dologra kell csak figyelni: olyat kell rendelni, amelyik rendelkezik a kisállat súlyának megfelelő erőhatárolóval, hogy a balesetben nem a nyakát törje kedvencünk, és érdemes nyakörv helyett hámot használni.

9. Autós kuka (car trash can)

Neked is eleged van abból, hogy állandóan teleszemeteled a saját autód, és néha még a tetőre szerelt napszemüvegtartóból is ömlik kifelé az összegyűrt parkolójegy? Akkor neked találták ki az autóba felszerelhető kukákat. Hogy milyet veszel, annak csupán a képzelet szab határt, számos űrtartalmú, színű, dizájnú vagy anyagú kapható. Ha rám hallgatsz, olyat veszel, ami vízálló, van fedele és könnyedén rakható bele szemeteszsák. Csak aztán időnként cseréld ki benne a zacsit!

10. Fedélzeti kamera (dashcam)

A fedélzeti kamerák egyre terjednek, autósok tömegei döntenek úgy minden nap, hogy mostantól ők is használják ezt az eszközt az autójukban. Főleg olyanok, akiket már ért valamiféle kár vagy hátrány vezetés közben. Remek találmány, hiszen bizonyíthatja, ha a másik autós volt a hibás, de legfőképpen igazolhatja, hogy te vétlen vagy egy-egy esettel kapcsolatban. Nem véletlen egyébként, hogy Oroszország számít a dashcamek mekkájának, ott annyi a baleset, a közúti agresszió, hogy az autósok önvédelemből elkezdték használni őket. Ennek köszönhetjük a megannyi oroszoknál rögzített balesetes videót az interneten. Arra kell figyelni a vásárlásnál, hogy jó minőségű kamerát szerezzünk be, számít a felbontás és képfrissítés száma is, továbbá a tárterület, hogy kellő hosszúságú videókat tudjunk rögzíteni.