A  következő napokban komolyabb havazásra van kilátás, előfordulhat, hogy egy-egy települést elvág a hófúvás a külvilágtól. Autósként ez komoly problémát jelenthet, erről lesz szó az alábbiakban.

Hófúvás akkor alakul ki, ha aprószemcsés, porhó hullik, s ezt a szél felkapva alakzatokat, az utakon jellemzően úttorlaszokat formál.  Ehhez nem szükséges feltétlenül hatalmas szélvihar, már néhány tíz km/órás szélsebesség esetén is létrejöhet, persze nagyobb erejű szélnél nagyobb az esély egy-egy nagyobb bucka létrejöttére. A hófúvás széltől védett területen rakódik le. Telepített erdősávokkal, hófogó kerítéssel, műanyaghálóval lehet védekezni hófúvás kialakulása ellen.

1. Valóban szükséges útra kelned?

Kritikus esetben hófúvás következtében előfordulhat, hogy órákig vagy akár napokig az autódban rekedsz, különös tekinttel abban az esetben, ha kietlen vidékekre tévedsz. Érdemes tehát mérlegelned indulás előtt, hogy valóban muszáj-e útra kelned, és feltétlenül autóval kell-e megközelítened célállomásodat.

2. Ellenőrizd az autód!

Ha mindkét kérdésre igen a válaszod, akkor érdemes néhány óvintézkedésről gondoskodnod. Próbáld meg felmérni, melyek azok az útvonalak, amelyeket valószínűleg letakarítanak. Ellenőrizd négykerekűd műszaki állapotát, feltétlenül téli gumi legyen az autódon, és fontos, hogy minden világítóberendezés működjön. Ha hosszabb útra kelsz, ellenőrizd, hogy legyen a kocsiban tartalék izzó és zseblámpa is, utóbbihoz ne felejts el elemet is tenni. Tankoláskor vedd figyelembe, legyen annyi üzemanyagod, hogy ha araszolnod vagy netán állnod kell a kocsival, akkor se érjen kellemetlen megleptés.

hófúvás

Ellenőrizd az ablaktörlő lapátok állapotát, és hogy megfelelően működjenek. Kellemetlen, ha pont szemmagasságban hagy egy csíkot, ilyenkor minden centimétert be kell látnod.

3. Vigyél magaddal túlélő felszerelést

Tarts magadnál kellő mennyiségű ételt és italt, ha rendszeresen kell szedned akár neked, akár utastársadnak gyógyszert, az se maradjon otthon. Mindenképpen legyen nálad meleg pokróc is. Jó, ha tartasz a csomagtartóban lapátot vagy egy kisebb ásót arra az esetre, ha elakadnál.

Készülj fel arra, hogy gyalog is tudd folytatni az utadat. Érdemes olyan lábbelit magadnál tartani, amivel nagyobb hóban is úgy tudsz haladni, hogy nem ázik be. Mobiltelefonod töltsd fel indulás előtt, gondoskodj róla, hogy menet közben is fel tudd tölteni, már néhány ezer forintért lehet kitűnő powerbankeket kapni.

4. Néhány vezetéstechnikai tanács

Bár egy jó minőségű téli gumi nagy segítséget jelenthet, hogy az úton tudd tartani a járművedet, nem árt, ha a szokásosnál kissé visszább veszel a tempóból, és ügyelsz a helyes követési távolság megválasztására.

Kerüld a hirtelen kormánymozdulatokat, csak indokolt esetben válts sávot. Próbálj a sávon belül maradni, az útburkolati jelek csúszóssá válhatnak, ha elkapod az út széli fagyos, jeges területet, könnyen megpördülhetsz. Lehetőség szerint kíméletesen állj meg, kerüld a hirtelen fékezést.

Lehet, hogy "nagypapásnak" tűnik, de nem árt, ha két kézzel fogod a kormányt, bármikor felbukkanhat előtted egy hóbucka vagy egy elakadt jármű. Nem kell úgy szorítanod, hogy elfehéredjenek az ujjaid, de legyél észnél. Érdemes 100%-osan a vezetésre koncentrálnod, semmiképp se nyomkodd a telefonod és ne a rádióval foglalkozz.

téli út

+1 Hol állj meg?

Ha valami miatt meg kell állnod, lehetőleg parkolóban vagy egy arra alkalmas pihenőhelyen tedd azt meg. Az út széle vagy a leállósáv nem alkalmas arra, hogy rövidebb vagy hosszabb ideig időzz ott, mert könnyen lehet, hogy a mögötted jövő nem látja, hogy megálltál, és az végzetes következményekkel járhat.

Ha álló helyzetben járatod a járműved, jó ha 10 percenként lenyitod rövid időre az ablakot, mivel az utastérbe esetlegesen visszaszivárgó kipufogógázok fejfájást, hányingert okozhatnak, súlyosabb esetben halált idézhetnek elő.