Szép dobás volt anno a BMW-től az egyes széria, hiszen majdnem az egyetlen hátsókerék-meghajtású kompakt autót kínálták akkoriban. Ki is használták a konstrukciót, és az alapváltozatokba is nagy motorok kerültek, ha már lúd, legyen kövér. Persze az izgalmas felépítés komoly áldozatokkal járt, hiszen a sorhatosokat befogadó motortér az utas- és csomagtér elől vette el a helyet. Ráadásul utóbbi padlója magasan kezdődött, hiszen hátul el kellett férjen egy diffi és egy bonyolult futómű, tehát a versenytársakhoz képest kevés életteret nyújtott.

bmw-128ti-teszt-alapjárat

Aztán egy felmérésből kiderült, hogy az 1-es BMW vásárlóinak súlyos százaléka azt sem tudja, hol hajt az autója. Sokan a külső-belső dizájnért és a logóért fizettek, minek is foglalkozzanak a többivel. Azért a néhány élvezkedő vásárlóért pedig nem gazdaságos megtartani az alapokat, úgyhogy 2019-ben jött a váltás, a MINI elsőkerekes alapjaira került az új 1-es BMW. Hogy ez mennyire baj, azt majd eldöntik a márkarajongók, bár az eladási statisztikák alapján nem voltak olyan súlyos sértődések. Az elsőkerekes BMW 128 ti-vel együtt töltött hét után én sem tudok rosszat mondani, hajtson, ahol akar.

Viszont ez egy sportmodell, 128ti, amiből a 28 a teljesítményszint, a ti pedig a Turismo Internazionale rövidítése. Nem baj, ha elsőre semmit sem mond, hiszen először a hatvanas években használta ezt a jelet a BMW a sportosabb 1800 és 2002 modelleken, majd egy kis szünet következett. A ’90-es években nagy keletje volt a kompaktoknak, a BMW-nek viszont nem voltak ilyen alapjai, így az akkori E36, majd E46 3-asokat rövidítette le és jelölte ezzel a logóval. Ezután megint szünet következett, majd most 2021-ben visszatért a jelzés, és jelenleg a legerősebb 1-es BMW-t jelzi az M-es változat alatt.

Nem titkolja, mi is valójában

Kellemes egyéniség lett az új 1-es, még szemből sem keverjük össze a nagyobb modellekkel, viszont kétségkívül BMW. A vagány formák, az Angel Eyes-ra emlékeztető fényszórók és a hatalmasra nőtt vesék mind a márkaarculatot erősítik. Pedig azok a vesék már sokaknál kiverték a biztosítékot, de hát kell a levegő az autónak - illetve khm… el kell adni valahogy a kínai piacon is -, így ha melege van, nyílnak a rejtett lamellák a rácsok mögött.

bmw-128ti-teszt-alapjárat

Az amúgy is morcos dizájnra ráerősítettek néhány pirosra fényezett légbeömlővel és küszöbbel, ráadásul a szolid ti" felirat a hátsó sárvédő előtt sejtet valamit. Ha nyitott kipufogóval elmorog előttünk az autó, garantáltan összerakjuk, hogy itt valami igazán gonosz dologról van szó.

Ugyanúgy BMW belülről is, csak ne utazz vele messzire

Amennyi finom apró jelzés mutatja kívülről a ti" változat visszatérését, ugyanannyit kapunk belül is. Pirossal varrt bőr mindenhol, piros dekorcsíkok az üléseken és impozáns hímzett ti" logó a könyöklőn. Viszont a beltérben én ezt nem érzem elégnek, ott túlságosan beleolvad a már jól megszokott, ergonomikus kialakításba. Aki látott már modern BMW-t, az látta az 128ti belterét is. Persze ez nem negatívum, szeretem, mert otthonos, kényelmes, mindent megtalálok, csak a klíma és a zónaszinkronizálás ki/be kapcsoló gombjait rejtették előlem almenükbe.

bmw-128ti-teszt-alapjárat

Így, hogy a motor keresztbe került a motortérbe, egy tágasabb beltér fogad. Öt embernek még mindig nem az igazi - jellemző a kategóriára -, négy embernek viszont már kellő kényelmet és lábteret nyújt. Hátul egy kis fejtér még jól jönne a magasabb utasoknak, mert vagy befelé döntött fejjel utaznak, vagy nagyokat káromkodnak egy-egy kátyú után. Csomagtérnek is maradt hely az utasok mögött, összesen 380 litert pakolhatunk tele (ledöntött ülésekkel 1200 l), és még egy padló alatti tároló is marad.

bmw-128ti-teszt-alapjárat

Jól érzem magam, mert minden értem dolgozik, szól a remek Harman/Kardon hangrendszer, és suhanok bele a tájba kétszáz körül. Majd lenézek a kilométerórára és frászt kapok. A masszív és jól szigetelt beltér miatt annyira nincs sebességérzete az embernek, hogy a városban közlekedés szinte a tötymörgésnek tűnik. Kizárólag a feszes sportülések nem szeretnék, ha mi csak úgy lebegnénk az 128ti-vel, hiszen azok kizárólag a csapatásra írták alá a szerződést. Kemény a szivacsozás, masszív az állítható oldaltartás és a kagylós kialakításba belesüppedve olyat fog, hogy a legtempósabb kanyarokban sem közeledünk az ablakok felé. Sportos használat mellett remek, viszont a hétköznapokban fáj, bő száz kilométer után ajándék volt kiszállni az autóból.

Van benne akarat, ami kérdés nélkül a nyakadba szakad

De miért is panaszkodnék a hétköznapokra? Ez egy hot hatch, úgy is kell használni. Városban kisebb gázfröccsökkel is ugrik, a hangos kipufogóval pedig elég domináns élmény, még úgy is, hogy ez egy kompakt. Ha feltévedünk egy jó szerpentinre, a kormány mögötti fülekkel átvesszük a hatalmat a nyolcgangos automata váltó felett, és engedjük forogni, amíg lehet. 6500-as fordulaton kapjuk meg mind a 265 lóerőt, és már egészen alacsony, 1750-es fordulatszámról tol a 400 Nm-es csúcsnyomaték.

bmw-128ti-teszt-alapjárat

Ezt a tekintélyes teljesítményt csak az első kerekeken keresztül találkozik az úttal, így a rengeteg elektronika mellett egy mechanikus, önzáró differenciálmű segít a tempósabb kanyarokban vagy a padlógázos elindulásoknál. Nyikkan a kerék folyamatosan, valami mindig villog a műszerfalon, de hát ezért annyira intenzív és izgalmas.

Aztán elfogy a szerpentin és átkapcsolunk Sport módból EcoPro üzemmódba, minden megnyugszik, kék lesz a fedélzeti számítógép témája és elcsendesül az egyik kipufogóvég. Kenődős, lassú lesz a gázreakció, a váltó nyugdíjba megy és az egész autóból kimúlik a bugi. Majd berakjuk Comfort üzemmódba, ahol nem is igazán tudjuk, mi történik, kicsit nekem ez két szék közé esett. Maradjunk csak a Sportnál, az illik a legjobban az autó karakteréhez.

bmw-128ti-teszt-alapjárat

Muszáj kiemelnem a kipufogóhang kérdését, hiszen sok autórajongónak fájó pont. Egy kétliteres négyhengeresből lehet kicsikarni kellemes hangokat, de sosem lesz olyan igazi, mély, öblös hörgés, ezért ma már a legtöbb gyártó hanggenerátorral segít rá az élményre. Az a helyzet, hogy ahogy ülök az autóban, hallom azt a mennyei sportautós morgást és a popcorn-effekt visszadurrogást, annyira nem érdekel, hogy akkor most miből is jön pontosan. Csinálja csak, ahogy tudja, én meg élvezem.

Nem tudod mennyivel, de akkor is beveszed a kanyart

Az első kerekek nehezen tapadáshoz jutottak, és pillanatok alatt repül az autó, csak azt érezni, ahogy rángatja a kormányt. Dolgozni kell vele, hisz egy remekül áttételezett kormány, tempó mellett viszonylag kevés szervóval. Persze nem olyan nyers, mint húsz évvel ezelőtt egy hot hatch, de napjainkban ez egy közvetlen kormány, ami sokat mesél az útviszonyokról. Bőven érezni mikor kell ellenkormányozni, ha megindul kifelé az autó segge, bár a rengeteg kikapcsolhatatlan elektronika nem engedi a korlátlan szórakozást.

bmw-128ti-teszt-alapjárat

Hátul egy ügyes multilink futómű segít az úton maradásban, és ha a tesztautón nyári abroncs lett volna, talán még komolyabb oldalgyorsulást is elérek vele. Bár az ilyen jellegű sporthoz ott a versenypálya, én inkább egy szerpentinen hajtottam ki a lelkét, ahol a simább szakaszokon fantasztikus. A futómű kemény és rossz úton nagyon ráz, de jobb minőségű aszfalton mesésen veszi a kanyarokat, finoman bele lehet fékezgetni és kigyorsításnál pillanatok alatt összeszedi magát. Sokat enged a jó futómű és a márványtömb merevségű kaszni miatt, de oda kell figyelni, mert belül nem érezzük azt a tempót, amennyivel valójában hasítjuk a kanyart.

bmw-128ti-teszt-alapjárat

Városban piszkosul megindul, lehet vele lámpától lámpáig repülni, és ügyesen viselkedik a szűk kanyarokban, körforgalmakban, de sokszor érezni, hogy nem ez a vadászterülete. Ilyen helyzetekben beismerem, én is átváltottam néha EcoPro módba. A vasúti sínek és a kátyúk fájtak a feszes futómű, a 18-as felnik, peres gumik vagy a kemény ülések miatt. Az autó egyszerűen nem tud kikapcsolni, mindig ott van benne az a feszesség, és menni akar.

Biztosan kell M változat, ha olcsóbban ilyen ti-t kapok?

Őszintén tudom szeretni a BMW 128ti-t, mert egy remek sportautó. Ma már ez a teljesítmény nem akkora szám, mint mondjuk 15-20 éve, de bőségesen elég ebbe a másfél tonnás testbe, a remek futóművel és vezethetőséggel egy nagyon jó élményautó. Viszont csak ebben igazán jó, utazni és ingázni egy kicsit már sok. Nem a teljesítménnyel van a baj, hanem ezzel a konkrét sportosságra hangolt rendszerrel.

Ha valamivel szeretném összehasonlítani, akkor az egyik legközelebbi konkurense a Volkswagen Golf 8 GTI ClubSport lehet, bár abba egy kicsit több erő szorult. Árat tekintve viszont közel vannak egymáshoz, a Golf indulóára 13,5 millió forint, de hasonlóan felextrázva ugyanott tartunk. Nekem a BMW kívül-belül szebb és vagányabb, de ez az én ízlésem, mindenki döntse el magában.

Bárkinek tudom ajánlani, aki egy őszinte hot hatch modellt keres, és nem hiányzik belőle sem az összkerékhajtás, sem az a plusz 40 lóerő és 50 Nm nyomaték, amit a legerősebb 1-es BMW, az M135i tud. Az egy másik, jól elhatárolható liga, örülök neki, hogy elsőkerék-meghajtással is készülhetett egy ilyen sportos kis dög.

Ár tekintetében is más liga a két autó, mert az 128ti 13 millió forintról indul, míg az M135i 16,8-ról, ami már jelentős többlet. A tesztautó egy jól felextrázott változat volt, egészen 17 millióig feltornászták az árát, viszont el tudom képzelni, hogy az M-es változat ilyen extraszinten hasonlóan drágul. Mindenki döntse el magában, hogy szüksége van-e arra a többletre, amit az M-részleg nyújt, de aki csak egy vagány és sportos élményautót keres, az elégedett lesz az 128ti-vel is.

BMW 128ti (2021)

 • Lökettérfogat: 1998 cm3
 • Hengerek/szelepek: 4/16
 • Max. teljesítmény: 256 LE
 • Max. forgatónyomaték: 400 Nm
 • Hossz./szél./mag.: 4319/1799/1434 mm
 • Tengelytáv: 2670 mm
 • Saját tömeg: 1520 kg
 • Gyári vegyes fogyasztás: 6,1-6,4 l/ 100 km
 • Tesztfogyasztás: 9,5 l/100 km
 • CO2 kibocsátás: 170-157 g/km
 • Végsebesség: 250 km/h
 • 0-100: 6,1 s