A Mercedes-Benz A-osztályra épülő kompakt SUV modellje elég sikeres, hiszen csak Európában több mint 390 ezer darab fogyott az első szériából. Ideje akadt is a rajongóknak megvásárolni, mert lényegi változtatás nélkül élt meg hét évet a gyártásban.

Az első szériás GLA érkezése sok ellentmondásba ütközött, mivel a gyártó SUV-nak bemutatott autója annyira apró volt, hogy igazából méretei alig különböztették meg az alapjait adó kompakt városi kisautótól, az A-osztálytól. Ugyanakkor sportos vonalaiba belecsempészték a városi terepjárók meredek, magas hűtőmaszkját, a széles kerékjárati íveket nagy kerekekkel, na meg persze a gyártók összetéveszthetetlen terepes jelzését, a körbefutó műanyag betétet. Igaz, hogy az autó lényegesen alacsonyabb volt, keményebb a futóműve és meglehetősen szűk az utastere ahhoz, hogy szabadidő-autó legyen, mégis sikeres lett.

Mercedes-Benz GLA - nem lóg ki a kínálatból, biztonságosan semleges formát alkottak

Az első és a második generációt egymás mellé állítva az autó ránézésre letisztultabb lett, vonalaiban inkább hozza a SUV-s megjelenést. Valójában azonban a kompakt SUV megnőtt annyira, hogy tényleg szabadidő-autónak lehessen tekinteni. Nőtt az elődhöz képest három centimétert a tengelytáv, közel 12 centivel magasabb és hárommal szélesebb is. Egyébként az MFA2-platform (Modular Front Architecture), ami az autó alapjait adja meglehetősen rugalmas keretek között használható, hiszen erre épül az A-osztály, a B-osztály, a GLA, a GLB, a CLA és a CLA Shooting Brake is. Ezért a Mercedes kínálatából elég könnyű autót választani, ha az anyagi szempontok nem befolyásolnak, mert borzasztóan széles modellválasztékkal dolgoznak.

Mercedes-Benz GLA teszt Alapjárat

Az ötajtós,  emelt hasmagasságú cirkáló formavilága sportos megjelenésű, de semmi kihívó részletet nem hordoz magán. Talán pont abban rejlik majd a sikere, hogy mindenki számára elfogadható. Szemből hozza a jelen generációkra jellemző arcot az enyhén döntött, vékony, nyújtott lámpatesttel és a határozottan tiszteletet parancsoló, függőleges - óriás csillaggal kitüntetett – hűtőmaszkkal. Az egyetlen részlet, amin esetleg megakad az ember szeme, az az első lökhárítók mélyen ívelő élei, ezen felül minden részlet letisztult. Hátul teljes a szimmetria, a LED-es lámpák alatt két kipufogót imitáló króm ovál illeszkedik a lökhárító műanyag betétjébe. Valószínűleg a cég kommunikációjában a „kifinomult elegancia” jelzőt használnák a formatervre, számomra ez egyszerűen csak biztonságosnak tűnik.

Míg az első generáció inkább volt értelmezhetetlen divattermék, az új GLA egy sokkal praktikusabb dolog lett. Ha feltételezzük, hogy a szabadidő-autó számára fontos szempont a terepjárási képesség, mindenképp előnyös, hogy a nagyobb tengelytáv mellett érdemben nem változott (7 mm-t csökkent) az autó hossza, így rövidebb a lökhárítók túlnyúlása, ráadásul a hasmagasság is emelkedett. Az ránézésre egyértelmű volt, hogy az eső által kimosott vizesárkokkal tűzdelt bekötőn könnyebb lesz megközelíteni a balatoni nyaralót ezzel, mint az előző generációs GLA-val.

Mercedes-Benz GLA teszt Alapjárat

Első benyomásra az utakkal toleránsabbnak tűnő autón rögtön feltűnt a küszöböket takaró ajtók kialakítása, ami hasznos megoldás, mivel nem csak offroadozás közben koszolhatja össze a nadrágja szárát a gyanútlan sofőr, elég csak a téli latyakos időkre gondolni.

Az anyaországon belüli konkurenciát képviselő Audi Q3, BMW X1, de akár a Jaguar E-PACE és Lexus UX SUV modellekhez képest a Mercedes ügyesen játszik a méreteivel. Bár 4410 mm-es hosszával, 1611 mm-es magasságával és 1834 mm-es szélességével kisebb a versenytársaknál, a nagyobb tengelytávjának és a belső kialakításnak köszönhetően meglehetősen nagy láb- és válltér jut az utasoknak. Szerintem az utastér praktikuma szempontjából abszolút nyertes a Mercedes.

Mercedes-Benz GLA - mindent összeszedtek a vezetés támogatására

Bár a GLA nekem kifejezetten nagynak tűnt ahhoz képest, hogy a Mercedes legkisebb SUV-ja a palettán, én csak optikai csalódásnak gondoltam a látványt, amit a fehér fényezésnek tulajdonítottam. Az ajtók nyitása után világossá vált, hogy bármilyen kicsinek is számít ez az autó a külseje alapján, közel sem az.

A szélesre nyíló ajtókon kényelmes a beszállás előre és hátra egyaránt, ráadásul a hátsó lábtér megnyújtása miatt 4 személlyel sem kell szűkölködnie senkinek. De nem csak a lábtérnél érhető nyomon a méretváltozás kedvező hatása, vállban is érezhetően több szabad helyet kaptunk. A hátsó ülések alapvetően 40-20-40 arányban dönthetők, de a tesztautó felszereltségéhez hozzátartozott a feláras, előre húzható üléssor is, így az alaphelyzetben 435 literes csomagtér nagyon jól variálható.

Mercedes-Benz GLA teszt Alapjárat

A hátul utazók nem feltétlen a Mercedes leglágyabb kényelmét kapták, de a belépőmodellnél ne is keressünk ilyen tulajdonságokat, ha valaki sofőrrel szeret utazni, válasszon S-osztályt. Azért a pohártartós könyöklő, a két USB csatlakozás (USB Type-C Mini) és a már említett lábtér miatt kényelmetlennek sem mondható a hátulsó rezidencia.

Az első ülések kényelmesek, a kihúzható combtámasznak köszönhetően könnyen személyre szabható az üléslap, alacsonyabbak és magasabbak számára is. Az mondjuk sokat elmond a prémium árazásról, hogy a 16,7 milliós tesztautó csomagjába nem fért bele az elektromosan állítható fotel, sem az üléshűtés. Illetve bocsánat, volt elektromosan állítható része az ülésnek, a gerinctámasz. Imádtam. A középbox mérete meglehetősen nagy, itt találhatók az elöl utazóknak szánt USB-portok. Amennyiben zavar a kábeles megoldás, a tesztelt autóban vezeték nélküli töltésre is van lehetőség a középkonzol alján.

Mercedes-Benz GLA teszt Alapjárat

Nekem kifejezetten tetszett a kilincsek kialakítása is, amik az ajtó belső felén található kapaszkodók fölött vannak, ezért én úgy tudtam ajtót nyitni egy kézzel, hogy biztonságosan fogtam, nehogy kicsapódjon. Nem tudom, segítene ez azokon, akik a szűk utcában leparkolva nagyjából páros lábbal rúgják ki az ajtajukat másokra, de itt legalább nem lehetne azt mondani, hogy a konstrukció a hibás, nem a sofőr. A kilincs megoldása mellett rajongtam azért is, hogy az ülés és az ajtó között elhelyezett kis műanyag tálcába huppant a zsebemből első alkalommal kieső telefonom, ezért nem tűnt el az ülés alatt azonnal. A praktikus megoldások közé sorolnám, hogy a láthatósági mellényért sem kell ám a csomagtartóig kommandózni az autóhoz lapulva egy éjszakai defekt esetén, elég benyúlni az ajtózsebben található helyére.

 Az MBUX-rendszer kijelzői egyetlen irgalmatlan széles tabletnek tűnnek, ami a tapasztalataim szerint elég megosztó az emberek számára. A tesztautóban a nagyobbik, 10,25” kijelzőpárost (alapból 7”-os) szerelték, aminek ritka szép képe van, a nagy felbontás és a jó kontrasztarány miatt.  Nekem ez a kialakítás még mindig jobban tetszik, mintha a bal oldalon egy óracsoport helyére gyömöszölték volna az egyik kijelzőt, ami mellett középen ágaskodik egy odaragasztott tablet, mint a legtöbb új autóban. A kijelzőkön látható információk szinte teljesen személyre szabhatók attól függően, hogy mit hol és milyen színnel szeretnénk látni. Bár ilyen szabad kezet tulajdonképpen még egyik autóban sem kaptam, a legjobb az egészben az volt, hogy vezérelhető a rendszer a Mercinél már bevált touchpaddal, az érintőkijelzőről, a kormányon lévő gombokkal és érintésérzékeny  felületekkel, vagy a Linguatronic hangvezérléssel is.

Mercedes-Benz GLA teszt Alapjárat

Prémiummárkáról lévén szó, nem is kérdés, hogy az anyaghasználat kiváló, de azért akadt egy-két zavaró részlet. Az egyik az ajtókon és a kesztyűtartón látható műanyag betét, ami nekem kicsit elgagyizta az összképet. A másik a zongoralakk, ami szerintem nem néz ki rosszul, főleg éjszaka, de a pár ezer kilométeres tesztautóban látható nyomok alapján borzalmasan karcos lesz idővel, nem mellesleg minden ujjlenyomat látszik rajta. A szellőzők, gombok, a középkonzol ajtajai, sőt, tulajdonképpen minden, amit mozgatni lehet kellő ellenállással mozdul meg, emiatt egy pillanatra sem éreztem azt, hogy egyszer majd a kezemben marad.

Mercedes-Benz GLA  – hogy merészel dízel lenni 2020-ban?

A motorválaszték szempontjából van minden, mi szem-szájnak ingere, a dízelmotorok mellett többféle benzines és hibrid erőforrást is kínál a Mercedes. Autópályázásra még mindig a dízelek üzemelnek a legjobb hatásfokkal, de ha valakit zavar a hang, nem jár autópályán, vagy menthetetlenül összezavarta a dízelbotrány, annak van alternatív választék.

A GLA dízeles motorválasztékában háromféle teljesítményszint közül választhatunk. A tesztautót az OM 654-es kódú 2,0 literes, 4 hengeres erőforrása hajtotta, ami 150 lóerő leadására képes, de opcionálisan választható belőle a 220d jelzésű, 190 lovas változat is, ugyanezzel a motorral. Ami érdekesség, hogy a belépőszintű 180d az A-osztály 1,5 literes négyhengeresével szemben itt a már említett 2,0 literes erőforrás 116 lovas változatát jelenti.

Mercedes-Benz GLA teszt Alapjárat

A teszt alatt a 200d-t sikerült változatos körülmények között nyektetni, és egészen pozitív élményt nyújtott. Bár a tesztautó alatt nem volt összekerékhajtás, ami valószínűleg súlyban és hajtási veszteségben is hátráltatná a teljesítmény hasznosítását, így is meglepően dinamikus volt vele a nagy fehér lufi. A dinamikát természetesen a végtelen mennyiségű fokozat (jó, nem végtelen, pontosan 8-at tud előre a DCT) között folyamatosan kapcsolgató automata sebességváltó és a motor jó összehangolásának köszönheti a verda.

Városban nem nagyon forgatja a dízelt, a teszt alatt gyorsan pakolgatta (komfort módban) a fokozatokat, folyamatosan 1600-2500-as fordulatszám között a nyomatékcsúcson tartva az autót. Sport módban szerintem értelmetlenül túlforgatja a motort, szerintem semmivel sem ment jobban, mint egy normál padlózásnál, viszont a gázreakció is zavaróan érzékennyé válik. 

Mercedes-Benz GLA teszt Alapjárat

Az elöl MacPherson, hátul többlengőkaros futóművel szerelt merev SUV karosszériája alatt 18”-os kerekek voltak a tesztautón. A 235/55-ös abroncsok egyébként egészen jó kanyarstabilitást adnak, bár azt gondolnám, egy ilyen emelt hasmagasságú autón inkább a komfortosság a fő szempont, így elbírna egy kisebb felnit magasabb gumival.

Mercedes-Benz GLA - nem jó terepen, kicsit buta aszfalton, de remek vele utazni

Be kell valljam, bár ültem már a csillagos márka különféle autóiban, de hosszabb teszten még nem volt nálam egy sem. Valamivel kevesebb mint 900 km-t mentem az autóval, aminek a nagy része városi közlekedés volt. Mivel alapvetően úgy állok az autóteszthez, hogy sajátomként kezelve használom a napi teendőimhez (és ez városi kilométerben kifejezve napi 70-100 között alakul), így elég hamar kiderül számomra, hogy mennyire segíti az életemet a technika. A GLA-val pedig kifejezetten jó közlekedni.

Nem szeretném, hogy úgy tűnjön túlságosan fényezem a márkát, de erről a típusról nehéz rosszat mondani, mert az autó összhatása nagyon jó. Több apró, jól kitalált, jól megvalósított részlettel teszi kényelmessé az utazást, aminek az az eredménye, hogy sokkal kevesebb stresszel jár a forgalom.

Mercedes-Benz GLA teszt Alapjárat

A kategóriatársakhoz képest hosszabb tengelytáv előnyösen hat az utastér méretére, ami pozitív tulajdonság, bár az is tény, hogy a nagyobb tengelytáv valamivel nagyobb fordulókört is eredményez az átlagnál, így egy hajszállal talán macerásabb Y-fordulózni a GLA-val.

Amikor egyszerre forgattunk a Tesla Model 3 és az Mercedes-Benz EQC-vel, akkor tűnt fel először, mennyire durván jól van szigetelve a német prémium. A GLA-ban sem spóroltak sokat a hangszigetelésen, ennek köszönhetően felhúzott ablakokkal gyakorlatilag suttogva is lehet beszélni a kocsiban, bár Budapesten azért akadnak olyan utak, amihez ez is kevés. Máris van létjogosultsága a Ranger Raptornak.

Bár a Mercedes komfortfutóművet emleget a katalógusban, én valami lágyabb dolgot vártam volna. Félreértés ne essék, remekül kilépi a kisebb-nagyobb úthibákat, de én nem bírok megbékélni azzal, hogy egy SUV ennyire feszes legyen. Kanyarban minimális az oldaldőlése, meglepően jól fogja az utat és autópályás tempónál is nagyon stabil az autó, igazi utazóeszköz. Vizes úton induláskor nagyon könnyen elpörögnek az első kerekek, amit az elektronika pánikszerűen próbál megfogni. Ilyenkor az autó komoly háborút vív saját magával, miközben a motor felől érkező nyomatéktengert igyekszik megfékezni az elpördülő kerekek miatt, és ennek a zaja azért behallatszik ilyenkor az utastérbe.

Mercedes-Benz GLA teszt Alapjárat

A dízelmotor hangja nem durván zavaró, de idővel biztosan romlik a zajhelyzet, ahogy az lenni szokott. Csak városi használatra talán nem a legjobb választás, de ha az ember rendszeresen tesz meg vele nagyobb távokat, akkor ki tudja használni az erőforrás terhelhetőségének előnyeit.

Az MBUX-rendszernél jelenleg nem nagyon tudok jobban működőt említeni az általam eddig próbált autókból, ráadásul a hangvezérléssel kiegészített vezérlés maximálisan támogatja a vezetést.

Biztonsági extrákból is akad bőven a szabadidő-autóban. Az egyik ilyen a szériafelszereltség részét képező aktív vészfékasszisztens, amely nagyon hasznos, de egyszer-kétszer a frászt hozta rám. Nyilván megvan az oka, hogy akkor avatkozik be, amikor azt kell neki és hasznos, szóval megéri kicsit mindenre ráhagyni előttünk, és nem kikapcsolni. Ezen kívül az autópályás közlekedést elfogadható módon támogatja a követési távolságot és a sávot tartó asszisztens, utóbbi számomra az eddigi legjobban működő ilyen extra, hiszen nem kóvályog, és valamilyen hatodik érzék segítségével akkor sem jön zavarba, ha épp random eltűnik a felfestés egy része.

Mercedes-Benz GLA teszt Alapjárat

Fogyasztás szempontjából is meglepett, a teljes átlag 7,8 literre jött ki. Ehhez hozzátartozik, hogy nem szerénykedtem a gázpedál használatával, és rengeteget álltam dugóban vele.

Mercedes-Benz GLA ár és összegezve

Összességében remek élmény volt a GLA-t tesztelni. Igazából semmi kitűnő dolog nincs benne, inkább úgy fogalmaznék, hogy rengeteg már ismert apróságot gyűjtöttek össze és tettek bele úgy, hogy az jól is működjön. A sok kis apróság együtt nagyon élhetővé teszi ezt a járgányt, ami főként azok számára előnyös, akik sokat vezetnek. Nem is meglepő, hogy a németek prémium termékeket gyártó márkájának még a belépőmodellje is kifejezetten a hosszú utazások támogatására született, hiszen rengetegen ingáznak náluk nagy távokat.

A modern kor igényeinek megfelelően rengeteg személyreszabási lehetőséget engednek a felhasználónak, talán a legtöbbet a piacon, ami érdemi előnyt is jelenthet a vásárlók meggyőzésére. A Mercedes árazásán persze lehet vitatkozni, ár-érték arányban nem feltétlen éri meg a legtöbbünknek idehaza. Ettől függetlenül, aki sokat közlekedik autóval és valami kisebb méretű, de kényelmes prémium SUV-t keres, annak jó lehet ez az alacsony fogyasztású, de nagyon dinamikus verda.

Egyébként ez az autó elég jól rámutat arra, hogy nem kizárólag a világmegváltó újítások idejét éljük. Nincs is szükség rá, hiszen az utóbbi időben nagyon sokat „okosodott” kocsik gyártói rengeteg különlegességet kitaláltak már, egyszerűen csak össze kell gyűjteni és használható formában kell beépíteni. Ezt pedig remekül hozza.

A GLA leggyengébb verziójának listaára 11,5 millió körül indul, a közepes motorral szerelt extrázott tesztautó viszont már 16,7 milliót kóstál. Ekkora méretű SUV-t könnyedén lehet sokkal olcsóbban is találni, akár egy Toyota Rav4 vagy Mazda CX-30 formájában is, de ha valaki csak a német prémium irányában tud gondolkozni, annak a Mercedes legkisebb SUV-ja jó választás szerintem.

Mercedes-Benz GLA 200d DCT (2020)

 • Lökettérfogat: 1950 cm3
 • Hengerek: 4
 • Max. teljesítmény: 150 LE / 3400-4400
 • Max. forgatónyomaték: 350 Nm / 1400-3200
 • Hossz./szél.: 4410/1834 mm
 • Tengelytáv: 2729 mm
 • Saját tömeg: 1625 kg
 • Vegyes fogyasztás: 5,8-5,3 l /100 km
 • Tesztfogyasztás: 7,8 l /100 km
 • CO2-kibocsátás: 153-138 g/km
 • Végsebesség: 174 km/h