Milyen menő városi kisautók jöhetnek szóba 2020-ban?

Kozma Ádám
Közzétéve:
2020-07-26, 13:00

Ezek lennének az idén megvásárolható legjobb városi kisautók?

Nyilvánvaló, hogy minden típusnak megvan a maga baja és előnye is egyaránt. Ha más előnye nincs, marad hát az, hogy tetszik annak, aki megvenné. Jó, tudom, ha az ember csak az érzelmei szerint választ járművert magának, annak könnyen viharossá válhat az élete, de van, akinek ez okoz élvezetet. Az utóbbi pár év bőven hozott olyan városi kisautót, amiből lehet válogatni. Ez alapján a britek legnagyobb autóvasalással foglalkozó portálja, a What Car? nagyot merített, és összerakott egy elég vegyes listát.

Ez a kategória egyébként mindenféle autót érint, sokféle embertípus megtalálhatja a magának valót közöttük. Lehet racionálisan választani azok számára, akik egyszerű és megbízható közlekedési eszközt keresnek. Vannak a legjobb városi kisautók között is “prémium” termékek a kényelem és a stílus kedvelőinek, de akadnak igazán sportos darabok is.

Ugyan a lista azokat a fiatal használt autókat gyűjtötte össze, amik jelenleg elérhetők az angol piacon, de szerintem abszolút megvan az átfedés a hazai lehetőségekkel. Persze nem mindenkinek ez a 10 autó az optimális alternatíva, én erősen hiányoltam például egy Yarist vagy Micrát a listáról, holott ezek sem kevésbé divatosak, mint mondjuk egy Corsa vagy Polo.

A használtautó-vásárlás persze elég nagy lutri, könnyen köthetünk jó üzletet, de megeshet, hogy egy kupac problémát veszünk magunknak. Ha nem vagy tisztában azzal, hogy milyen szempontok szerint kell megvizsgálni egy kiszemelt darabot, érdemes szakértői segítséget kérni mondjuk az ECDH-tól itt.

Audi A1

Az új A1 megjelenésével végre előrukkolt egy, a márkához illő városi kisautóval az Audi. Szerintem az A2 egyszerűen nem volt méltó a prémiumgyártó formaterveihez, az A1 viszont sikeresen bizonyítja rátermettségét. Prémiummárkához méltóan az A1 tipikusan az a városi kisautó, ami a kényelem és a külsőségek kedvelőinek igényeit elégíti ki. Minőségi anyagok, dögös forma és széles motorválaszték. Ha megfelelő erőforrással választod, akkor egyetlen hátránya elsősorban az ára lehet, de az első generáció darabjai közül talán már lehet kapni elérhető áron is.

A legnagyobb hazai használtautós portálon már 2,5 millió forint körül lehet találni, igaz ezek már 8-9 éves példányok.

Audi A1

Opel Corsa

A Corsa az évtizedek során már bevéste magát a városi kisautók közé, szép számmal rohangálnak belőle idehaza is az utakon. Jelen esetben az E Corsa használt darabjai jöhetnek szóba, ami alapvetően a D Corsa frissített változata, amit 2015-től 2019-ig gyártottak. A D Corsa egyébként épp csak 2 ponttal maradt le az Év Autója díjról. Mivel bőven van belől eladó darab, lehet válogatni a kínálatból. Egy biztos, a Corsa alapvetően egy jó kiállású városi kocsi, egyszerű közlekedési eszköz lehet.

A legnagyobb hazai használtautós portálon már 2 millió forinttól találni.

Opel Corsa E

Honda Jazz

Ha valahol, hát a városi kisautóknál 2020-ban is nagy előny a praktikum. Ezt figyelembe véve célszerű választás a japános praktikummal megáldott Honda Jazz. A dönthető, padlólemezbe süllyeszthető hátsó ülések nem jellemző tulajdonságok a kategóriában, így ha esetenként szükség lehet a nagyobb raktérre, ez az autó a jó választás. A 2013-ban bemutatott 3. generáció darabjai közül lehet válogatni.

A legnagyobb hazai használtautós portálon már picivel 3 millió forint alatt találni.

Honda Jazz 3. generáció

Renault Clio

A Clio meglehetősen népszerű kisautónak számít, nem is csoda, hiszen 3. generációja megnyerte az Év Autója díjat 2006-ban. A jelenlegi listában a 4. generáció példányai kerülnek szóba, amiből csak 5 ajtós változatot lehet kapni, kombi és hatchback kivitelben. A franciák szeretik teletömni mindenféle extrával az autóikat, így a Clio modellből is elérhetőek rendesen szétextrázott darabok is azoknak, akik igénylik a Navit 7 colos kijelzővel, az automata lámpákat és ablaktörlőket, valamit a kulcs nélküli indítást. A dízel és a kisebb benzines erőforrások is jó fogyasztási értékeket tudnak.

A legnagyobb hazai használtautós portálon már 2 millió forint alatt találni.

Renault Clio 3. generáció

Hyundai i20

Akinek a prémium életérzés helyett a megbízhatóság és az egyszerűség a fontos szempont, annak a Hyundai i20 jó lehet. Bár az úthibák és a külső hatások jobban bejutnak az utastérbe, a gyári garancia hossza is jó jel a megbízhatóság szempontjából ennél a városi kisautónál.

A legnagyobb hazai használtautós portálon már 2,5 millió forint alatt találni.

Hyundai i20

Mini

Nem tudnék vitatkozni azzal, az egyik legstílusosabb városi kisautó a Mini. Jól vezethető és izgalmas, ami rendesen kilóg a piacon kapható autók megszokott vonalaiból. Ennél az autónál közel sem a praktikum az elsődleges szempont, itt a vezetési élmény és az életérzés az, ami megdobbantja az ember szívét. Annak, aki éli az autózást és hajlandó kompromisszumot kötni a racionalitás kárára, ez a legjobb városi kisautó, ami nap mint nap mosolyt csalhat az arcára.

A legnagyobb hazai használtautós portálon már 4 millió forint körül találni 2015 utánit.

Mini hatchback

Volkswagen Polo

A VW Polo talán az egyik legkeresettebb városi kisautó Európa-szerte. A komoly történelemmel rendelkező típusnak esetünkben az 5. generációs faceliftes változata jön szóba, amibe már a mostanában használt biztonsági rendszerek és az okostelefonos csatlakozási lehetőségek is elérhetők. A konszern széles motorpalettájából lehet válogatni, az What Car? pedig a kisköbcentis turbós benzinmotorokat ajánlja, mivel jó fogyasztásuk mellett sokkal halkabbak, mint a dízelek. Az autó egyébként elég kényelmes és jól szigetelt, sok kategóriájában versenyző társához képest a szélzaj is kisebb benne.

A legnagyobb hazai használtautós portálon már valamivel 2 millió forint felett találni a 2014-es facelift utánit.

VW Polo 5. generáció

Seat Ibiza

A Seat városi kisautója nem feltétlen az eladási listák királya volt, de nagyon népszerű, és 1984-es megjelenése óta a név már bőven egybeforrt azzal, amit ez a kategória képvisel. Az 2017-es 5. generáció megjelenése azonban meghozta a fordulatot a (német) spanyol autógyártónak, amikor a második helyen végzett az Év Autója választáson. Kétségkívül kívánatosabb karosszériájának köszönhetően jól mutat a forgalomban, ráadásul jól felszerelt és praktikus utastérrel rendelkezik. A VW-konszern motorpalettájából lehet válogatni ehhez a típushoz is. Itthon viszonylag kevés van az 5. generáció példányai közül, ha ilyenre vágyik az ember, érdemes körbenézni a külföldi piacon is.

A legnagyobb hazai használtautós portálon alig van az 5. generációból elérhető darab, az is bőven 4 millió felett.

Seat Ibiza 2017

Ford Fiesta

A hazai flottás kocsik egyik elterjedt típusa a Fiesta. Nem véletlen közkedvelt városi kisautó, hiszen formavilága könnyen emészthető, széles körben elterjedt. A 7. generáció menettulajdonságainak köszönhetően egy igazán élvezhető járgány tud lenni, ráadásul megannyi motorváltozattal volt szerelve, aminek köszönhetően bárki megtalálja az optimális kisautót magának. Bár ennek az autónak is vannak hátrányai, sokan panaszkodnak a Ford döcögős infotainment rendszerére például, de az összkép ettől még elég jóra sikerült.

A legnagyobb hazai használtautós portálon 7. generációból van választék 3 millió körül.

Ford Fiesta mk7

Skoda Fabia

A What Car? értékelései alapján a használt kategória legjobb városi kisautója 2020-ban a Škoda Fabia lett. Minden embernek más és más fontossági sorrendje van az autók tulajdonságait tekintve, és a Fabia leginkább a racionalitás jegyében kapta meg a kiemelt pozíciót. Ha az ember nem foglalkozik annyira az autóban használt anyagok minőségével, és tényleg egy egyszerű, megbízható közlekedési eszközt keres, akkor a Fabia 5 ajtós hatchbackje igazán jó választás. Nem mellesleg azok, akik szívesen áldoznak egy kis plusz pénzt a sportos megjelenésért, a Fabia esetében kapják a legolcsóbban ezt az extrát, bár a felsoroltak közül majdnem mindegyiknek van sportosított változata. A Fabia praktikus utastere elég nagy helyet biztosít, és elég kényelmes is a napi használathoz. Széles motorválaszték mellett a felszereltség is eltérő, éppen ezért van, hogy a 3-4 éves darabok ára 2 millió és 4 millió forint között változhat.

A legnagyobb hazai használtautós portálon 2016 utáni példányok akadnak már 2 millió körül.

Škoda Fabia 2018

Neked melyik autó hiányzik a listáról és melyik az, amit azonnal kihúznál?

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Használt Ford Focus az autópályán
2019. június 02.
Az 500 ezer és 1 millió forint közötti áron elérhető használt autókból vajon melyik típusok közül érdemes válogatni?
Volkswagen Golf III elölről
2020. június 26.
A többek közt a koronavírus okozta márciusi mélypont után egyre többen mutatnak vásárlási kedvet.

További hírek