Strandra járós: Mercedes-Benz E400 Cabrio – Teszt + Videó!

Frissítve:
2018-11-10, 12:22

A Mercedes-Benz felső-középkategóriás modelljének tető nélküli korszaka 1992-ben kezdődött, azóta már a hatodik generációs E-osztály van porondon. Oké, a 333 lóerős V6 több mint elég, pazar az autó belseje és nem fázik a tarkóm 15 fok alatt sem, de vajon a gumicsónak befér hátra?

Az elnyűhetetlen W124-es Mercedes legendája még egy kézzel fogható dolog, és az is marad jódarabig, hiszen számos, 500 000 – 1 000 000 kilométert futott darabot lehet találni manapság is az utakon. A szedán gyártása 1984-ben kezdődött a kabrió kivitellel 1992-ben a jelentkeztek, ezzel a modellel indult el a későbbi E-osztály tető nélküli útjára is. 1987-ben a W124-essel mutatkozott be először a 4MATIC összkerékhajtás, azonban kupékhoz, kabriókhoz ez az extra nem volt rendelhető. 2018-ban a hatodik generációs kabrió E-osztály legerősebb benzinmotorjához (kivéve az AMG) alapáron 4MATIC társul, ahogyan sok más, kabriós életérzéshez elengedhetetlen kényelmi berendezés. Valóban élhető-e ez a kétajtós, négyévszakos kabrió, és vajon befér-e hátra a gumicsónak?

Mercedes-Benz E400 Cabrio – 4 évszakos

Hogyan vegyítsd az eleganciát a könnyed, tetőnélküli dinamizmussal? Hát valahogy így, ahogyan az új E-osztály kabrió teszi. Ennyiféle variánst egyetlen prémium márkánál sem találni, hiszen ezen kívül limuzin, kombi, All-Terrain, Coupé és AMG kivitelben is létezik. A most tesztelt A238-as kódjelű modell könnyedén összetéveszthető az eggyel kisebb, C-osztály vagy az Sonderklasse kabriójával, igaz, az S-osztály már látványban is egy jóval előkelőbb jármű, talán az első fényszórókban található menetfények alapján a legkönnyebb őket megkülönböztetni: a C-ben egy, az E-ben 2, az S-ben 3 csíkot találni.

Mercedes-Benz E400 Cabrio

Gorden Wagener, a Mercedes mondhatni fiatal dizájnfőnöke igazán üdítő megjelenéssel ruházta fel korunk Mercedeseit: harmonikus, hullámzó forma, mely kompakt farban végződik, a tető lenyitott állapotában szinte észrevehetetlenül simul a fém alá. A powerdome fantázianévre hallgató domborulatok a motorháztetőn, az ügyesen elnyújtott LED-es hátsó lámpák kristály hatású betéttel mind-mind a lágy és kecses formavilág extravagáns elemei, sehol egy szögletes részlet, gyakorlatilag minden a helyén van. A keret nélküli első ablakok is külön figyelmet érdemelnek, ahogyan a leereszthető hátsó üvegek is, amik ilyenkor a fent lévő tetővel összefüggő, szellős nyílást alkotnak együtt.

Mercedes-Benz E400 Cabrio

Mercedes-Benz E400 Cabrio – Kifinomult belső

Mercedest birtokolni bizony sosem volt olcsó mulatság. A Stuttgartiak nagyon értenek ahhoz, hogy nívósnak, magas színvonalúnak láttassák a belteret, de nem csak annak látszik, hanem valóban az is.

Mercedes-Benz E400 Cabrio

A hosszú, testes ajtókat kitárva, majd helyet foglalva a kezedbe nyújtja a biztonsági, tapinthatóvá válnak a nyíltpórusú szilfa díszítőelemek, a minőségi bőr, fém kombinációjával. Árad belőle az exkluzivitás, nem beszélve a Burmester-hangrendszer parádés, fémes hatású hangszóróiról és a turbina-szerű légbeömlőkről, a hangulatvilágításról. A közös borítóüveg alatt 17,8 és 21,3 centis kijelzők fekszenek, a sofőr előtt található kisebbik kijelző stílusa változtatható, a Command-rendszer nagy része a központi kijelzőn tűnik fel, gyors, átlátható a rendszer, bár a kezelését kicsit szokni kell, hiszen a kormányon található érintőgombokkal, a középkonzol tárcsájával és a felette található, írásfelismerő érintőpanellel is irányítható, ja és van jó pár dedikált gombunk is!

Mercedes-Benz E400 Cabrio

A szövettető nyitása és zárása mindössze 20 másodpercet vesz igénybe és egészen 50 km/órás tempóig kivitelezhető. Alapból fekete színben pompázik, de választható sötétkék, sötétbarna és sötétvörös színekben is, ilyenkor a belső bőrök színe is hozzáigazodik. A sajtóanyagot olvasgatva kiderül, hogy az új E-osztályban található bőrülések képesek visszaverni a napfény nagy részét, tudományosan ezt nem magyarázzák meg, de valóban nem éreztem forrónak egyetlen alkalommal sem.

Mercedes-Benz E400 Cabrio

A másik érdekesség, amire felhívnám a figyelmet, az a szélvédelemre, hőérzetre fordított kimagasló figyelem. Az úgynevezett Airscarf három fokozatban képes meleg levegőt fújni a váll és a tarkó környékére, és ezzel egy időben a könyöklőt és az ülést is fűti elöl, így biztosítva a kellemes érzetet hűvösebb időben. A másik ilyen extra az Aircap, mely a hátsó szélvédő keretből egy gombnyomásra kiemelkedő műanyag lapocskát takar, így csökkentve minimálisra a szél mozgását az utastérben nagyobb tempónál.

Mercedes-Benz E400 Cabrio

A tengelytáv-növekedés bizony jót tett a közepes kabriónak, igaz, hogy nem fejedelmi, de jut hely a hátsó utasoknak is, bár a meredek támlák okozhatnak kényelmetlenséget. A tetőt működtető szerkezet sok helyet foglal a csomagtérből, zárt tetővel 385 liter, nyitottal 310 literre csökken a mérete, de ha ez sem elég, a hátsó ülések 50:50 százalékban hajthatók le.

Mercedes-Benz E400 Cabrio

Mercedes-Benz E400 Cabrio – Nem feltétlenül kell az AMG

A kezdetekben ötféle motorral kínálták a Mercedes E-osztály kabrió változatát és amíg az AMG-változatok be nem mutatkoztak, addig a tesztautóban helyet kapó, 3.0 literes, V6-os turbós benzinmotor tűnt a legveszélyesebbnek. 333 lóerejének és 480 Nm-es maximális nyomatékának köszönhetően nem igazán van ellenfele, de sokkal inkább himbálózó, kényelmes ladikhoz hasonlítanám, nem igazán akar ő sportautósan viselkedni.

Mercedes-Benz E400 Cabrio

Természetesen ha kell, a V6 – amit a sorhatos motorok váltanak a Mercinél - kellő lendülettel ruházza fel az 1,8 tonnás testet, én személy szerint sokkal inkább a gondtalan suhangatást élveztem vele, igaz, az 5,5 másodperces 0-100-as sprintet nem tudtam nem kipróbálni párszor, ellentétben a 250 km/h-s végsebességgel az óra kiakasztását.

Mercedes-Benz E400 Cabrio

A turbómotor erejét alapáron a kilencsebességes automata váltó juttatja el mind a négy kerékhez, ennek és a már említett tetemes súlynak is betudható, hogy lendületesen autózva képes volt a kompjúter 15-17 literes fogyasztást is jelezni. Nos, ha nem paskolgattam volna erőszeretettel a 9G-Tronic váltó füleit a kormány mögött, nem vágytam volna szerény durrogásokra, hörgésekre akkor jóval olcsóbba került volna a Lupa-Beach-es túra, a gyári adatok 6-11 liter között mozognak, valójában a 11 liter környéke az életszerű.

Mercedes-Benz E400 Cabrio

Mercedes-Benz E400 Cabrio – Ringatózz a nap alatt!

Mint már említettem, ténylegesen sportos géneket nem igazán érdemes keresni az E400 Cabrióban, sokkal inkább illik hozzá egyfajta elegáns suhanás, méltóságteljes haladás. No meg amúgy is, a kabriózás a legtöbb esetben nem arról szól, hogy a határon autózzunk, sokkal inkább a gondtalan autózásról a természet lágy ölén.

Mercedes-Benz E400 Cabrio

Az E400 Cabrio kormánya túl sok visszajelzéssel nem szolgál, alapvetően pontos, a futómű sem hagy igazából cserben tempósabb kanyarokban. Alapáron a limuzinhoz képest 15 milliméterrel alacsonyabb, Direct Control futómű kerül alá, de értelemszerűen rendelhető adaptív lengéscsillapítással sőt, többkamrás légrugós rendszerrel, vagyis Air Body Controllal is kérhető a még simább bőrért. Őőő, izé, futásért.

Mercedes-Benz E400 Cabrio

Vezetéstámogató és biztonsági berendezésekben bővelkedik az E400 Cabrio, ugyanazt tudja, mint limuzin vagy kombi kivitelben, akár fél-önvezetésre is képes - az adaptív tempomatot és sávtartást bekapcsolva csupán a kezünket kell pihentetni a kormányon, ügyesen veszi a kisebb kanyarokat ilyenkor, de a sofőr fél szeme bizony az úton kell legyen.

Mercedes-Benz E400 Cabrio ár és összegezve

Nos, az E-osztály kabrió változatának ára a 184 lóerős 2.0 literes benzinmotorral 16,8 millió forinttól kezdődik, 4MATIC-kal már közel 1 millióval drágább. Dízel fronton a 194 lóerős 220d jelenti a belépő szintet 17,4 milliótól, a csúcsot a 400d viszi 21,8 milliótól. Húzós számok ezek, de ha belegondolsz abba, hogy az E400 Cabrio egyedülálló a piacon, akkor könnyebben elnézed neki.

Mercedes-Benz E400 Cabrio

Méretpontos konkurense, és aki hozta ezt a prémium szintet, az talán a most kifutó 6-os BMW volt, ebben a méretkategóriában nincsenek más kétajtós modellek. Ennyi pénzért tehát nem csak egy státusszimbólumot vásárolhatsz, hanem egy igazi élményszámba menő, 10-20 év múlva kuriózumnak számító kabriót. Árban, fogyasztásban és funkciójában is helyettesítheti más autó, de amit a Mercedes kínál, az valóban csillagoshoz méltó, aztán majd az idő eldönti, hogy méltó lesz-e a W124-es Cabrióhoz.

Mercedes-Benz E400 Cabrio (A238) 4MATIC 9G-Tronic

 • Lökettérfogat: 2996 cm3
 • Hengerek/szelepek: 6/24
 • Max. teljesítmény: 333 LE
 • Max. forgatónyomaték: 480 Nm
 • Hossz./szél./mag.: 4826/1860/1428 mm
 • Tengelytáv: 2873 mm
 • Saját tömeg: 1860 kg
 • Vegyes fogyasztás: 11,4 l /100 km
 • Tesztfogyasztás: 15,8 l /100 km
 • Végsebesség: 250 km/h
 • 0-100: 5,5 s

Kapcsolódó írások

Hullócsillag? – Mercedes E-osztály W210
2018. augusztus 25.
A W210-es egy új arculatot és vállalatfilozófiát képviselt a Mercedes palettáján a 90-es évek közepétől. Nem generációkra tervezték, mégis szépen teljesít!
2019 Mercedes-Benz E300e oldalról
2018. december 05.
Hivatalosan is megérkeztek a Mercedes-Benz E300e specifikációi és ára, olcsó az nem lesz, gyors viszont igen!
2019. január 23.
Elegáns külső, komfortos belső, maximális menetteljesítmények. A Mercedes ikonikus roadster-szériája ezeket a tulajdonságokat egyesíti már több, mint 50 éve!
 S500 Coupé
2018. október 26.
Két éve már, hogy az Alapjárat létrejött, azóta már több mint 100 videó került fel YouTube csatornánkra. Ezek közül válogattam ki Neked a személyes kedvenceimet!