2020. április 18. | 13:00

Szebb, erősebb és nagyobb hatótávot is ad a franciák megújult villanyautója.

Az elektromos Renault ZOE már nem mai darab, a 2012-es Genfi szalonon mutatkozott be, de a hazai piacon ugyanakkor csak 2016 óta van jelen, részben emiatt hat még mindig frissnek a forma és emiatt nem tűnik fel, hogy időközben megérkezett a második generáció. A 2019 év végén bemutatott kettes ZOE minimálisan megújult külsővel, átrajzolt belsővel, erősebb motorral, nagyobb akkumulátorral és persze nagyobb hatótávval várja leendő tulajdonosait.

Annak idején a legelső ZOÉ-k 22 kWh kapacitású akkumulátorral és 90 lóerős motorral gurultak ki a franciaországi gyár kapuján, reálisan megtehető hatótávuk 150 km környékén alakult. A modell 2016-ban kapott egy ráncfelvarrást, megjelent a 41 kWh-os akkumulátor és a motorkínálat kibővült egy 110 lóerős verzióval. Akkor már 300 km-t is elmentek egy töltéssel az elektromos kisautók. A második generációban azonban már 52 kWh kapacitású akku található és ennek megfelelően szép nagy hatótávokra képes.

Renault ZOE – első ránézésre nem sok minden változott, ami azt illeti, másodikra sem

Maradt a csajos, cuki külső, mert a vásárlók jelentős hányada pont a forma miatt döntött a ZOE mellett korábban, így ahhoz csak módjával mertek hozzányúlni a tervezők. A leginkább szembetűnő változás az orrészen érhető tetten: újak a fényszórók, a motorháztető, a hűtőrács és a lökhárító. Immáron elöl-hátul fényérzékelős, pazarul világító full LED fényforrások járnak az autóhoz, ráadásul kanyarfény funkció is van. Oldalról és hátulról nagy változásokat már nem találni.

Renault Zoe teszt Alapjárat

Renault ZOE – kívül kicsi, belül nagy

A városi miniktől manapság már megszokhattuk, hogy ami kívül apró, az belül meglepően nagy, ilyen az új Renault ZOE is. Öt személy kaphat helyet a fedélzeten, igaz, a hátul ülők elég szűkösen ücsöröghetnek, főleg széltében hiányzik pár centi, ellenben elöl teljesen elfogadható a térérzet, már-már nagyobb kategóriát idéző a helykínálat. A csomagtér méretére sem lehet panasz, 338 literes, amit az osztottan dönthető hátsó támlák lehajtogatásával egészen 1225 literig bővíthetünk.

Renault Zoe teszt Alapjárat

A belső tér viszont jelentősen átalakult az elődhöz képest. Az anyagminőséggel ezúttal sincsen gond, sőt, a legmagasabb felszereltségű Intens bőrhatású műszerfalborítása kifejezetten nagyautós. Sok helyen használtak újrahasznosított műanyagokat az autóban, amit a környezetvédők fognak nagyra értékelni. Nagy kijelzőből kettő van az autóban, egy fektetett 10 colos a műszereknek és egy állítva beépített központi kijelző, ami 7” méretű alapáron, a legmagasabb felszereltségű verzióé (tesztautó) pedig 9,3 colos. A grafika szép, a menürendszer felépítése hamar átlátható és megtanulható, azok is szeretni fogják, akik eddig nemigen találkoztak érintőképernyőkkel autóban.

Renault Zoe teszt Alapjárat

A legtöbb beállítást a központi képernyőn tudjuk elvégezni, de szerencsére a fontosabb funkciókhoz hagyományos gombokon és kapcsolókon keresztül (is) vezet az út. Az általánosan jó minőségérzetbe egyedül a kormány mögött fellelhető rádiótávvezérlő nem illik bele, olyan mintha nem ebben az évezredben készült volna. A vezetési pozíció remek, a puha ülésekben nagyon hamar otthon érzi magát az ember. A kormány pedig nem csak jól néz ki, hanem a fogása is tökéletes. A tárolóhelyek mérete meglepően kicsi, se a térképzsebek, se a kesztyűtartó, se az anyós ülés oldalán található mélyedés nem túl nagy. Jár viszont a vállveregetés a középen a „kardánalagúton” található indukciós telefontöltőért és a gumírozott mélyedésért, amiben nem csúszkálnak és nem is zörögnek az ott tárolt dolgok.

Renault ZOE – akár 136 villanylóerő és közel 400 kilométeres hatótáv

A Renault ZOE orrában egy háromfázisú szinkronmotor található, amely a második generáció esetében kétféle teljesítményszinttel érhető el. A gyengébb 110 lóerős és 225 Nm-es nyomaték leadására képes, az erősebb pedig 136 lóerős 245 Nm nyomaték mellett. Nem letaglózó számok, de várd ki a végét. Az első kerekek hajtottak, az erő átviteléről pedig egy szimpla áttétel gondoskodik, tehát kimondottan váltónak nevezhető szerkezet sincs benne. Éljen az egyszerű, karbantartást csak ritkán igénylő és tartós technika!

Renault Zoe teszt Alapjárat

Akkumulátorból csak egyféle, egy 52 kWh kapacitású van, amellyel az elektromos autók között kiemelkedő hatótávolság érhető el.  Ha tele a „tank”, akkor a WLTP-ciklus szerint a gyengébb kivitel 395 km-t képes megtenni, az erősebb pedig 386 km-t. Ezek már egyáltalán nem rossz adatok, az átlag felhasználónak akár egy hétre is elegendő ekkora hatótávolság. Ha mégsem, akkor gyorsan visszatölthetők az elautózott elektronok, a töltésben is brillírozik a kis ZOE. Fedélzeti töltője képes akár 22 kw-os teljesítménnyel is áramot felvenni, szemben például a tölthető hibrideknél megszokott 7-16 kilowattal.

Modern szelek fújnak: az autóhoz különböző alkalmazásokat lehet letölteni, amelyen többek között nyomon követhető a töltöttségi szint vagy programozható a fűtés-hűtés (1), látható a folyamatban lévő töltés állapota (2) és akár az is megtekinthető, hogy hol hagytuk az autónkat (3)
Modern szelek fújnak: az autóhoz különböző alkalmazásokat lehet letölteni, amelyen többek között nyomon követhető a töltöttségi szint vagy programozható a fűtés-hűtés (1), látható a folyamatban lévő töltés állapota (2) és akár az is megtekinthető, hogy hol hagytuk az autónkat (3)

Az autóhoz alapáron egy Type 2 csatlakozós töltőkábel jár és a legtöbb háromfázisú váltóárammal (AC) üzemelő utcai gyorstöltővel kompatibilis az autó. Ha teljesen lemerült, akkor jellemzően 2,5-3 óra kell az akkumulátor feltöltéséhez. Ha valakinek van otthoni falitöltője, akkor ugyanez a mutatvány 7-9 óra alatt hajtható végre. Egyenáramú (DC) villámtöltővel 1-1,5 óra lenne a teljes töltés, de a CCS Combo 2-es csatlakozókialakítás 350 000 Ft-os extra. Vésztöltő sincs az autóhoz gyárilag, azért is fizetni kell. Én magam nem javasolnám a megrendelését, mert egy fázisról 30 óránál is több ideig tart a teljes töltés.

Renault ZOE – a csend és a béke szigete a város forgatagában

Mondj olyan autót, amit 5 másodperccel a beindítása után már padlógázzal terhelhetsz! Nem ez az optimális használati mód persze, de kétségkívül lenyűgöző. Beülsz, gombbal bekapcsolod az autót (nem beindítod), D-be húzod az üzemmódválasztó karját (nem váltókar), kiengeded az elektromos rögzítőféket (nem kézifék) és uzsgyi. Ha begyakorlod, mindez csak 5 másodperc. Nincs izzítás, hosszas önindítótekerés, motor melegítés, nincs kötelező kíméletes használat az első 10 kilométeren. Beülsz és mész. Pont. Ezt tudják a villanyautók.

Renault Zoe teszt Alapjárat
Ezzel a szépen formázott üzemmódválasztóval a hátramenet (R), az üres (N), a normál előremenet (D) és az erősen visszatöltő (B) módok között tudunk választani. Ez utóbbi használatával az autó kvázi egypedálossá válik, a fékkel nemigen kell operálni. P állás nincs, kikapcsoláskor automatikus aktiválódik a rögzítőfék
 

Menet közben az ember két dolgot vesz észre rögtön: egyrészt végtelen csend van a beltérben, másrészt a gázpedál lenyomására azonnali megindulással reagál az autó. A késlekedés nélkül megjelenő nyomaték, amely a hangtalan működéssel párosul egyszerűen lenyűgöző és megunhatatlan. Az elektromos járművek az autózás egy teljesen új dimenzióját hozták el: erősek és közben hangtalanok. Először furcsa, de aztán ráébredünk, hogy ez sokkal jobb, mint a megszokott hagyományos belsőégésű motorral szerelt autók által nyújtott élmény. Figyelem, az átlagos autókról beszélek, nem a sorhatos BMW-kről vagy V8-as AMG Mercedesekről és társaikról!

Az új Renault ZOÉ-t a 136 lóerejével és 245 Nm-es nyomatékával ráadásul városon kívül sem kell félteni, nem olyan, mint a sokkal gyengébb VW e-Up!, amely 70 fölött használhatatlan. A 100-at 9,5 másodperc alatt éri el, ez a városi minik között igen jó értéknek számít és autópálya tempóknál is van erőtartalék. Sokáig azonban nem tart a móka, mert a hivatalos végsebessége 140, ami a valóságban óra szerint 145 km/h. Ezen számok láttán sokan fintoroghatnak, de nem igazán értem miért, miután a világ nagy részén 120 vagy 130 km/h a megengedett legnagyobb sebesség. Különben is, a ZOE városba való.

Renault Zoe teszt Alapjárat

Ezt nem azért mondom, mert nagyobb tempónál bizonytalan az úttartása vagy vállalhatatlan szélzaj van, mert egyáltalán nem, a kisautó meglepően magabiztosan és csendesen halad autópályán is. De ott sajnos kétkanállal habzsolja az elektronokat. Ez ilyen, az elektromos autók fogyasztása az egekbe szökik a 100 km/h feletti régióban. Felhajtasz a pályára 275 km hatótávval, 5 perc padlógáz után 160 km a megtehető, pedig csak 10 km-t mentél. Ennek oka a megnövekedett légellenállásban és a magas fordulatszámtartományokban kevésbé hatékony villanymotor működésében keresendő.

Szintén villanyautókra jellemző, hogy feszesen rugóznak, mert cipelik a nehéz akkumulátorcsomagjukat. A ZOE rugózása is ilyen, egy árnyalattal keményebb, mint ami jól esne. Az önsúlya 1 502 kg, ami bizony a sokkal nagyobb felső-közép kategóriás és nagyautók súlytartománya. Nincs ebben semmi meglepő, mert csak az akkumulátor 326 kilogrammot tesz hozzá a kis elektromos tömegéhez. Ezt főleg kanyarokban érezni, forszírozott tempónál szeret lesodródni a kormány által kijelölt ívről.

Renault Zoe Teszt Alapjárat

Na de mennyit megy el egy feltöltéssel? A gyári adatok alapján az általam is tesztelt 136 lóerős kivitel 386 km megtételére képes, a gyengébb 110 lóerős pedig 395-re. De a valós hatáv nagyon is használatfüggő. Ha sokat autópályázunk vele, akkor ekkora hatótávról ne is álmodjunk. Ha azonban inkább városban közlekedünk vele úgy, hogy az autót folyamatosan az erősebben regeneráló, ún. egypedálos üzemmódban (D helyett B) hagyjuk, akkor már hozhatónak tűnik a megadott gyári adat. Nekem 15,5 kWh-ra jött ki a ténylegesen vegyes átlagom, ami reálisan 330 – 340 kilométeres hatótávot ad.

Elégedett voltam ezzel az értékkel, és be kell vallanom, hogy bőven lett volna még spórolási potenciál az autóban. Ha kevesebbszer használtam volna ki az autó erejét és többször használtam volna az ECO-módot, amivel csökken az elérhető teljesítmény és érezhetően ellustul az autó, akkor valószínűleg elértem volna a 380 – 390 kilométert. Továbbá kikapcsolhattam volna a hidegben a fűtést vagy kihasználatlanul hagyhattam volna a kormány- és ülésfűtés funkciókat, de én nem vagyok az a fajta aszkéta életmódot folytató valaki. Egyébként a hőszivattyús fűtés-hűtés nagyon hatékony, nem kell attól félni, hogy bekapcsolt fűtéssel nem érünk haza.

Renault Zoe Teszt Alapjárat

Az autóban egy kivételével minden vezetéstámogató rendszert megtalálunk. Van holttérfigyelőnk, sávelhagyásra figyelmeztető rendszerünk, ami képes a sávtartásra is és magától veszi be a kanyarokat, ha szépen fel van festve a sáv, de ha elengedjük a kormányt természetesen néhány másodperc után reklamál az autó, hogy tegyük szépen vissza kezeinket a volánra. Van egy meglepően ügyes félautomata parkolóasszisztensünk is, amivel olyan szűk helyekre is be lehet állni, amit esetleg gyakorlott vezetők sem próbálnának meg maguktól. Hiányzik viszont városi vészfékasszisztens, de tudtommal egy szoftverfrissítéssel majd megérkezik ez a fontos biztonsági extra is.

Renault ZOE ár és összegezve

Jöjjön a feketeleves: mennyi az annyi? Mindenki tudja, hogy az elektromos autó nem olcsó mulatság. Ha ZOÉ-t szeretnénk, akkor minimum 10,4 millió forintot kell a márkakereskedésben hagynunk, igaz, ebből az összegből most lejön az importőr 1,5 milliós árkedvezménye és az 1,5 milliós állami támogatást is igényelni lehet. Az erősebbik motor Zen szinttől kérhető 11,2 milliós alapárral, míg a legmagasabb felszereltségi szintet választva és a lehetséges extrákat beikszelve 13 millió forint környékére is fel lehet tornázni a listaárat, de ebből is lejöhet a kétszer 1 500 000 Ft. Megéri villanyautót venni? Anyagilag valószínűleg nem. Amúgy? Amúgy igen!

Renault Zoe Teszt Alapjárat

Elektromos autót nem spórolásból vesz az ember. Hiába nem kell utána adókat és illetéket fizetni, hiába nem kell több nagyvárosban fizetni a parkolásért közterületen, hiába lehet ma még sok helyen ingyenesen tölteni, a vételártöbbletet lehet sosem hozza be egy hagyományos, hasonló kategóriás autóval szemben. Akkor kinek jó? Annak, aki megteheti, hogy villanyautót tartson, annak, aki otthon/munkahelyen tudja tölteni, annak, akinek van másik/nagyobb autója, amivel el lehet indulni nyaralni is, és annak, aki felismeri, hogy városi közlekedésre nincs az elektromosnál alkalmasabb autó.

Tetszett:

 • kiemelkedő hatótáv
 • csendes futás városon kívül is
 • azonnal rendelkezésre álló erő, letaglózó gyorsulás
 • környezetkímélő, helyi emissziómentes üzem
 • ingyen vagy nagyon olcsón lehet tankolni
 • várhatóan minimális szervizköltség, gyakorlatilag csak a pollenszűrőnek van csereintervalluma
 • 22 kW-os gyorstöltést lehetővé tevő fedélzeti elektronika
 • jó felszereltség
 • nagy csomagtartó

Nem tetszett:

 • a jelenlegi közel 1,5 milliós árengedmény és 1,5 milliós állami támogatás ellenére magas vételár
 • apró zörgések menet közben, amit a csendes működés miatt hallani elsősorban
 • enyhén csavarodó karosszéria
 • hátul szűkös helykínálat

Mit vehetsz helyette?

Renault ZOE Z.E.50 R135 Intens (2020)

 • Motor: Háromfázisú szinkronmotor
 • Akkumulátor kapacitás: 52 kWh
 • Max. teljesítmény: 136 LE / 4 200 – 11 163 f/perc
 • Max. forgatónyomaték: 245 Nm / 1 500 – 3 600 f/perc
 • Hossz./szél./mag.: 4087/1787/1562 mm
 • Tengelytáv: 2588 mm
 • Saját tömeg: 1502 kg
 • Szabványos fogyasztás: 13,5 kWh
 • Tesztfogyasztás: 15,5 kWh
 • Végsebesség: 140 km/h
 • Gyorsulás (0-100 km/h): 9,5 s