2023. szeptember 24. | 10:05

Top 15 leggyorsabban tölthető autó

Következő

Az Audi e-Tron GT és a Hyundai szintén jól teljesít a gyors töltés terén: a koreai csoport négy modellje, a Hyundai Ioniq 5 és Ioniq 6, valamint a Genesis GV60 és GV70 is képes 200 kW felett tölteni. Ez a hat modell jól mutatja, hogy 800V-os rendszerük igen hatékony tud lenni, ha töltésről van szó.

Vannak azonban modellek, amelyek szerényebb, 400V-os rendszerrel is tudnak jól produkálni. A Mercedes EQS és a BMW i4 modelleknél a gyártó a hőmérséklet szabályozásával tudta elérni, hogy 400V-tal is nagy teljesítményen tudjanak tölteni. A mérések során az ADAC azt vizsgálta, mennyire stabil ez a töltési állapot, ezt a fenti 10 és 80 százalékos töltöttség alapján határozták meg.

Melyek a leggyorsabban töltő autók?

Ezek a mérések arra szolgálnak, hogy pontos képet lehessen kapni, mégis melyik modellek azok, amelyekkel a legkevesebb ideig kell egy töltőállomáson várakozni, és amelyek a töltés után a lehető legnagyobb utat képesek megtenni.

A Tesla Model 3 jó példa erre. Bár a Model 3 töltési teljesítménye átlagos, 106 kW, mégis képes megtenni 332 kilométert csupán 30 percnyi töltéssel. Összehasonlításképp: a fenn említett Hyundai Ioniq 5, amelynek majdnem kétszeres az átlagolt töltési teljesítménye, 194 kW, ugyanennyi idő alatt 448 kilométert tud belepakolni az autóba. 

Ebben a táblázatban látható, hogy melyik a top10 modell a töltési sebesség szempontjából:

Forrás: ADAC

30 perc, 300 km

Az ADAC mérése szerint egy elektromos autó akkor jó hosszú távú utazásra, ha teljes töltéssel képes elmenni legalább 400 kilométert, de 30 perc alatt fel tud tölteni 300 kilométert. A következő táblázatban pedig az látható, hogy az ADAC mérései szerint melyik a legjobb 10 autó hosszabb utazásokhoz. Ez az erősorrend a legnagyobb töltési teljesítmény, a teljese töltés során tapasztalható átlagos töltési teljesítmény és az alapján jött ki, hogy mekkora hatótávot lehet belepumpálni az egyes modellekbe 30 perc alatt.

Forrás: ADAC
Következő
Nyitókép: Hyundai