2021. december 09. | 09:00

Az autó reklámozásakor ezt biztosan emlegetni fogja a német vállalat.

A legutóbbi Euro NCAP-teszteken - amelyeken a Renault Zoe és a Dacia Spring csúnyán leszerepelt – a BMW iX minden kategóriában a legjobban teljesítők között volt, ezért ötös osztályzatot kapott az összesített értékelésben.

A szakemberek véleménye szerint a villanyautó biztonságot nyújt a vezető és az utasok számára, a jármű 91 százalékos eredményt ért el a felnőtt utasok védelme terén, a gyermek utasok védelme kategóriában pedig 87 százalékos teljesítményre volt képes. A biztonsági asszisztens rendszerek vonatkozásában 81 százalékos értékelést kapott a törésteszten.

Az iX tehát a lehető legmagasabb, ötcsillagos minősítést kapta, de a piacon vannak olyan elektromos járművek, amelyek valamivel jobban teljesítettek az egyes kategóriákban. A Mercedes-Benz EQS például mind a felnőtt, mind a gyermek utasok védelme terén magasabb értékelést kapott, a biztonsági asszisztens rendszerek területén pedig a Nio ES8 bizonyult jobbnak, nem is kevéssel. Ahogy a Motor1 magazin is megemlítette, még az iX-nél lényegesen kedvezőbb árú Ford Mustang Mach-E is jobban teljesített ez utóbbi kategóriában.

A BMW nemrég azt is demonstrálta, hogy kedvező feltételek mellett, vagyis megfelelő környezetben az iX milyen fokú autonómiára képes. A demó bepillantást enged a jövőbe, amikor a kamerákkal agyonpakolt parkolókban az embernek nem kell vesződnie a parkolással.